Erişilebilirlik

DEM Parti, kayyuma karşı muhalefet turuna çıkıyor: Kürt seçmeninin büyük çoğunluğu kayyum atamalarını onaylamıyor


Yerel seçimlerden bu yana dört belediyesine kayyum atanan DEM Parti, Perşembe günü muhalefet turuna başlıyor.
Yerel seçimlerden bu yana dört belediyesine kayyum atanan DEM Parti, Perşembe günü muhalefet turuna başlıyor.

Geçtiğimiz ayın sonu ve bu ayın başında CHP’li İstanbul Esenyurt Belediyesi ile DEM Parti’li Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman ve Şanlıurfa’nın Halfeti belediyelerine kayyum atanması Türkiye siyasetinin hala en önemli gündem maddeleri arasında.

Haziran ayında Hakkari’ye atanan kayyumla birlikte dört belediyesini kaptıran DEM Parti, bu atamaların yaygınlaşmasını engellemek üzere hem siyasal hem de toplumsal destek arayışlarını hızlandırıyor.

Bakırhan ve Hatimoğulları muhalefet turuna Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ile başlıyor

Parti eş başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, Perşembe günü parti genel merkezinde Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile biraraya gelecek.

Salı günü partisinin Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada, “Bahçeli konuşuyor, Erdoğan önüne set çekiyor. Bakalım bu ikili arasındaki tartışmalar nereye evrilecek? Her hafta siz grup toplantısında kararınızın arkasında olduğunuzu söylüyorsunuz, biz de çözümden yana olduğumuzu belirtiyoruz. O zaman konuşmamızın önündeki engel nedir?” diyen Bakırhan ve Hatimoğulları, ilerleyen günlerde başta CHP Genel Başkanı Özgür Özel olmak üzere muhalefet partilerinin liderleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapacak.

Bu arada DEM Parti’nin kayyum atamalarının kadın kazanımlarına yönelik yarattığı tahribatın araştırılması için verdiği önerge, Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşüldü.

CHP’li Tanrıkulu: “Artık biz demokrasi liginde değiliz, kayyum siyasetiyle toplumsal barışımızın altına dinamit koyuyorsunuz”

Önerge reddedilirken görüşme sırasında söz alan CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kayyum siyasetinin toplumsal barışa dinamit koyduğunu söyledi

Tanrıkulu, “Artık biz demokrasi liginde değiliz. O nedenle kayyum yasasına ihtiyaç duyuyorsunuz. Ahmet Özer'in, Ahmet Türk'ün suçsuz olduğunu bilmiyor musunuz? Toplumsal barışımızın altına bu kayyum siyasetiyle, uyguladığınız dille en büyük dinamiti koyuyorsunuz. Böyle bir barış siyaseti, demokratik siyaset olmaz. Siyaseti bütün bu uygulamalarla zehirlediniz” dedi.

DEM Parti Meclis Grubu “kayyum darbesini” protesto etmek için İçişleri Bakanlığı’na gidecek

Görüşmeler sırasında DEM Parti adına söz alan TBMM Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, “Atanan kayyumlara baktığımızda bu ilişkinin içinde bir hukuk yok. Gasp var. Hukuk devleti anlayışı yok, zorbalık var. Yargı eliyle kesinleşmiş hiçbir karar yok. Seçilmiş bir insana böyle bir yaklaşımı kabul edemeyiz” ifadelerini kullanırken önerge reddedildi.

Sezai Temelli diğer grup başkan vekili Kars milletvekili Gülistan Koçyiğit ve bir grup milletvekili ile birlikte yarın İçişleri Bakanlığı’nın önüne gidecek.

DEM Parti Meclis Grubu, bakanlık önünde yapacakları açıklamayla “kayyum darbesini” protesto edecek.

Spectrum House araştırması: “Kürt seçmenlerin büyük çoğunluğu kayyum atamalarını onaylamıyor”

Kayyum atamaları ile ilgili toplumun nabzını ilk ölçen kamuoyu araştırma şirketi, Kürt sorunu, Kürtler’in güncel olaylarla ilgili algıları, Kürt seçmen davranışlarına ilişkin çalışmalar yapan merkezi İstanbul’daki Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi oldu.

Seçmenlerin kayyum atamaları ile ilgili düşüncelerini ölçmek için Ağrı, Gaziantep, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Şırnak, Van, Ankara, İstanbul ve Mersin’de bin 725 kişiyle yüz yüze görüşen Spectrum House, kayyum atamaları hakkında bilgi sahibi olanların büyük çoğunluğunun bu işleme karşı olduğunu ortaya koydu.

Katılımcılara sorulan ilk sorular arasında “Belediyelere kayyum atanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” vardı. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 74,2’si kayyum atamalarını yanlış bulduğunu ifade etti. Bu soruya ‘doğru buluyorum’ yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 11,8 olarak ölçüldü.

AK Parti’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 31,6’sı, kayyum atamalarını doğru bulduğunu söylerken de CHP’lilerde bu oran yüzde 8,2’e düşüyor. YRP’lilerin yüzde 23,5’i, MHP’lilerin yüzde 50’si, İYİ Partililer’in yüzde 33,3’ü, kayyum atamalarını doğru bulduğunu ifade ediyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 79,1’i, kayyum atamalarının Kürt meselesinin çözümünü zorlaştıracağını düşünüyor

Araştırmaya katılanlara, kayyum atamalarının Kürt sorunuyla ilgisi olup olmadığı da soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 61,5’i, “kayyum atamalarının Kürt meselesiyle ilgili konulardan dolayı yapıldığı ve Kürt halkının iradesinin yok sayıldığı” şeklinde yanıt verdi.

Katılımcıların yüzde 79,1’i, kayyum atamalarının Kürt meselesinin çözümünü zorlaştıracağını düşünürken, yüzde 7,2’si ise kolaylaştıracağını savundu.

Katılımcıların yüzde 66,4’ü, hükümetin kayyum atamalarına devam edeceğini dile getirirken, yüzde 18,3’ü, kayyum atamalarının devam etmeyeceği görüşünü belirtti.

DEM Parti’nin tutumu yeterli CHP’nin yetersiz bulundu

Araştırmadan ortaya çıkan sonuçlardan biri de muhalefetin, kayyum atamalarına tepkisine ilişkin oldu. Buna göre katılımcıların, yüzde 35,4’ü DEM Parti’nin kayyum atamaları konusundaki tutumunu yeterli buldu. Katılımcıların yüzde 24,6’sı bu soruya yetersiz yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 15,8’i CHP’nin kayyum atamaları konusundaki tutumunu yeterli bulurken yüzde 50,1’i yetersiz ya da çok yetersiz yanıtını verdi.

‘Kayyum atamalarının durması için ne yapılmalı?’ sorusuna katılımcıların yüzde 36,5’i “Bütün muhalefet partileri birlikte hareket etmeli”, yüzde 19,9’u “DEM Parti daha etkili bir şekilde mücadele etmeli”, yüzde 13,3’ü “erken seçim yapılmalı” şeklinde yanıtlar verdi.

Forum

XS
SM
MD
LG