Erişilebilirlik

FED Gelecek Hafta Faizleri 25 Baz Puan Arttırabilir


Federal-Reserve
Federal-Reserve

ABD Merkez Bankası'nın (FED) 21-22 Mart günlerinde yapacağı toplantıda faiz oranlarının 25 baz puan arttırılması kararı alabileceği öngörülüyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün faizleri 50 baz puan arttırması ve Amerikan ekonomisine ilişkin verilerin beklenenden güçlü çıkması, küresel bankacılık krizinin patlak verebileceğine ilişkin korkuları hafifletti. Bu rahatlamanın FED'in önümüzdeki hafta alacağı faiz arttırımı kararında etkili olacağı düşünülüyor.

Para piyasalarındaki fiyatlandırma, iki orta ölçekli Amerikan bankasının geçen hafta iflas etmesi ve İsviçreli yetkililerin piyasa değeri kaybına uğrayan İsviçre'nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse'e yardım taahhüdünde bulunması nedeniyle hafta içinde dalgalanma yaşadı.

ECB'nin mali piyasalardaki çalkantılara rağmen yüksek seyirli enflasyonu dizginlemek için faizleri 50 baz puan arttırma kararı alması, FED'in de önümüzdeki hafta faizleri 25 baz puan yükselteceği beklentilerini tırmandırdı.

FED'in 21-22 Mart günlerinde yapacağı toplantıdan 25 baz puan faiz arttırımı kararıyla çıkması olasılığı, Amerika'da geçen haftaki işsizlik yardımı başvuruları sayısının beklenmedik şekilde azalması ve emlak sektörüne ilişkin verilerin beklenenden güçlü çıkmasıyla daha da arttı.

İşsizlik yardımı başvuruları geriledi

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün yayınladığı rapora göre eyaletlerde işsizlik yardımı almak için yapılan başvuruların sayısı, 11 Mart'ta sona eren haftada 20 bin gerileyerek 192 bine düştü. Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, 11 Mart'ta sona eren hafta içinde işsizlik yardımı başvurusu yapanların sayısının 205 bin olacağı tahmininde bulunmuştu.

Öte yandan FED'in yaz aylarından itibaren faiz oranlarında kesinti yapmaya başlayacağı ve yıl sonunda politika faizini yüzde 4'ün altına çekeceğine ilişkin olasılık da gündemde.

FED, geçen yılın Mart ayından itibaren enflasyonla mücadele kapsamında neredeyse sıfır düzeyinde olan faiz oranlarını 450 baz puan arttırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltmişti.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG