Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ABD Dostluk Grubu Başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının, 2007 yılında olduğu gibi Amerika Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınmayacağını tahmin ediyor.
Perşembe günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda oya sunulacak olan 252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısının onaylanması bekleniyor.
Mevcut Komisyon üyelerinden 23’ü 2007 yılında “söz konusu tasarıya destek vermiş, 15’i karşı çıkmıştı. Komisyon üyelerinden ikisi 2007 yılında oy kullanmamıştı. Bu yıl Dışişleri Komisyonu’nda beş yeni isim var.
Benzer tasarlar 2000, 2005, 2007 yıllarında da Komisyon’da onaylanmış ancak Amerikan yönetiminin baskısı sonucu Genel Kurul'un gündemine alınması önlenmişti.
AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve ABD Dostluk Grubu Başkanı Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu tasarının bu yıl da Genel Kurulun gündemine alınmayacağını tahmin ediyor: "2007 yılında bu tasarı nasıl Dış İlişkiler Komisyonu’ndan çıkıp Genel Kurul'a gelmeyip kadük hale geldiyse, bu yıl daha iddialıyız. Belki bunu komisyonda yenmeye çalışacağız. Komisyon'da yenemezsek eğer bunun Genel Kurul'a gelmemesi için çaba göstereceğiz. Ben bunun Genel Kurul'a geleceğini zannetmiyorum."
Kınıklıoğlu, yedi milletvekiliyle birlikte iki heyet halinde Washington’da Kongre nezdinde girişimlerde bulunuyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Suat Kınıklıoğlu muhataplarına şu mesajları vereceklerini söyledi: "Türk Amerikan ilişkilerinin çıkarlarına, çok boyutluluğuna vurgu yapacağız. ABD'nin de böyle bir tasarıyı çıkarmasında hiçbir uluslararası çıkar sağlamayacağının altını çizeceğiz. Ve sayın Obama'nın Türkiye'de ifade ettiği gibi Türkiye'yle Ermenistan arasındaki meselelerin Türklerle Ermeniler arasında çözülmesi gerektiğini, farklı parlamentoların veya üçüncü tarafların bu konulara müdahil olmaması gerektiğini söyleyeceğiz. Aynı zamanda Türkiye'yle Ermenistan arasında bir normalleşme süreci varken böyle bir tasarının zamanlamasının yanlış olduğunu ve basiretsiz olduğunu söyleyeceğiz."
Türkiye - Ermenistan süreci bu açıdan önemli. Amerikalı yetkililer 1915 olaylarının nasıl tanımlanacağı tartışmasında Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunu artık daha sık dile getiriyor – sadece Türkiye’nin stratejik önemini değil…
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçen hafta Ermeni tasarısı konusundaki bir soruya, “Türkiye ve Ermenistan’a girişimlerinde yardım edebilmek için çok çalışıyoruz. Bu süreci desteklemeye devam etmek istiyoruz. Ve bundan kesinlikle sapmak istemiyoruz” diyerek yanıt verdi.
Dolayısıyla Washington’da bu sürecin radyan çıkmak üzere olduğu ve bundan Türkiye’nin sorumlu olacağı izlenimi kaygı yaratıyor. Burada gözlemciler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Karabağ sorununa çözüm bulunmasını şart koşmasına ve Türkiye’nin Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin kararına itiraz etmesine dikkati çekiyor. Kınıklıoğlu bu izlenimin yanlış olduğunu savundu.
Kınıklıoğlu, "Bence yanlış bir hava. Türk Ermeni normalleşmesini sadece protokollerin Parlamentolarda onaylanmasına bağlamak biraz dar bir bakış açısı. Buna bir süreç olarak bakmak lazım. Biz Ermeni tarafının bu konuda biraz sabırsız olduğunu düşünüyoruz. Önemli olan her iki ülkenin parlamentolarında yeterli çoğunluğu bulup onay sürecini gerçekleştirip, gerçek bir normalleşme sürecini başlatma. Bu, bu yıl olur, seçimlerden sonra olur, onu bilemem. Ama ortada protokollerde ifade edildiği gibi bir yol haritası var. Ve bence bu Türk Ermeni normalleşmesi açısından bir kazanım ve bunu da Amerikalı muhataplarımıza ifade edeceğiz. Bu protokollerin her iki parlamento'da doğru zamanda onaylanması için bir gayret var. Ama bunu şu saatte geçsin, şu aydan önce geçsin gibi yapay zaman takvimleri koymak yanlış. Ve zaten böyle olursa normalleşme gerçekleşmez. Normalleşmenin gerçekleşmesi için her iki ülkenin kamuoyunda bu konuda destek olmalı. O yüzden sabırsız olmamak lazım, buna bir süreç olarak bakmak lazım."
Birkaç hafta önce Washington’da temaslarda bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Vigen Sarkisyan protokollerin biran önce onaylanması gerektiğini söyleyerek, bunun 24 Nisan Ermeni anma gününden önce yapılması çağrısında bulunmuştu.
Washington ise “bu sürecin ön şartsız olarak makul bir zaman içinde ilerlemesi” gerektiğini savunuyor.
Haberin tümünü dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına, söyleşiyi izlemek için Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.
'Ermeni Tasarısı Bu Yıl da Engellenir'
<!-- IMAGE -->