Erişilebilirlik

Yellen Afrika Turunda


Beyaz Saray Aralık ayındaki Amerika-Afrika zirvesinin ardından ilk yetkiliyi Afrika’ya gönderdi. Maliye Bakanı Jenet Yellen, Senagal, Zambia ve Güney Afrika’yı kapsayan kıta turunda.

Yaklaşık iki hafta sürecek gezinin amacı Afrika’yla ekonomik ilişkileri güçlendirmek. Başkan Biden ve yönetimden diğer bazı isimlerin de bu yıl içinde Afrika’ya gitmesi bekleniyor.

Maliye Bakanı Jenet Yellen’ı kıtayla ekonomik ilişkileri güçlendirmek için Senegal, Zambiya ve Güney Afrika turunda.

CSIS Afrika Programı’ndan Cameron Hudson, “Sanırım Afrika’yla daha yakınlaşmak için atılan ilk adım. Ama bir mesaj vermek de istiyorlar, o da Washington burada ve bu mesaj sadece Afrikalılar için değil, piyasalar için Amerika’yla yarış halinde olan Çin ve Ruslar’a da” diyor.

Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer gezinin amacının Amerika’yla Afrik arasında ekonomik ilişkileri derinleştirmek, ticaret ve yatırım için yeni olanakları değerlendirme adına Afrikalı hükümet yetkilileri, özel sektör temsilcileri, yatırımcılar ve gençlerle görüş alışverişinde olmak ve öğrenmek olduğunu belirtiyor.

Yellen ilk durağı Senegal’de. Senegal Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS’ın önemli bir üyesi ve aynı zamanda Afrika Birliği’nin dönem başkanı. Masomo Eğitim Vakfı’ından Chisanga Chekwe’ye göre ziyaret ülkenin Devlet Başkanı Macky Sall için de adaletsiz uluslararası ticari uygulamaları gündeme getirmek için bir fırsat.

Chekwe, “Dünyada en verimli pamuk üreticileri arasında Benin, Burkina Faso, Çad ve Mali var. Bu ülkelerin üçü ECOWAS üyesi ve dördü de Afrika Birliği üyesi. İşin burası ilginç. Etkinliklerine rağmen dünya pamuk üreteimine sadece yüzde 3 katkıları var. Bunun nedeni pamuk üretiminin ağırlıklı olarak sübvanse edilmesi ve piyasaları bozma eğilimi” diyor.

Chekwe’nin ayrıca Afrika, özellikle de Zambiya konularında kitapları var. Chekwe, Zambiya’da Batı yanlısı olarak değerlendirilen yeni hükümeti, Amerika’nın Çin etkisine karşı koymak açısından fırsat olarak gördüğünü belirtiyor.

Chekwe, “Çin’den yorulmuş bir hükümet olarak görülüyor. Muhtemel işbirliği alanlarından biri Zambiya’nın Çin’e 6 milyar dolarlık borcun yeniden yapılandırılması. Bu ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 24-25’ine denk geliyor“ ifadelerini kullanıyor.

2020’de Zambiya Afrika’da salgın döneminde borcunu ödeyemeyen ilk ülke olmuştu. Ama Hudson, borç ister Çin’e ya da bir mali kuruma olsun Zambiya’nın borç sorunu olan tek Arika ülkesi olmadığını söylüyor.

CSIS Afrika Programı’ndan Cameron Hudson da , “Gana, bir diğer başarılı Afrika ülkesi, şimdilerde büyümekte olan bir krizle karşı karşıya. Beğenin ya da beğenmeyin Washington bundan bir parça sorumlu görülüyor. Washington Uluslararası Para Fonu IMF ve Dünya Bankası’nı kontrol eder gibi görünüyor. IMF Afrika devletlerini tasarruf tedbirlerine zorladı, uluslararası borçlanmanın faizini Afrika devletlerine çok yüksek tuttu ve aynı zamanda Çin’den, Rusya’dan alınan borcu eleştirdi” diyor.

Maliye Bakanı geçen ayki Amerika-Afrika zirvesinde Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema’yla görüşmüş ve ona uluslararası mali kuruluşların Zambiya’nın ekonomisinin toparlanmasına destek vermesi konusunda dört gözle görüşmek isteğini dile getirmişti. İki isim Zambiya’nın borcunun yapılandırılmasını da görüşecek.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG