Erişilebilirlik

AB Birleşmiş Milletler’i Beklemekten Yana


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Vilnius'taki toplantı öncesinde Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la bir araya geldi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Vilnius'taki toplantı öncesinde Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la bir araya geldi.

Suriye konusunda üyeleri arasında görüş ayrılıkları yaşayan AB, kimyasal silah kullanımına sessiz kalınmaması konusunda uzlaşırken Birleşmiş Milletler sürecinin beklenmesinden yana tavır koydu.

Gelinen aşamada Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığından çok bunun kimin tarafından kullanıldığı tartışılıyor. Avrupa Birliği, 21 Ağustos’ta kimyasal silahların kimin tarafından kullanıldığı konusunda yüzde 100 emin olmamakla birlikte mevcut verilerin güçlü şekilde Suriye yönetimini işaret ettiğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bir araya gelen 28 üye ülkenin dışişleri bakanlarının toplantısından çıkan sonuç Suriye konusunda bir adım ileri gidildiğini ancak üye ülkeler arasında özellikle askeri müdahale konusunda görüş ayrılıklarının sürdüğünü gösterdi.

Bakanlar, kimyasal saldırı konusunda uluslararası toplumun bir şey yapmadan duramayacağının altını net şekilde çizerken, özellikle ABD ve Fransa’nın öncülüğünü yaptığı olası askeri müdahale için frene basmayı sürdürdüler.

Bir bölümüne ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de katıldığı toplantıda 21 Ağustos’ta geniş ölçüde kimyasal silah kullanıldığının altı çizilirken, bunun uluslararası hukukun açık ihlali olduğu, savaş suçu niteliğinde olduğu ve insanlığa karşı suç anlamı taşıdığı vurgulandı.

Sorumluluğu net şekilde Esad yönetimine yükleyen Avrupa Birliği bakanları, bu tür suçların kabul edilemez olduğunun ve cezasız bırakılmayacağının net ve güçlü bir cevapla gösterilmesi gerektiği konusunda uzlaştılar. Ancak bu uzlaşma olası operasyona tam destek anlamı taşımıyor. Avrupa Birliği içinde hâlâ askeri müdahaleye karşı çıkan ülkeler var. Bu durum da varılan uzlaşıda Birleşmiş Milletler sürecinin öne çıkarılması olarak yansıdı.

Avrupa Birliği içinde ibrenin Birleşmiş Milletler yetkilendirmesi olmaksızın askeri müdahale yapılmasından yana olmadığını gösteren bir başka unsuru da bakanların, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın daha ileri bir adım atmadan örgüt tarafından hazırlanacak raporu bekleyeceğini açıklamasından duydukları memnuniyeti metne yansıtmaları oluşturdu. Metinde yer alan “siyasi çözüm” ve “Cenevre II” vurguları da Avrupa Birliği’nin tercihini net şekilde ortaya koyuyor.

Avrupa Birliği bakanlarıyla bir araya gelen Kerry’nin olası askeri operasyona destek arayışları ve temasları ise aralıksız sürüyor. Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'la bir araya gelen John Kerry, kimyasal silah kullanımından Suriye hükümetinin tutan uluslararası görüşün ağırlık kazandıığını açıkladı.

Kerry’nin Vilnius ve Paris'ten sonraki durağı Londra.
XS
SM
MD
LG