Erişilebilirlik

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları düştü


Açıklanan veriye göre 12 Ağustos’la biten haftada ABD genelinde işsizlik maaşına başvuranların sayısı 11 bin kişi düşerek 239 bin oldu.
Açıklanan veriye göre 12 Ağustos’la biten haftada ABD genelinde işsizlik maaşına başvuranların sayısı 11 bin kişi düşerek 239 bin oldu.

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklandı. Geride bıraktığımız hafta işsizlik maaşına başvuranların sayısındaki azalma, güçlü istihdam piyasasının sürdüğüne işaret etti.

Açıklanan veriye göre 12 Ağustos’la biten haftada ABD genelinde işsizlik maaşına başvuranların sayısı 11 bin kişi düşerek 239 bin oldu. Genel beklenti 240 bin olması yönündeydi.

İşsizlik maaşı başvurularında 5 Ağustos haftasında bir artış görülmüş, bunda da Ohio’dan yapılan çok sayıda başvurunun etkili olduğu ifade edilmişti. Ancak yetkililer bu eyalette daha önce de hileli başvurular yapıldığını, bu nedenle çoğu ekonomistin Ohio kaynaklı artışa şüpheyle yaklaştığı ve gözardı ettiği ifade ediliyor.

Öte yandan Temmuz ayında istihdam piyasasında genel olarak bir yavaşlama görülse de piyasanın güçlü seyretmeye devam ettiği belirtiliyor. Temmuz ayındaki istihdam artışı 2020 Aralık ayından bu yana görülen en düşük artış olarak kayda geçmişti. Buna karşı ABD’de işsizlik oranı son 50 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor. İstatistiklere göre her bir işsiz için 1,6 boş pozisyon bulunuyor.

5 Ağustos’ta sona eren haftada, ABD genelinde işsizlik maaşı almaya devam eden kişi sayısı da 32 bin kişi artarak 1 milyon 716 kişiye yükseldi.

Enflasyonla mücale kapsamında faiz artışlarına giden FED yöneticilerinin son yaptıkları toplantıya dair yayınlanan tutanaklardaysa FED’in istihdam piyasasında biraz daha yumuşama olmasını beklediği görüldü. FED enflasyonla mücadele kapsamında bir parça daha işsizliğin artabileceği beklentisini masada tutuyor.

FED enflasyonu düşürebilmek için ABD’de politika faizini 5,25-5,50 aralığına kadar çekerek son 40 yılın en yüksek seviyesine kadar getirdi.

Öte yandan işgücü piyasasının güçlü seyretmesi ekonominin temelini oluşturan perakende ve konut satışlarını destekliyor. Bu piyasalardaki güçlü konum resesyon endişelerinin ortadan kalkmasına ve FED’in dile getirdiği ekonomide yumuşak bir geçişin sağlanması hedefini de destekliyor.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG