Erişilebilirlik

Ankete göre ABD ekonomisindeki olumlu tablo Biden'a desteği arttırmadı


Bir ankete göre ABD'de seçmenlerin yalnızca yüzde 36'sı Biden'ın ekonomiyi yönetme biçiminden memnun.
Bir ankete göre ABD'de seçmenlerin yalnızca yüzde 36'sı Biden'ın ekonomiyi yönetme biçiminden memnun.

Başkan Joe Biden son birkaç haftadır yaptığı seyahatlerle ekonomi politikalarının olumlu etkilerini halka anlatıyor. Ancak bu çabası henüz sonuç vermemiş görünüyor. Associated Press-NORC Halkla İlişkiler Merkezi'nin yaptığı ankete göre ABD'de seçmenlerin yalnızca yüzde 36'sı Biden'ın ekonomiyi yönetme biçiminden memnun. Biden'ın performansının genelinden memnun olduğunu söyleyenlerin oranıysa yüzde 42.

Her iki rakam da Biden'ın son bir buçuk yılki destek oranına yakın. Ekonomideki olumlu tablonun işaretleri Demokrat Başkan 2024 seçimlerine hazırlanırken hakkındaki kanıyı çok az değiştirmiş durumda. Biden'ın 2024 başkanlık seçimindeki Cumhuriyetçi rakibinin ise eski Başkan Donald Trump olması olası.

İstihdam artışı istikrarlı devam ederken işsizlik yüzde 3,5 seviyesinde. Son bir yılda enflasyon oranı da hızla düşerek yıllık yüzde 3,2 seviyesine geldi.

Ankete göre ABD ekonomisindeki olumlu tablo Biden'a desteği arttırmadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:11 0:00

2024 seçimlerinde hem Biden'ın hem de Trump'ın elinin zayıf olduğu noktalar var. 77 yaşındaki Trump aralarında gizli belgeleri saklaması ve 2020 seçim sonucunu değiştirmeye çalışmasının da olduğu adli suçlamalarla karşı karşıya.

80 yaşındaki Biden ise yüksek enflasyonun etkileri hala zihinlerden çıkmamışken Demokratlar'ı kendi tarafına tamamen çekmekte zorlanıyor. Biden, kabinesinin üyeleri ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'le birlikte, haftalardır seyahatlerinde kendi girişimi olan ekonomi politikaları sonucu özel şirketlerin 500 milyar dolar değerinde yatırım yaptıklarını anlatıyor.

Kendini sadık bir öğretmen olarak tanımlayan Erica Basile ekonominin ortalama durumda olduğunu ancak iyileştiğini kaydetti.

Washington eyaletinin Lynnwood kentinde yaşayan Basil, "Birçok yönden COVID sonrasında ekonomiyi yeniden yoluna koymak için çok sıkı çalıştıklarını düşünüyorum" diyor.

Demokratlar'ın yalnızca yüzde 65'i Biden'ın ekonomik liderliğinden, yüzde 75'i ise genel performansından memnun.

Bazı Demokratlar Trump'ın başkanlığından sonra Biden ile birlikte bir normalleşmeye geri dönülmesini umarken bazılarının beklentisiyse iklim değişikliği, sağlık hizmeti maliyetleri ve vergiler gibi konularda daha radikal adımlar atılmasıydı.

Tennessee eyaletinin White House kentinde bilgi teknolojisi alanında çalışan 41 yaşındaki Steven Peters, "Joe Biden aday olarak seçildiğinde ve seçimi kazandığında, o zamanki duygum, onun ülkenin sakinleşmesine yardımcı olacak etkisiz bir başkan olabileceği yönündeydi. Maalesef öyle oldu. Tatmin olmadım çünkü daha fazla değişim bekliyordum" dedi.

Peters, birçok kişi kendisinden daha fazla değişim beklerken, Biden'ın "orta yolcu" olduğunu söylüyor.

74 yaşındaki Merritt Rahn gibi Cumhuriyetçi seçmene göreyse Biden bazı şeylerde çok ileri gidiyor. Emekli olduğunu ancak Home Depot adlı yapı malzeme marketinde çalıştığını anlatan Rahn, benzin ve gıda fiyatlarındaki artışın aileleri maddi olarak zorladığı görüşünde. Florida eyaletinin Jensen Beach kentinde yaşayan Rahn, Biden'ın enerji kaynaklarını petrol ve doğalgazdan uzaklaştırarak ABD'ye daha çok zarar vereceği görüşünde. "Bu toplumumuz için ölüm olur" diyen Rahn, Biden'ın "hiçbir şeyden haberi olmadığını" söylüyor.

"Biden tekrar aday olsun" diyen Amerikalılar'ın oranı yüzde 24

Ankete göre Demokratlar'ın yüzde 55'i Biden'ın 2024 seçimleri için tekrar aday olmaması gerektiğini belirtti. Ancak yüzde 82'si aday olması halinde onu mutlaka ya da büyük olasılıkla destekleyeceklerini söylüyor. Amerikalılar'ın tamamına bakıldığında yalnızca yüzde 24'ü, Biden'ın tekrar aday olmasını istediklerini söylüyor.

Biden'ın ekonomiyi yönetme biçiminden memnun olan Demokratlar arasındaysa yüzde 58'i onun bir dönem daha başkanlık için yarışmasını destekliyor. Performansını beğenmeyenlerin yüzde 20'siyse başkanlık yarışına bir kez daha katılmasını istiyor.

Biden ekonomi konusunda genç Demokratlara erişmekte zorlanıyor

Biden özellikle ekonomi konusunda daha genç Demokrat seçmene ulaşmakta zorlanıyor. 45 yaşın altındaki Demokratlar'ın yalnızca yüde 52'si Biden'ın ekonomiyi yönetme biçiminden memnun. Daha yaşlı Demokratlar’da bu oran yüzde 77.

Biden, yaşlılar için sağlık sigortası Medicare'in maliyetinin düşürülmesi, elektrikli araçlara ve yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması, çip ve batarya üreten fabrikalar kurulması gibi fikirlerini "Bidenomics" (Biden ekonomisi) adı altında pazarlamaya çalışıyor. Ancak bazıları hala bu terimin ne anlama geldiği konusunda kararsız.

39 yaşındaki Cory O'Brien "Hiçbir fikrim yok. Biden, ılımlı demokratların çoğu gibi serbest piyasa kapitalisti" diyor.

Farklı yaşlardaki Demokratlar'ın Biden'ın seçim kampanyası için görüşleri de farklı. 45 yaşın altındaki Demokratlar'ın yalnızca yüzde 34'ü Biden'ın yeniden seçimlerde yarışmasını isterken 45 yaş üstündekilerde bu oran yüzde 54. Yine de genç Demokratlar'ın dörtte üçü aday olması durumunda Biden'ı yüksek olasılıkla destekleyeceklerini söylüyor. Kesin olarak destekleyeceğini söyleyen genç Demokratlarsa yüzde 28'de kalıyor.

O'Brien, Trump ve Biden'ı karşı karşıya getirmesi muhtemel 2024 seçim sürecinin seçmen için sıkıntılı olacağı görüşünde. O'Brien, "2020'de gördüğümüz aynı şeyleri yine çokça göreceğiz" diyor.

Biden oğluna yönelik soruşturmaların baskısı altında

Biden da seçimler öncesi oğlu Hunter Biden'ın iş bağlantılarıyla ilgili soruşturmalardan dolayı baskı altında. Anketlere göre Amerikalılar'ın çoğunluğunun – yüzde 58 – Biden'ın hükümette yolsuzluğu azaltabileceğine inancı çok az. Bu oran Ocak'tan itibaren değişmiş değil. Yüzde 30'u bu konuda Biden'a biraz güveni olduğunu söylerken yüzde 10'u neredeyse hiç güvenmediğini söylüyor.

Ankete göre Amerikalılar'ın yüzde 23'ü Biden'ın ülkeyi yönetme yetisi olduğuna çok güvendiklerini söylerken, yüzde 31'i biraz güvendiklerini ve yüzde 45'i hiç güvenmediklerini söylüyor.

Az sayıda Amerikalı ekonominin iyi gittiği görüşünde. Yüzde 34 ekonominin çok iyi ya da biraz iyi olduğunu söylerken 2021'den bu yana ekonominin iyiye gittiğine inananların oranı üçte biri geçmiyor.

Anket 1.165 yetişkinle 10-14 Ağustos tarihleri arasında yapıldı. Hata payı ise artı,eksi yüzde 3,8.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG