Erişilebilirlik

ABD: “Rus Güçleri Ukrayna’da Savaş Suçu İşledi”


Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD hükümetinin Rus güçlerinin Ukrayna’da savaş suçu işlediği sonucuna ulaştıklarını açıkladı. Blinken bu değerlendirmenin kamuya açık kaynaklar ve istihbarat kaynaklarından gelen bilgilerin dikkatli bir şekilde incelenmesine dayandığını belirtti.

Blinken yaptığı yazılı açıklamada ABD’nin savaş suçuna ilişkin bildirimleri takip etmeye devam edeceklerini ve topladığı bilgileri müttefiklerle, uluslararası kurumlarla paylaşacağını söyledi; savaş suçu işlenip işlenmediği konusunda kararın verilmesinden mahkemenin sorumlu olacağını sözlerine ekledi.

Blinken, "Cezai soruşturmalar dahil olmak üzere her aracı kullanarak hesap vermelerini sağlamak konusunda kararlıyız” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz hafta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin için “savaş suçlusu” ifadesini kullanmıştı.

"Sivillerin kasıtlı olarak hedef alındığına ilişkin güvenilir bilgiler var"

Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna’nın kuşatma altındaki Mariupol kentindeki saldırılara atıfta bulunarak, kasıtlı olarak sivillerin hedef alındığı saldırılara ilişkin güvenilir haberler geldiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Küresel Cezai Adalet temsilcisi Beth Van Schaack, Mariupol'de geçtiğimiz hafta bir tiyatronun hedef alınmasının sivil bir hedefe yönelik doğrudan bir saldırı olduğunu söyledi.

Binanın arka ve ön bahçesinde büyük harflerle "ÇOCUKLAR" yazılmış olduğunu hatırlattı.

Rusya ise sivilleri hedef aldığını ve tiyatroyu bombaladığını yalanlıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi daha önce Ukrayna'da olası savaş suçlarına ilişkin soruşturma sürecini başlattığını açıklamıştı.

Rusya ve ABD Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin otoritesini tanımıyor ancak ABD'nin soruşturmaya destek verebileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG