İsrail’in Hamas’a karşı kara harekatını Refah’a genişletme planına karşı tepkiler devam ederken Güney Afrika, İsrail’in bu girişimine karşı sivillerin korunması için ek yardım gerekebileceği konusunda Uluslararası Adalet Divanı’na başvurduğunu açıkladı.
İsrail, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından bu yana Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü yerle bir eden saldırılarından kaçan 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah kentine kara harekatını genişletmeyi planlıyor.
İsrail ve Hamas arasındaki geçici ateşkes görüşmelerinde arabuluculardan biri konumunda olan Mısır’ın yanı sıra İsrail’in Batılı müttefikleri ABD, İngiltere ve Almanya da İsrail’i Refah’ta olası bir kara harekatının doğurabileceği sonuçlar konusunda uyardı.
Güney Afrika ise Salı günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı’na başvuru yaparak, İsrail'in Gazze'deki saldırısını Refah kentine doğru genişletme planının Filistinlilerin haklarını korumak için ek acil önlemler gerektirip gerektirmediğini değerlendirmesini istediğini söyledi.
Reuters haber ajansına göre, Lahey merkezli mahkeme talebin kendisine ulaşıp ulaşmadığı konusunda yorum yapmayı reddetti.
İsrail, Gazze Şeridi'ndeki şehirlere yönelik ilk saldırılarından önce, sivillere bölgeyi tahliye etmeleri uyarısı yapmış ve bunun sonucunda birçok kişi Gazze’nin kuzeyinden güneyine doğru ilerleyerek Refah'a sığınmıştı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Refah'ı “dört tabur silahlı” adamıyla Hamas'ın "son kalesi" olarak tanımladı ve bu kentte varlığı devam ettiği sürece İsrail’in Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamayacağını söyledi.
Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) geçen ay Güney Afrika’nın başvurusu üzerine açılan davada, İsrail’in ordusunun Gazze’de Filistinliler’e yönelik “soykırım” işlemesini engellemek amacıyla mümkün olan tüm önlemleri alması emrini vermişti. İsrail ise Gazze’deki savaşla bağlantılı “soykırım” iddialarını reddetti.
Yardım kuruluşlarından krizin daha da büyüyeceği uyarısı
Netanyahu'nun ofisi orduya, Mısır sınırındaki Refah'ı boşaltmak için bir plan hazırlama talimatı verdiğini söyledi.
Ancak yardım yetkilileri ve yabancı hükümetler Refah’a sığınanların gidecekleri hiçbir yer olmadığını söylüyor.
Mısır, Filistinli mültecilerin kendi topraklarına geçmesine izin vermeyeceğini söyledi.
İsrail, rakamlarına göre yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve 200’den fazla kişinin de Gazze'ye kaçırılmasına yol açan 7 Ekim saldırısından bu yana İsrail Hamas'ı ortadan kaldırmaya çalışıyor.
Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi'ndeki sağlık yetkililerine göre İsrail ordusu 28,000'den fazla kişinin ölümüne yol açan bir harekâtla Gazze'nin büyük bölümünü süpürmüş durumda.
Filistinlilere yardım ve temel hizmetler sağlayan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Refah'ta yaklaşık 1,5 milyon kişinin olduğunu ve bu nüfusun 7 Ekim öncesine kıyasla altı kat daha fazla olduğunu söylüyor.
“Dev bir mülteci kampı”
Bu insanların çoğu sokaklarda, boş arazilerde, sahilde ve Mısır sınır duvarının yanındaki kumluk alanda kamp kurmuş durumda. Diğerleri ise kirli ve aşırı kalabalık barınma yerlerine sıkışmış bir şekilde yaşamaya çalışıyor.
Doktorlar ve yardım görevlileri temel yardımları bile sağlamak ve hastalıkların yayılmasını durdurmak için mücadele ediyor. Norveç Mülteci Konseyi bu bölgeyi "dev bir mülteci kampı" olarak tanımladı.
Forum