CARACAS - Venezuela’da Salı gününü 6,28 bolivardan kapatan dolar kuru, 24 saatte yüzde 11,6'lık bir artış kaydederek günü 7,01 ile kapattı. Doların karaborsa fiyatıysa 9 bolivarı aştı.
2017 Kasım ayında aylık enflasyonun yüzde 50 barajını aşmasıyla hiper enflasyon sürecine giren ve bu yılın Ocak ayında hiper enflasyondan çıkış şartı olarak kabul edilen üst üste 12 ay yüzde 50’nin altında enflasyon koşulunu sağlayan Venezuela’da ekonomik veriler geçtiğimiz yıllara göre daha olumlu seyrediyordu.
Ocak-Temmuz enflasyonunun resmi rakamlara göre yüzde 48,4; bağımsız kurumlara göre yüzde 62 olduğu Venezuela’da hiper enflasyon sürecinin sona ermesindeki en temel nedenlerden birinin dolardaki kur artışının önüne geçilmesi olduğu belirtiliyor.
Ekonomisi bir süredir fiilen dolarize olan Venezuela’da yapılan araştırmalar alışverişlerin yüzde 67’sinin dolarla yapıldığını gösteriyor.
Merkez Bankası’ndan piyasaya 1,7 milyar dolar
Ekonomik ve finansal danışmanlık şirketi Síntesis Financiera’nın direktörü Tamara Herrera, Venezuela Merkez Bankası’nın (BCV) kur artışını kontrol etmek için kullandığı yöntemin, dolaşımdaki Bolivar’ı piyasadan geri çekerek değersizleşmesinin önüne geçmek üzerine inşa edildiğini söylüyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Herrera “Bu süreçte bankalara ciddi borç verme limitleri getirildi, kamu harcamaları kontrol altına alındı, vergi gelirleri artırıldı ancak en önemlisi her hafta piyasaya ciddi miktarda dolar sürülerek hem piyasanın nakit dolar ihtiyacı karşılandı hem de piyasadan bolivar çekerek değersizleşmesinin önüne geçildi” diyor.
Herrera dolarda yaşanan beklenmedik artışın, bu hafta kamu çalışanlarına yapılacak bir ödemeden kaynaklı Pazartesi günü BCV’nin piyasaya dolar sürüp Bolivar alması beklenirken bunun yapılmaması ve bir süredir uygulanan para politikasında değişikliğe gidildiğinin ilan edilmesi olduğunu söylüyor.
“Bir süredir yakalanan fiyat ve döviz istikrarı risk altında”
Venezuela Merkez Bankası’nın doları dizginleyebilmek için bu yıl 1,7 milyar dolarlık arz yaptığını belirten uzman, “Hükümetin enflasyonu ve döviz kurunu kontrol edebilmek adına mevcut politikasını devam ettirmek istemesi durumunda, 2022 yılında yaklaşık 3,3 milyar dolar nakte ihtiyaç duyacak. Bizim hesaplamalarımıza göre Venezuela’nın petrol geliri bu yıl 14 milyar dolar civarında olacak. Bu gelirin yüzde 60’ının yani yaklaşık 8 milyar dolarının nakit olacağı göz önünde tutulduğunda bu politikanın sürdürülebilir olmadığı açıkça görülüyor” diye konuştu.
Dolardaki artışın fiyatlara doğrudan yansıyacağını ve hükümetin bu yıl iki haneli enflasyon hedefini tutturmasının artık çok daha zor olduğunu belirten ekonomist, bir süredir yakalanan görece fiyat ve döviz istikrarının tehlikede olduğunu söylüyor.
Fiyatların dolara endeksli olduğu ülkede marketlerde etiket fiyatlarının değiştirildiği bildiriliyor. Bu durum da başta gelirleri ulusal para Bolivar cinsinden olan kamu çalışanları ve emekliler olmak üzere milyonlarca kişinin alım gücünün düşmesine neden oluyor.