Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i blöf yapmakla suçladı. Avrupa Birliği (AB) ve Batılı müttefiklerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Putin’in kendileriyle yapılan sözleşmeleri istismar ettiğine dikkati çeken Scholz, “Putin, uzlaşılan gaz ihracını durdurmak için gaz türbinlerini bahane ediyor. Blöf yapıyor” dedi.
Scholz Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Mülheim kentindeki Siemens Energy şirketini ziyaret etti ve doğalgaz tartışmalarının odağındaki türbini inceledi.
Türbin Kanada'da bakımının yapılmasının ardından Almanya'ya gönderilmişti. Rusya ise Kuzey Akım 1 boru hattından gaz akışının azalmasına bahane olarak türbinin kendisine teslim edilmemesini göstermişti.
Söz konusu doğalgaz türbininin Rusya'ya teslim edilmesinin önünde bir engelin bulunmadığını söyleyen Scholz, birçok Avrupa ülkesi gibi Almanya’nın da Soğuk Savaş döneminde bile Sovyetler Birliği’nden doğal gaz aldığını ve hiçbir sorun yaşanmadığını kaydetti.
Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile durumun değiştiğini belirten Scholz, Almanya’nın artık Rusya'ya güvenmediğini ve Rusya’dan gaz ithalatını giderek azalttığını söyledi.
Scholz Kanada’dan doğalgaz satın almak için görüşmelerini sürdürdüğünü ifade ederek, 21 Ağustos’ta Kanada’ya resmi ziyarette bulunacağını belirtti.
12 metre uzunluğundaki türbinin kaderi Avrupa hükümetleri tarafından yakından takip ediliyor. Avrupalı ülkeler Rusya'yı Batı’nın Ukrayna işgali nedeniyle uyguladığı ekonomik yaptırımlara misilleme olarak doğalgaz tedarikini azaltmakla suçluyor.
Moskova ise iddiayı reddediyor ve Kuzey Akım 1 boru hattından doğalgaz akışının kapasitesinin yüzde 20'sine inmesinden türbinde yaşanan arızayı sorumlu tutuyor.
Scholz, gazetecilere yaptığı açıklamada ziyaretinin amacının ''türbinin çalıştığını dünyaya göstermek'' olduğunu söyledi ve ''Burada görülecek gizemli bir durum yoktu'' diye konuştu.
Almanya Başbakanı, ''Açık ve basit, türbin burada ve gönderilebilir, yalnızca karşı tarafın 'bunu almak istiyorum' demesi lazım'' dedi.
Scholz, Rusya türbini geri alsa bile Almanya'nın doğalgaz tedarikinde daha fazla sıkıntı yaşayabileceği ve sözleşmelerin ihlal edilebileceği uyarısında bulundu.
Scholz, ülkede açık kalan üç nükleer santralın da bir süre daha açık kalmasının gerekebileceğini belirtti. Almanya'daki nükleer santralların 2022'ye kadar kapatılması gerekiyordu. Rusya'nın kış aylarında doğalgazı tamamen kesmesi olasılığı Almanya'nın nükleer santrallarıyla ilgili politikasında değişikliğe neden olmuştu.
Kremlin'den ''eksik belge'' iddiası
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Scholz'un sözlerini reddetti ve bir belge eksikliğinin türbinin Rusya'ya dönüşünü engellediğini belirtti.
Rus devletine ait doğalgaz devi Gazprom'un bir yöneticisi, türbinin onarımın ardından teslim edilmesi koşullarının sözleşmeyle uyumlu olmadığını ve Rusya'nın rızası dışında Almanya'ya gönderildiğini belirtti.
Siemens Energy'nin CEO'su Christian Bruch, Gazprom ile görüşmelerin devam ettiğini doğruladı ancak ''henüz anlaşmaya varılmadığını'' ekledi.
Doğalgaz stoklarının azalması ve hızla yükselen fiyatlar, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya için resesyon uyarılarına neden oluyor. Kışın enerji sıkıntısı yaşanabileceği sanılırken doğalgazın karneyle dağıtılabileceği endişeleri de artıyor.
Öte yandan Putin'le iyi ilişkiler yürütmesiyle bilinen eski Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder, geçen hafta yaptığı Rusya seyahatinin ardından bugün yayınlanan bir röportajında Rusya'nın savaşı sonlandırmak için müzakere sonucu varılacak bir anlaşmaya hazır olduğunu belirtti.
''Schroeder görüşmesinde Kuzey Akım 2 de gündeme geldi''
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Putin'in Schroeder'e Kuzey Akım 2 boru hattının çalışmasına izin verilmesi durumunda Avrupa'ya yıl sonuna kadar 27 milyar metreküp doğalgaz sağlayabileceğini söylediğini kaydetti.
Peskov, Schroeder'in acil bir durumda Kuzey Akım 2'nin kullanılmasının mümkün olup olmayacağını sorduğunu söyledi, diyalogda boru hattını açmayı önerenin ve gündeme getiren kişinin Putin olmadığına dikkat çekti. Peskov ancak Putin'in bunun teknolojik olarak mümkün olduğu yanıtını verdiğini belirtti.
Scholz ise Schroeder'in açıklamaları sorulduğunda yanıt vermedi ancak Kuzey Akım 2'nin alternatif olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi ve Kuzey Akım 1 'in kapasitesinin yeterli olduğunu ekledi.
Rusya ile Almanya arasında inşası tamamlanan ve devreye girmesi için sadece lisans alması beklenen Kuzey Akım 2 doğal boru hattı projesi, savaş nedeniyle Alman hükümeti tarafından tek taraflı iptal edilmişti.