Erişilebilirlik

Latin Amerika İçin Büyüme Tahmini 2,7'ye Yükseltildi


Pandemide kaydedilen yüzde 6,8 ekonomik küçülmeyle son 120 yılın en ağır krizini yaşadıktan sonra geçen yıl yüzde 6,2’lik bir büyüme kaydedilen Latin Amerika için yeni beklenti açıklandı. Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’nun (ECLAC) bu yılki büyüme tahmini yüzde 2,7 olarak belirledi.

Uzmanlar bölgedeki ekonomik büyüme beklentisinin geçen yıla nazaran daha düşük olmasında, bölgenin en önemli iki ticaret ortağı olan ABD ve Çin ekonomilerinde görülen yavaşlamanın etkili olduğu görüşünde.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Görünümü adlı raporda, Ukrayna’nın işgalinin bölgedeki ekonomik toparlanma sürecini yavaşlattığı ve Latin Amerika’da enflasyonist baskı, istihdamda ve yatırımda düşüş ve sosyal taleplerin artması gibi olumsuz etkilere neden olduğu belirtildi.

Büyüme beklentisi en yüksek ülke Venezuela

Ekonomisi esas olarak hammadde ve gıda ihracatına dayanan Latin Amerika ülkeleri arasında bu yıl en çok büyüme beklentisi yüzde 10’la Venezuela’da.

Enerji fiyatlarının artması ve uluslararası yaptırımların görece hafifletilmesinden olumlu etkilenen Venezuela’yı, yüzde 7 ile Panama, yüzde 6,5 ile Kolombiya izliyor.

Bölgenin en büyük iki ekonomisi olan Brezilya ve Meksika için büyüme beklentileriyse sırasıyla yüzde 1,6 ve 1,9.

Brezilya günlük yaklaşık 3 milyon, Meksika ise günlük 1,8 milyon varil petrol üretimiyle bölgenin en önemli petrol üreticileri konumundalar ve krizle birlikte artan gıda fiyatları da gıda ihracatçısı iki ülkeyi doğrudan etkiliyor.

Bölgede ekonomik küçülme beklenen tek ülkeyse binde 2 ile Haiti.

Enflasyon artarken alım gücü azalıyor

Raporda Haziran’a gelindiğinde yüzde 8,4 olarak kaydedilen yıllık enflasyon oranının 2005 ile 2019 yılları arasında kayıt altına alınan enflasyon ortalamasının iki katı olduğuna vurgu yapılıyor.

İşsizlik oranlarının kadınlarda yüzde 10, erkeklerde yüzde 6,9 olduğu kaydedilen araştırmada, kadınların işgücüne katılım oranınınsa yüzde 51,4 olduğu açıklandı.

ECLAC araştırmaları bölgede ekonomik büyüme sağlansa da gelir dağılımında yaşanan adaletsizlikten, dolayı yoksul ve aşırı yoksul sayısında ciddi artışlar yaşandığını da ortaya koyuyor.

Temel ihtiyaçların daha çok ithal edilerek karşılandığı bölgede, akaryakıt fiyatlarının artmasına bağlı olarak nakliye giderlerinin ve dolayısıyla market fiyatlarının artmasıyla alım gücünün düştüğünü kaydeden yetkililer, Latin Amerika ülkelerinee halkın temel ihtiyaçlarına erişimi kolaylaştırabilmek için kendi aralarındaki ticareti geliştirme tavsiyesinde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG