Erişilebilirlik

Kremlin: “BM'yle Tahıl Anlaşması Hakkında Konuşuyoruz”


Kremlin'den bugün yapılan açıklamada Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşması konusunda Birleşmiş Milletler ve anlaşmanın diğer taraflarıyla görüşmeler yürüttüğü kaydedildi ve Moskova'nın kendi çıkarlarına zarar verebilecek herhangi bir adım atmayacağı belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Rusya tarafı, tahıl anlaşması şartlarının yerine getirilmesi umuduyla hem Birleşmiş Milletler hem de diğer temsilcilerle iletişimi sürdürecektir” dedi.

Peskov, “Elbette ki Rusya, kendi çıkarlarına ters düşecek herhangi bir adım atmayacaktır” şeklinde konuştu.

Tahıl anlaşması kapsamında kendi gıda ve gübre ürünlerinin ihracatında ciddi engellerle karşılaşmaktan şikayet eden Rusya, son haftalarda, Türkiye ve Birleşmiş Milletler himayesinde geçen yıl Temmuz ayında varılan ve Rus ve Ukrayna tarım ürünlerinin Karadeniz'den ihraç edilmesini sağlamayı amaçlayan anlaşmanın süresini uzatmayabileceğinin sinyalini vermişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, daha önce yaptığı açıklamada, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında Karadeniz tahıl anlaşmasına ilişkin görüşmenin 5 Mayıs Cuma günü Moskova'da yapılacağını, Birleşmiş Milletler'in görüşmede ticaret sorumlusu Rebeca Grynspan tarafından temsil edileceğini söylemişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bugün tahıl anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile 18 Nisan’da Kayseri’de görüştüğünü hatırlattı.

Bakan Akar, “Yaptığımız görüşmelerde tahıl girişimini de ele aldık. Bu kapsamda yaptığımız teklifin iki tarafın da kabulü sonucu 5 Mayıs Cuma günü Türkiye, Ukrayna ve Rusya Savunma Bakan Yardımcılarının İstanbul’da biraraya gelmesi planlanıyor. Toplantıda tahıl girişimi başta olmak üzere bazı konular görüşülecek. Umudumuz, tahıl anlaşmasının herhangi bir aksaklığa uğramadan devamı yönünde. Çünkü bu anlaşma bölge barışı, istikrarının yanısıra ihtiyaç sahibi ülkeler açısından çok önemli. Bu kapsamda tarafların süre uzatılmasına sıcak baktığını söyleyebiliriz. Dileğimiz, herhangi bir sorun olmadan bu girişimin uzatılması yönünde” dedi.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG