Erişilebilirlik

İstanbul'da "değişimciler" kazandı: CHP'de kurultay artık daha heyecanlı


CHP'nin yeni İstanbul il başkanı dün yapılan kongrede seçildi.
CHP'nin yeni İstanbul il başkanı dün yapılan kongrede seçildi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yeni İstanbul İl Başkanı “değişimcilerin” desteğini alan Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik oldu.

Çelik, 656 delegeyle Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan kongrede kullanılan 644 oyun 344’ünü aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik sert eleştirileriyle dikkat çeken eski il başkanı Cemal Canpolat ise 300 oyda kaldı.

Özgür Çelik teşekkür konuşmasında, “Bu bir başlangıç. İstanbul’dan Türkiye’ye umudu yaymanın başlangıcı, yeniden İstanbul’u kazanmanın başlangıcı, tüm Türkiye’yi kazanmanın başlangıcı” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da "değişimciler" kazandı: CHP'de kurultay artık daha heyecanlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Kongrede neler yaşandı?

Seçimi kazanan Özgür Çelik’e partinin İstanbul’daki ağır toplarından Erdoğan Toprak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP TBMM Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın ve Parti Meclisi üyesi Gökhan Zeybek destek verdi.

Genel başkan yardımcıları Zeynel Emre, Yunus Emre ile partinin eski iki numarası Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ise Cemal Canpolat’ın yanındaydı.

İki tarafın ortak divan başkan adayı Çetin Soysal’ın yönettiği kongrede zaman zaman ıslıklar ve yuhalamalar yükselse de ciddi bir şiddet eylemi meydana gelmedi.

Canpolat: “Hepiniz çevresinde olacaksınız, sonra Kılıçdaroğlu’nu sırtından bıçaklayacaksınız; ona müsaade etmeyeceğiz”

İl başkanı adaylarından Cemal Canpolat, Kemal Kılıçdaroğlu’na açık destek verirken daha önce parti liderinin yanında olduğu halde seçim sonrası “değişimci”lerle hareket edenlere tepki gösterdi.

Canpolat, “Hepiniz oralarda genel başkanının çevresinde olacaksınız, sonra döneceksiniz Kemal Kılıçdaroğlu’nu sırtından bıçaklayacaksınız. Ona müsaade etmeyeceğiz. Kemal Kılıçdaroğlu’nu size yedirtmeyeceğiz. Kılıçdaroğlu genel başkanımızdır, onun arkasında durmaya devam edeceğiz. Değişimi de Kemal Kılıçdaroğlu ile beraber yapacağız herkes böyle bilsin” dedi.

Canpolat’tan belediyelere sert eleştiri

Canpolat’ın Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde yeniden CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Ekrem İmamoğlu’na isim vermeden de olsa yönelttiği sert eleştiriler salonda şaşkınlık yarattı.

Canpolat, “Kimse kendisine paye çıkarmasın. CHP örgütünü dışarıda bırakmayı kabul edemiyorum. CHP’lilerin başka partiler üzerinden işe girmesini içime sindiremiyorum. CHP örgütü delegelerini size sadece oy vermek için işe aldığınız bir dönemi kabul edemiyorum. AKP'nin devşirme kadrolarıyla belediyecilik yapamazsınız. Şimdi Pazartesi'den itibaren her belediye başkanı kendi alanında mücadele edecek. Biz de belediye başkanlarımıza sahip çıkacağız, baş tacı yapacağız. Bu değişimi dışarıdan atanan belediye başkanlarıyla değil, örgütle yapacağız. Rüşvetle milletvekili olanlar değişimden bahsedemez. Sağ ile kucaklaşma dönemi bugün bitmiştir. Solumuza döneceğiz” diye konuştu.

CHP'nin yeni İstanbul il başkanı dün yapılan kongrede seçildi.
CHP'nin yeni İstanbul il başkanı dün yapılan kongrede seçildi.

Özgür Çelik: “Seçmenimizde bir umut yorgunluğu var ama mücadeleden vazgeçmeyeceğiz”

Kongre salonu çevresindeki afişlerde Cemal Canpolat gibi Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yer aldığı resimleri kullanan Özgür Çelik, konuşmasında CHP liderine karşı olmadığı mesajını verirken, İstanbul’u yeniden Ekrem İmamoğlu’nun kazanması için omuz omuza çalışacağını da güçlü bir şekilde vurguladı.

Özgür Çelik, “2023 seçimlerinin bir umut kırılması yarattığını biliyoruz. Seçmenimizde bir umut yorgunluğu var. Bilinmelidir ki halkımız bu sonucu kabul etmedi. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Tarih bugünkü kongremizi yazacak. Buradan çıkacak umudu yazacak. Bu kongre İstanbul örgütümüzü ayağa kaldıracak. Sayın Kılıçdaroğlu beni Sayın Canpolat’la aynı gün kabul etti, sonra Parti Meclisi’nde de tarafsız kalacağını söyledi. Hepimizin genel başkana saygısı var. Burada Sayın Kılıçdaroğlu gibi Sayın İmamoğlu’nu tartıştırmayı da yanlış buluyorum. İmamoğlu 25 yıl sonra İstanbul’u haramilerin saltanatından kurtarmıştır. Kaldı ki altı ay sonra yerel seçim var” dedi.

Özgür Çelik’in konuşmasını bitirirken sol yumruğunu kaldırarak “Bu düzeni değiştireceğiz, mutlaka değiştireceğiz, mutlaka kazanacağız, ayağınıza taş değmesin, ayağımıza taş değimesin” ifadelerini kullanmasına başta bu kongrede rakip olduğu Canan Kaftancıoğlu ve Yunus Emre olmak üzere birçok partili güçlü alkışla karşılık verdi.

CHP'nin yeni il başkanı dün yapılan kongrede seçildi.
CHP'nin yeni il başkanı dün yapılan kongrede seçildi.

Tanrıkulu: “Yeni bir yol bulmalıyız, CHP’nin mağdurlardan, emekçilerden, kadınlardan yana olması lazım”

50’den fazla üyenin konuştuğu kongrede en etkili konuşmalardan birini genel CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu yaptı.

Bir hafta önce dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili fezleke TBMM’ye ulaşan Tanrıkulu, “Yakın zamanda linç edildim. Bunun zeminini hazırlayanları biliyorum. Beni kurtlar sofrasına attılar ilk baştan. Neredeyse ‘bizim milletvekilimiz değil’ demeye getirdiler. Benden söz ederken ‘Diyarbakır milletvekilimiz’ diyemediler. Ama ben CHP Diyarbakır milletvekiliyim. Bunu sizlerin kafalarına kazıyacağım. Yeni bir yol bulmalıyız. Bu partinin mağdurlardan, mazlumlardan, emekçilerden, kadınlardan yana olması lazım, bunu açık açık yapması lazım” dedi.

CHP'de herkes değişim istiyor: Bu değişim Kılıçdaroğlu ile mi onsuz mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00

İmamoğlu: “CHP’yi başı dik devrimci bir parti yapmak zorundayız”

Kongrede konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dört yılı aşkın süredir İstanbullular'a sunduğu hizmet hakkında partililere bilgi verdi.

Parti içinde sanki ötekiler veya düşmanlar varmış gibi propagandanın yeri olmadığını da belirten İmamoğlu, “Bunlar bize yakışan şeyler değildir. Bu ülkenin özgür ülke olması için saflarımıza katılan herkesin bu partide yeri vardır. Farklılıklara saygı göstererek, önce partimizde sergileyerek örnek olmalıyız. Bu millet Türkiye’yi zenginleştirecek bir seçeneği gördüğünde tereddüt etmeden iktidara taşır. Türkiye’nin çoğulcu demokrasiye ihtiyacı vardır. Bunun için değişmek, dönüşmek, her türlü hikayeyi yazmak zorundadır. CHP’yi seçimlerden sonra üzüntülü değil başı dik, devrimci bir parti yapmak zorundayız” dedi ve 2028’de Cumhurbaşkanlığı seçimini muhalefetin adayının kazanacağını söyledi.

Kaftancıoğlu: “Ekonomik ve sosyal eşitliksizlikleri, iklim değişikliğini, yoksulluğu, yükselen ırkçılığı tartışıyor olmak zorundayız”

Kongrenin açılış konuşmasında “yeniden merhaba” diyerek partililerle vedalaşan Canan Kaftancıoğlu, kongre konuşmalarda hiçbir kadının ismini yazdırmadığını öğrenince bir konuşma daha yaptı.

2018’den beri CHP’nin İstanbul İl Başkanlığı’nı üstlenen Kaftancıoğlu, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken karşı karşıya olduğumuz sorunlar çok karışık, sınırları aşan ama aynı zamanda birbirleriyle de bağlantılı sorunlar bunlar. Bugün ekonomik ve sosyal eşitliksizlikleri, iklim değişikliğini, kanıksanmış yoksulluğu, yükselen ırkçılığı, meşru olmayan saraydakini tartışıyor olmak zorundayız. Bizim artık kutsallaştırılan durumlar yerine, içi boşaltılan devlet kurumları yerine sorumlu birey ve sorumlu devleti beraber oluşturmamız lazım. Bizim hep beraber demokraside son kalan kale olan partimizle birlikte bu ülkeye demokrasiyi getirerek cumhuriyetimizi ikinci yüzyılla taçlandırmış olmamız lazım” dedi ve son yıllarda artan siyasi sorumluluğu yüzünden istediği vakti ayıramadığı kızına teşekkür etti.

Esenyurt Belediye Başkanı: “Parti olarak tam bir doğum sancısı içerisindeyiz”

Özgür Çelik’i destekleyen belediye başkanları Ekrem İmamoğlu, Kemal Çebi, Rıza Akpolat ve Gökhan Yüksel kurultay delegasyon listesinde yer bulurken Canpolat’ı destekleyen belediye başkanları ortak bir karar alarak kurultay listesinde yer almadılar. Onlardan biri de Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’tu.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kemal Deniz Bozkurt, “Parti olarak tam bir doğum sancısı içerisindeyiz. Seçimlerde iktidar oluyorduk, aslında çok yaklaşmıştık. Onun olmamasından dolayı bir kızgınlık, hayal kırıklığı var. Bir yenilgi var, doğru, ama bunu çok büyük başarısızlık olarak kabul etmek doğru değil. CHP’nin parçalanması, hatta bölünmesi bekleniyor. Geçmişte bunun örnekleri oldu. Bazı lider adayları partiler kurdu ama bugün bulundukları yer belli. Seçimden sonra nerede hata yaptığımızı tam sorgulamadık. Genel başkanın sorgulanması üzerinden bir siyaset yürütüldü. Bu kongre sonucu ne olursa olsun genel başkanın seçileceğini düşünüyorum. Sonrasında birçok şeyin tartışılacağını göreceğiz” dedi.

“İktidara giden bir CHP için değişim şart”

Yıllardır CHP kongrelerini izleyen gazeteci Muzaffer Ayhan Kara, “Salonun genel havasına bakıldığında Özgür Bey’in önde olduğu gibi bir tablo söz konusu. Salonun havası ile delegasyon arasında makas olabiliyor, bu mümkün. Bu kongreyi Cemal Canpolat kazanırsa kurultay da bitmiş demektir. Kemal Kılıçdaroğlu kazanacak demektir. Tersi bir sonuç kurultayı kanlı canlı hale getirecektir” derken parti üyesi Evin Pirselimoğlu Doğan, “Bu kongre ve tabii ki bu kongrenin sonucu çok önemli. Artık iktidara giden bir CHP olmak zorundayız. Bunun için de bir değişim olması gerekir. Bugün bu değişimin başlangıcı olacak diye düşünüyorum. CHP’nin artık kazanan bir parti olması için bu şart” ifadelerini kullandı.

CHP'nin yeni genel başkanının belirleneceği kurultayı 5 Kasım Pazar günü yapılacak.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG