Geçen yıl Afganistan’da yönetimi ele geçiren radikal İslamcı grup Taleban’ın dini lideri Heybetullah Ahundzade, uluslararası toplumla şeriat kurallarına uygun olarak muhatap olacaklarını söyledi.
Afganistan’daki Taleban hükümeti, henüz diğer ülkeler tarafından resmi olarak tanınmadı.
Taleban'ın iktidara gelmesinden bu yana uluslararası yaptırımların katı şekilde uygulanması ve kalkınma yardımlarının kesilmesi nedeniyle Afganistan, ciddi bir ekonomik krizle mücadele ediyor.
Washington dahil birçok ülke, kadınlara yönelik kısıtlamalarını hafifletmesi ve lise çağındaki kızların eğitimine izin vermesi için Taleban'a baskı yapıyor.
Afganistan’ın resmi Bakhtar haber ajansına göre, dün grubun dini lideri Ahundzade’nin yaşadığı Kandahar şehrinde yaklaşık 3 bin aşiret lideri, yetkililer ve din alimleri bir araya geldi. Etkinlik, Taleban’ın iktidara gelmesinden bu yana bu kapsamda yapılan ikinci toplantı oldu.
Enformasyon Bakanlığı Ahundzade’nin toplantıda yaptığı konuşmanın metnini paylaştı.
Buna göre Ahundzade, "Bu toplantı, Allah'ın lütfuyla ve mücahitlerimizin kanıyla elde ettiğimiz özgürlüğün üzerine düşünmek için gerçekleştiriliyor" dedi.
Ahundzade, "Uluslararası toplumla İslami şeriata göre muhatap olacağız. Eğer şeriat izin vermezse, hiçbir ülkeyle muhatap olmayacağız" dedi.
Taleban yetkililerinin ABD'li diplomatlarla, ülkedeki bankacılık sektörünün nasıl canlandırılacağı ve Afganistan Merkez Bankası’nın yurtdışındaki dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması olasılığı konusunda görüşmeleri devam ediyor.
Buna karşın ABD’li yetkililer, görüşmelerde ilerleyebilmek için birçok engelin olduğunu söylüyor.
ABD’nin geçen ay Kabil’de El Kaide lideri Eymen el Zevahiri’yi insansız hava aracı (İHA) operasyonunda öldürmesiyle Washington ve Taleban arasında gerilim arttı.
Washington, Taleban'ı Zevahiri'yi koruyarak aralarındaki Doha Anlaşması’nı ihlal etmekle suçladı.
Bakhtar haber ajansına göre, dünkü toplantıdan sonra yayınlanan açıklamalarda, Zevahiri’ye operasyon kınandı ve hava sahasının saldırı için kullanılmasına izin veren komşu ülkeler de suç ortağı olarak gösterildi.
ABD’nin karayla çevrili Afganistan'a hava yoluyla erişmesi için genellikle komşu ülkelerden izin alması gerekiyor.
Yetkililer, İHA’nın ülkeye hangi rotadan girdiğini açıklamadı. Afganistan’ın komşusu Pakistan, hava sahasının saldırı için kullanılmadığını söyledi.