Erişilebilirlik

ABD Heyeti Çin’de Temaslarda Bulundu


ABD'den üst düzey bir heyet, Pekin'e komşu Langfang kentinde dün ve bugün Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı ile görüştü.

Toplantı, Başkan Joe Biden'ın Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile son görüşmesini takiben ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın gelecek yılın başında Çin'e yapacağı ziyaret öncesinde geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Pekin'de yaptığı açıklamada, Langfang'da ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Daniel Kritenbrink, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Çin İşleri'nden Sorumlu Kıdemli Başkanı Laura Rosenberg ve Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng arasındaki görüşmelerde, uluslararası ve bölgesel alandaki ortak kaygılar üzerine geniş kapsamlı fikir alışverişi yapıldığını kaydetti.

Wang, "Görüşmeler dürüst, derinlikli ve yapıcıydı" diye konuştu.

Wang aynı basın toplantısında ABD'nin iki Çinli yetkiliye Tibet'te insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uyguladığını açıkladı.

Biden ve Xi, Endonezya'da Kasım ortasında düzenlenen G20 zirvesi sırasında yaptıkları ve iki ülke ilişkilerinin Soğuk Savaş dönemi düzeyine gerilememesinin hedeflendiği görüşmede, Tayvan ve Kuzey Kore konularını ele almıştı.

ABD ve Çin, insan hakları, Rusya'nın Ukrayna işgali ve ekonomi gibi konularda farklı görüşleri savunurken iki lider daha sık iletişime geçme sözü vermişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kritenbrink ve Rosenberger'in ziyaretinin Biden-Xi görüşmesinin ardından iki ülke arasındaki rekabeti sorumlu şekilde yönetmeye devam etmek ve potansiyel işbirliği alanlarını keşfetmek için yapıldığını belirtti.

Üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi, Dışişleri Bakanlığı'nın Çin ve Tayvan Müsteşar Yardımcısı Rick Waters'ın da toplantıya katıldığını bildirdi. Toplantıda Amerikalı yetkililerin iki ülke rekabetinin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğine dikkat çektikleri belirtildi.

Görüşmelerde ayrıca Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Kuzey Kore'nin bölgesel güvenliğe oluşturduğu tehdit ve Çin'de haksız yere tutuklanan ve yurtdışına çıkması yasaklanan Amerikan vatandaşlarının ülkeye geri getirilmesi konuşuldu.

Çin'den Dünya Ticaret Örgütü'ne ABD şikayeti

Öte yandan Çin'in, ABD'nin çip ihracatını kontrol eden önlemlerini Dünya Ticaret Örgütü'ne resmen şikayet ettiği bildirildi.

Çin devleti tarafından desteklenen Global Times gazetesi Twitter'dan paylaştığı habere, Çin Ticaret Bakanlığı'nı kaynak gösterdi.

Global Times, bu hamlenin Çin'in kaygılarını hukuki düzeye taşıma ve Çin'in meşru çıkarlarını koruma arayışından kaynaklandığı belirtildi.

Cenevre'deki Dünya Ticaret Örgütü'nün Çin misyonu, Reuters haber ajansının yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Çin'in iddia edilen şikayeti doğrulanırsa bu uzun bir sürecin ilk adımına işaret ediyor olacak.

ABD, Dünya Ticaret Örgütü'nün üst düzey yönetici kuruluna atamaları engelliyor, bu da bazı anlaşmazlıkların hiç çözülemeyebileceği anlamına geliyor.

Çin'in ABD çip ihracatına yönelik iddia edilen şikayeti Dünya Ticaret Örgütü'nün metallere uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Washington'a karşı aldığı başka bir kararının ardından geldi.

Dünya Ticaret Örgütü'nün tahkim sürecini sık sık eleştiren ABD, kurumun karara gerekçe gösterdiği bulguları reddetti.

Diğer taraftan Bloomsberg News, Japonya ve Hollanda’nın Çin'den gelişmiş çip üretimi makinelerinin ihracatına uygulanan kontrolları sıkılaştırma konusunda ABD'ye katılma konusunda prensipte anlaştıklarını bildirdi.

Ekim ayında Biden yönetimi, çip yapımı teknolojilerinin ve dünyanın herhangi bir yerinde ABD malzemeleriyle yapılan belli başlı çiplerin Çin'e ihraç edilmesini kısıtlayan bir dizi önlem açıklamıştı.

Habere göre bu yeni kısıtlamalar gelecek haftalarda açıklanabilir.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanı Reuters'ın yorum talebine henüz yanıt vermezken, Hollanda Dışişleri Bakanlığı ise yorum yapmayı reddetti.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG