Erişilebilirlik

Sudan'da Bayram Sabahı Çatışmalarla Başladı


Sudan
Sudan

Darbe girişimi sonrasında çatışmaların devam ettiği Sudan, bayram sabahına da silah sesleriyle uyandı. Başkent Hartum’un çeşitli mahallelerinde bu sabah saatlerinde de silahlı çatışmalar devam etti.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, başkentin kuzey, batı ve orta kesimlerinde paramiliter Hızlı Destek Gücü (RSF) grubuyla askerler arasında silahlı çatışmalar yaşanıyor. Çatışmaların bayram namazı saatlerinde başladığı ifade ediliyor.

Şu ana kadar devam eden çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, taraflar arasında en azından 3 günlük bayram tatili sırasında ateşkes ilan edilmesi için girişimde bulunmuştu.

Ateşkesin sağlanmadığı ortamda aralarında ABD’nin de bulunduğu yabancı ülkeler kendi vatandaşlarını Sudan’dan çıkarma konusunda şu ana kadar başarılı olamadı.

Ordu komutanı General Abdül Fettah El-Burhan, yaptığı açıklamada, ülkede ortaya çıkan durum konusunda askeri seçenekten başka bir çözümün olmadığını söyledi.

Ülkedeki silahlı güç RSF darbe girişiminde bulunmakla suçlanırken RSF de orduyu darbe yapmaya çalışmakla suçlamıştı. Ülkede ortaya çıkan çatışma ortamı Sudan’ın komşuları tarafından da kaygıyla izleniyor. Şu ana kadar aralarında ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin de bulunduğu birçok ülke ve kurumdan ateşkes çağrıları geldi, ancak bu çağrılar karşılıksız kaldı.

Dünya Sağlık Örgütü şu ana kadar ülkedeki çatışmalardan en az 413 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Binlerce kişinin de yaralandığına dikkat çekiliyor. En az 20 bin Sudanlı'nın çatışmalar nedeniyle komşu ülke Çad’a kaçtıkları belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG