Erişilebilirlik

Ankete göre Biden’ın yeniden seçilme şansı yaşı ve ekonomik kaygıların tehdidi altında


Reuters/Ipsos anketi, Başkan Biden’ın gelecek yılki seçimlerde yeniden seçilme şansının, Amerikalılar’ın, başkanın yaşı, ülke ekonomisi ve suçla ilgili kaygıları nedeniyle risk altında olduğu sonucuna vardı.
Reuters/Ipsos anketi, Başkan Biden’ın gelecek yılki seçimlerde yeniden seçilme şansının, Amerikalılar’ın, başkanın yaşı, ülke ekonomisi ve suçla ilgili kaygıları nedeniyle risk altında olduğu sonucuna vardı.

ABD’de yapılan bir ankete göre, Başkan Joe Biden’ın gelecek yılki seçimlerde yeniden seçilme şansı, Amerikalılar’ın, başkanın yaşı, ülke ekonomisi ve suçla ilgili kaygıları nedeniyle risk altında. Bu durumun, Cumhuriyetçiler’in başkan adayı olması yüksek ihtimal görülen Donald Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönüşü için fırsat yarattığı yorumu yapılıyor.

Reuters haber ajansı ve Ipsos araştırma şirketinin ortak düzenlediği kamuoyu araştırması, gelecek yıl Kasım ayında yapılacak seçimlerde 80 yaşındaki Biden ve 77 yaşındaki Trump’ın, olası bir başa baş yarışta yüzde 39’la aynı destek oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Ankete göde, her 5 seçmenden biriyse kararsız.

Reuters/Ipsos anketi, Demokratlar’ın en çok kürtaj haklarının korunması konusunda kaygı taşıyan seçmenlerden daha güçlü destek aldığını, Cumhuriyetçiler’in ise suç oranlarıyla ilgili endişeleri olan seçmenler nezdinde avantaja sahip olduğu sonucunu ortaya koydu.

Trump, hakkında devam eden 4 ayrı davaya rağmen siyasi olarak hala geçerli bir konumda kalmayı sürdürüyor. Eski Başkan Trump’ın seçim yılının büyük kısmını, bir yandan kampanyasını yürütürken mahkeme salonlarında geçirmesi bekleniyor.

Anketin Biden’ın açısından tedirgin edici olabilecek bir sonucu, Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerinde en yakın sonuç çıkan 7 eyalette şu anda az farkla da olsa önde olduğu bulgusu oldu. Buna göre, Georgia, Arizona, Wisconsin, Pennsylvania, Kuzey Carolina, Nevada ve Michigan eyaletlerinde Trump yüzde 41, Biden ise yüzde 35 oranında desteğe sahip. Yüzde 24’lik kesimse kararsız.

Anket, ülke genelinde 8-14 Eylül günleri arasında 4 bin 413 Amerikalı yetişkine sorular sorularak yapıldı.

Ankete göre, adayların büyük oranda seçmen kitlesini hala etkileme ve kararlarını değiştirtme şansı var.

2020 seçimlerinde bağımsız seçmenlerin desteğinde rakibini açık ara geride bırakan Biden, ankete göre bu sefer aynı başarıyı elde edemeyebilir. Ankete görüş bildiren bağımsız seçmenlerin yüzde 32’si seçimler şimdi olsa Trump’a oy vereceklerini belirtirken, Biden için bu oran yüzde 30’da kaldı. Bu seçmen grubundan yüzde 38’i ise hala kararlarını vermiş değil.

Gelecek yıl sandığa gideceklerinden kesinlikle emin olan seçmen grubunda ise Biden önde. ABD Başkanı bu grubun yüzde 49’unun desteğine sahipken, Trump’ın bu gruptan gördüğü destek oranı ise yüzde 38. Yüzde 13’se kararsız.

Kürtaj haklarının korunması konusunda ise Biden ve genel anlamda Demokratlar önemli bir avantaja sahip. Hatta bu haklar Biden’ın partisinin ötesindeki çevrelerden de destek alıyor. Geçen yıl Haziran ayında Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj hakkını anayasal güvenceye alan 1973 tarihli Roe v Wade kararını bozması ülkede geniş yankı yarattı. Demokratlar’ın yüzde 88’i oylarının rengini belirlemede kürtaj haklarının önemli olduğunu ifade etti. Her altı seçmenden biri de bunun en önemli ya da umursadıkları tek konu olduğunu söyledi.

Buna ilaveten, her üç Cumhuriyetçi’den biri Demokrat Parti’nin bu meselede en iyi yaklaşıma sahip olduğunu düşünüyor ve bağımsızların da yarıdan fazlası kürtaj hakları konusunda Demokratlar’ı Cumhuriyetçiler’e tercih ediyor.

Ankete görüş bildiren seçmenler, Biden’ın yaşı ve zindeliğiyle ilgili kaygı dile getirdi. Katılımcıların yüzde 77’si ve Demokratlar’ın da yüzde 65’i, Biden’ın başkan olmak için çok yaşlı olduğunu söyledi. Biden’ın başkanlık yapmak için yeterli zihinsel kapasiteye sahip olduğunu düşünenlerin oranıysa sadece yüzde 39.

Trump’ı çok yaşlı bulanların oranıysa yüzde 56. Yüzde 54 de Trump’ın başkan olmanın getirdiği zorluklarla mücadele etmek için zihinsel olarak hazır olduğu görüşünde.

Her iki isim de seçmenlerin yaklaşık yüzde 40’ı tarafından olumlu görülüyor. Bununla birlikte, Amerikalılar’ın yüzde 43’ü Trump’a “çok olumsuz” bakıyor, Biden içinse bu oran yüzde 38.

Suç, her iki partinin seçmenlerinin de önem verdiği konulardan biri. Ankete katılanların yüzde 88’i ve hem Cumhuriyetçiler hem Demokratlar hem de bağımsızların güçlü bir kesimi, suçun, oylarını belirlemede önemli bir unsur olacağını söyledi.

Bu konuda Cumhuriyetçiler avantaja sahip. Bağımsızlar, yüzde 22’ye karşı yüzde 34 oranla bu sorunla mücalede Cumhuriyetçiler’e Demokratlar’a göre daha fazla güveniyor.

Seçmenlerin kaygılı olmaya devam ettiği konulardan biri de ekonomi. Beyaz Saray’ın ekonominin güçlü olduğu yönündeki ısrarlı duruşuna rağmen, ankete katılanların yüzde 73’ü ülkedeki ekonomik durumun COVID-19 pandemisinden önceki dönemle aynı ya da o dönemden daha kötü olduğunu düşünüyor.

“Ekonomik durumun bundan bir yıl sonra daha iyi olmasını bekliyor musunuz?” sorusuna katılımcıların sadece yüzde 35’i olumlu yanıt verdi.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG