Erişilebilirlik

Çin Tayvan Yakınlarında Tatbikat Düzenledi


Çin ordusu, bugün bir grup ABD Kongre üyesinin Tayvan’ı ziyaret etmesi ve adanın lideri Tsai Ing-wen ile görüşmesinden sonra Tayvan yakınlarında yeni tatbikatlar düzenlediğini açıkladı.

Çin adanın yönetiminde hak iddia ederken Tsai, hükümetinin Tayvan’da istikrarı korumaya kararlı olduğunu vurguluyor.

ABD Kongresi’nin beş üyesi Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinden 12 gün sonra dün geç saatlerde Tayvan’a gitti.

Demokrat Senatör Ed Markey’in liderlik ettiği heyetin ziyareti önceden kamuoyuna açıklanmamıştı.

Tayvan'a bitişik bölgeden sorumlu Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Doğu Hareket Alanı Komutanlığı, bugün Tayvan çevresinde deniz ve hava sahasında müşterek muhabereye hazırlık devriyeleri ve muharebe tatbikatları düzenlediğini açıkladı.

Askeri birim, tatbikatlar için, "ABD ve Tayvan'ın siyasi oyunlar oynamaya devam etmesi ve Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı baltalamasına karşı sert bir caydırıcı" dedi.

Çin Savunma Bakanlığı ayrı bir açıklamada, Kongre üyelerinin ziyaretinin Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve "ABD'nin Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın bozucusu olarak gerçek yüzünü tamamen ortaya koyduğunu" belirtti.

Bakanlık açıklamasında, "Çin Halk Kurtuluş Ordusu savaşa hazırlanmaya ve eğitime devam ediyor, ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunuyor ve her türlü 'Tayvan bağımsızlığı' ayrılıkçılığını ve dış müdahaleyi kararlılıkla ezecek" ifadelerini kullandı.

Doğu Hareket Alanı komutanlığı, tatbikatların Tayvan Boğazı'nda bulunan ve büyük bir hava üssüne ev sahipliği yapan Tayvan'ın Penghu adaları yakınında yapıldığını kaydetti. Komutanlık ayrıca, Çin hava kuvvetlerine ait bir uçak tarafından görüntülenen adaların yakın çekim videosunu paylaştı.

Kongre üyeleriyle ofisinde buluşan Tsai, Çin'in tatbikatlarının bölgesel barış ve istikrarı büyük ölçüde etkilediğini söyledi.

Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından paylaşılan video görüntülerinde Tsai, "Askeri durumu yakından izlemek için uluslararası müttefiklerle yakın işbirliği yapıyoruz. Aynı zamanda dünyaya Tayvan'ın istikrarı ve Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu korumaya kararlı olduğunu bildirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

Markey, Tsai'ye, gereksiz bir çatışmayı önlemek için her şeyi yapma konusunda "ahlaki bir yükümlülüklerinin olduğunu" söyledi.

Markey, "Tayvan zor zamanlarda inanılmaz bir itidal ve sağduyu sergiledi" diye ekledi. Page BreakMarkey ayrıca, özellikle kritik yarı iletken endüstrisinde Tayvan ile siyasi ve ekonomik bağları güçlendirmeyi amaçlayan yasa tasarısının altını çizdi.

Tayvan, Çin'in yüksek teknoloji sektörleri de dahil olmak üzere küresel ekonomi için çok önemli bir bilgisayar çipi sağlayıcısı konumunda. Bölgede artan gerilimlerin jeopolitik risklerinin ötesinde, dünyanın zaten aksamalarla ve belirsizlikle karşı karşıya olduğu bir dönemde, Tayvan Boğazı'ndaki uzun süreli bir krizin uluslararası tedarik zincirleri üzerinde önemli etkileri olabileceği yorumları yapılıyor.

Markey, ABD'nin diplomatik ilişkilerini Taipei’den Pekin’e taşımasının ardından ada ile ilişkilerin sürdürülmesini sağlayan 1979 Tayvan İlişkileri Yasası'na oy veren ve halen görevde olan birkaç Kongre üyesinden biri.

Tayvan Savunma Bakanlığı, 15 Çin uçağının bugün, arasında resmi olmayan bir sınır bulunan Tayvan Boğazı'nın orta hattını geçtiğini açıkladı.

Bakanlık, Çin'in yeni tatbikatlarını kınadığını ve bu tatbikatları "sakin bir şekilde" karşılayacağını söyledi.

Pekin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak değerlendiriyor ve Çin’le birleşmesi gerektiğini kaydediyor.

Pekin, diğer seçeneklerin başarısız olması halinde Tayvan’ın güç kullanarak Çin’le birleşmesi gerektiği düşüncesinde.

Pelosi’nin Tayvan gezisi 25 yıl içinde en üst düzey Amerikalı yetkilinin ziyareti olarak kayıtlara geçmişti.

Çin, ziyarete sert tepki göstermiş, ‘sorumsuzluk’ ve ‘çılgınlık’ olarak nitelemişti.

Ancak Kongre üyelerinin ziyareti Pelosi'ninkinden çok daha sakin geçti.

Üst düzey yabancı konukların Tsai’yle görüşmelerinin genelde sosyal medyada canlı paylaşılması, Kongre üyelerinin ziyaretinde uygulanmadı.

Kongre üyeleri bugün öğleden sonra geç saatlerde Tayvan'dan ayrıldıktan sonra Tsai’nin ofisi, heyet ile görüşmenin görüntülerini yayınladı.

Heyetin nereye gittiği henüz belli değil.

ABD'nin Taipei'deki fiili büyükelçiliği, heyetin Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu ve Tayvan parlamentosunun Dışişleri ve Savunma Komisyonu üyeleriyle de görüştükleri bilgisini verdi.

Wu, toplantıları hakkında Twitter'da "Otoriter Çin, demokratik Tayvan'ın nasıl dost edineceğini dikte edemez" dedi.

ABD’nin Tayvan ile resmi diplomatik bağları yok, ancak yasa gereğince, demokratik olarak yönetilen adaya kendini savunma araçları sağlamakla yükümlü.

Çin, Tayvan'ı kontrolu altına almak için güç kullanma ihtimalini asla seçenek dışı bırakmadı.

Tayvan hükümeti ise, Çin Halk Cumhuriyeti'nin adayı hiçbir zaman yönetmediğini ve bu nedenle ada üzerinde hak iddia etme hakkına sahip olmadığını söyleyerek sadece 23 milyonluk nüfusunun adanın geleceğine karar verebileceğini savunuyor.

Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang, Çin'in dost ülkelerden adaya yapılan bu tür ziyaretlere verdiği tepkinin kendilerini caydırmayacağını söyledi.

Su gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yan kapıda kötü bir komşu olduğu için hiçbir şey yapmayacak ve ziyaretçilerin veya dostların gelmesine izin vermeyecek değiliz" dedi.

XS
SM
MD
LG