Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçmişte çalışma ziyaretleri ile uluslararası toplantılar kapsamında sayısız kez biraraya geldi. Ancak bu kez Macron, ilk kez cumhurbaşkanları düzeyinde resmi bir ziyaret için Almanya’ya geldi.
Bu aynı zamanda, son 24 yılda bir Fransa cumhurbaşkanının cumhurbaşkanları düzeyinde Almanya’ya gerçekleştirdiği ilk ziyaret.
Pazar günü eşi Brigitte Macron ile Berlin’e gelerek, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanan Macron, Berlin’den sonra Steinmeier ile birlikte Saksonya eyaletinin başkenti Dresden’e geçti.
Fransa Cumhurbaşkanı’nın üçüncü durağı ise Münster oldu. Macron, Münster’de Almanya’nın en büyük devlet ödüllerinden olan Uluslararası Barış Ödülü’nü aldı. Ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Steinmeier, Macron’a Avrupa’da barışın sağlanması ve korunması için çabalarından dolayı teşekkür etti.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Macron'u çabalarından dolayı övdü ve son yılların, Avrupa’da barışı savunmak için AB ülkelerinin kendi askeri gücünü geliştirmesi gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
Fransız Cumhurbaşkanı, daha sonra başkente dönerek, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’la birlikte, başkente 70 km uzaklıktaki Meseberg’de düzenlenen iki ülkenin Bakanlar Kurulu ortak toplantısına katıldı.
Emmanuel Macron’un ziyaretine damga vuran konulardan biri, gelecek ay yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri oldu. Macron, seçimlere yoğun bir biçimde katılma çağrısında bulundu ve ziyareti boyunca yaptığı konuşmalarda, Avrupa’nın içinde bulunduğu siyasi krize sıklıkla değinerek, "Otoriterlik rüzgarı Avrupa'nın her yerinde esiyor, işte bu yüzden uyanmalıyız. Bugün Avrupamız ölümlüdür ve ölebilir. Ölüp ölmemesi yalnızca bizim seçimlerimize bağlıdır" dedi. Macron, Fransız ve Alman halklarına yaptığı çağrıda, AP seçimlerinde aşırı sağcı ve sağ popülist partilere karşı tavır koymalarını istedi.
Hemen tüm Avrupa Birliği ülkelerinde göçmen düşmanı ve kısmen AB’den çıkmayı da gündeme getiren aşırı sağcı partiler yükseliş içinde.
İki ülke arasındaki sorunlar aşıldı mı?
Ziyaret Alman medyası ve kamuoyunda büyük yankı buldu. Analiz ve yorumlarda, Macron’un yaptığı açıklamalarda, Almanya ve Fransa'nın ortak yönlerini vurgulamaya çaba gösterdiği, aynı zamanda kendisini Avrupa'nın merkezi lider figürü olarak konumlandırmaya çalıştığı belirtilirken, bu ziyaret sonrasında da Almanya ve Fransa arasında nükleer enerjinin önemi, bütçe stratejisi, ticaret anlaşmaları ya da korumacılığın boyutu gibi kilit konularda anlaşmazlıkların süreceği ifade edildi.
Ekonomik olarak Avrupa Birliği’nin en önemli ülkeleri olan Almanya ve Fransa, özellikle Çin ve ABD ile ekonomik rekabet konusunda ayrı politikalar izliyor. Macron, ABD ve Çin'in şirketlerine sübvansiyon desteğine ve korumacı ekonomik politikalarına karşılık olarak AB'nin de aynı politikaları uygulamasını isterken, ekonomisi ihracata dayalı Almanya buna kesin olarak karşı çıkıyor.
İki ülke arasındaki bir diğer önemli tartışma konusu Ukrayna'ya silah yardımı. Macron'un, Ukrayna'ya yardım konusunda sadece ağır silahlarda kalmayıp asker göndermeyi gündeme getirdiği, Olaf Scholz'un bu öneriye sıcak bakmadığı bilinirken, Fransa'nın Ukrayna'ya kendi üretimi orta menzilli SCALP füzesi göndermesi, Almanya'nın ise Taurus füzesi göndermeyi reddetmesi bu konudaki gerilimin işareti olarak yorumlanıyor.
Scholz, Ukrayna'nın Batılı ülkelerin silahlarını Rus topraklarına yöneltmesi durumunda gerilimin tırmanacağını düşünüyor. Almanya Ukrayna’ya kara gücü göndermeyi de reddediyor.
Forum