Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le yarın Tahran ziyareti sırasında biraraya gelecek. İki lider aynı tarihlerde Tahran'da temaslarda bulunuyor olacak.
Putin ve Erdoğan’ın Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlaması için varılacak bir anlaşmayı ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yeni bir operasyon olasılığını görüşmeleri bekleniyor. Moskova, Türkiye'nin bölgede yeni bir operasyon yapmasına sıcak bakmıyor.
Türkiye yeni bir askeri operasyonla Suriye'deki güvenli bölge hattını 30 kilometreye uzatmayı istiyor.
Reuters'a açıklama yapan adını açıklamayan bir Türk yetkili ''Putin'le görüşmeler tahıl, Suriye ve Ukrayna'ya odaklanacak. Görüşmelerde tahıl ihracatı sorunu çözülmeye çalışılacak'' dedi.
Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in bu hafta içinde Ukrayna'dan Karadeniz'e tahıl sevkiyatını yeniden başlatmayı amaçlayan bir anlaşmayı imzalaması bekleniyor.
Türkiye'nin Suriye'de yapacağı yeni bir operasyonun, Suriye'nin kuzeyinde büyük alanları kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) önemli bir parçası olan Kürt YPG milislerini hedef alması bekleniyor. Washington, SDG’yi IŞİD'e karşı önemli bir müttefik olarak görülüyor.
Üst düzey Türk yetkili Türkiye'nin planladığı operasyonun da görüşüleceğini, Rusya ve Kürtler'in Suriye'nin bazı bölgelerinde birlikte hareket ettiklerine dair haberler olduğunu bildirdi.
Putin Ukrayna işgalinin ardından ilk kez Sovyetler dışına çıkıyor
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin ardından eski Sovyet ülkeleri dışındaki bir ülkeye ilk seyahatini İran’a gerçekleştiriyor. Putin’in İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile biraraya gelmesi bekleniyor.
Putin, Batı'nın yakın tarihin en ağır yaptırımlarıyla Rusya ekonomisini felce uğratma girişimini, ekonomik savaş ilanı olarak nitelendiriyor ve Rusya'nın Batı'dan uzaklaşarak Çin, Hindistan ve İran'a yöneldiğini söylüyor.
Putin'in Tahran'ı ziyareti ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suudi Arabistan ziyaretinden yalnızca üç gün sonra geldi. Bu ziyaret, Putin'in, 1989'da göreve gelen İran'ın ikinci dini lideri Hamaney'le beşinci görüşmesi olacak.
''Birçok konuda duruşumuz yakın''
Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Hamaney ile temas kurmak çok önemli. İkili arasında en önemli konularda, ikili ve uluslararası gündem konusunda güvenilir bir diyalog sağlandı. Birçok konuda duruşumuz yakın ya da çok benzer'' dedi.
Rusya ve İran, Suriye'de 2011'de iç savaşın başlamasından bu yana Beşar Esat'ın sürekli devrilmesi çağrısı yapan Batı’nın aksine Esat rejimini destekliyor.
69 yaşındaki Vladimir Putin, COVID-19 pandemisi nedeniyle son yıllarda çok az yurtdışı seyahatine çıktı. Ardından da 24 Şubat'taki Ukrayna işgali başladı. Putin'in Sovyetler Birliği ülkeleri dışına son seyahati Şubat ayında yaptığı Çin ziyaretiydi.
Batı’ya açık mesaj
Putin, bu ziyaretle Batı’ya Rusya'nın 1979 devriminden bu yana ABD'nin hasmı olan İran'la ilişkilerini geliştirme arayışında olduğu şeklinde açık bir mesaj veriyor.
Ziyaretten önce Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ve İran'ın uzun süredir egemenliklerinin bedeli olarak Batı’nın yaptırımlarına maruz kaldıklarını söylemişti.
Tahran Rusya ile bağ kurmayı, ABD'nin nüfuzunu ve Arap ülkeleri liderleri ve İsrail ile Körfez'deki ittifaklarını dengelemenin bir yolu olarak görüyor. Putin, geçen yıl seçilen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile de biraraya gelecek.
Tahran için Rusya ile bağ kurmak, ABD'nin nüfuzunu ve Körfez'de Arap ülkeleri liderleri ve İsrail'le kurduğu ittifakları dengelemenin bir yolu. Putin, geçen yıl seçilen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşecek.
Reuters haber ajansına göre adını açıklamak istemeyen üst düzey bir İranlı yetkili ''Güçlü bir müttefike ihtiyacımız var ve Moskova bir süper güç'' diye konuştu.
Yüksek petrol fiyatlarından cesaret alan Tahran, Rusya'nın desteğiyle 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması amacıyla Washington'a taviz vermesi yönünde baskı yapabileceğini düşünüyor.
Ancak Rusya'nın Pekin'e yönelmesi, İran'ın Çin'e ham petrol ihracatını önemli ölçüde azalttı. Çin'e ham petrol ihracatı eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de İran'a yeniden yaptırım uygulamasından bu yana Tahran için önemli bir gelir kaynağıydı.