Erişilebilirlik

Zelenski: “Rusya’ya karşı savaşın ön cephesinde durum çok zor”


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'ya karşı savaşın ön cephesindeki durumun “çok ama çok zor” olduğunu ve Ukrayna güçlerinin sonbaharda ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiğini söyledi.

“Durum çok ama çok zor” diyen Zelenski, üst düzey komutanlarla yaptığı iki buçuk saatten fazla süren toplantıya atıfta bulunarak, “Bu sonbaharda yapılabilecek her şey, başarabileceğimiz her şey başarılmalıdır” ifadesini kullandı.

Zelenski, bir haftadan kısa bir süre içinde ikinci kez, önümüzdeki aylarda askeri harekatın zorlu geçeceğine değindi.

Ukraynalı askeri blog yazarları son günlerde Rus güçlerinin Donetsk bölgesinin güneyinde, Ukrayna güçlerinin savaş boyunca savunduğu tepedeki Vuhledar kasabasına doğru ilerlediğini bildiriyor.

Popüler blog Deepstate, Rus raporlarına dayanarak Rus güçlerinin kenti bombaladığını ve “askerlerin kent içinde ilerlediğini ve şehrin batı bölgelerine bayrak diktiklerini” aktardı.


Rus güçleri ayrıca Donetsk ve Luhansk bölgelerinden oluşan Donbas bölgesinin tamamını ele geçirmek amacıyla aylardır yavaş yavaş kuzeye doğru ilerliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada güçlerinin, Moskova'nın bölgedeki hedeflerinden biri olan Toretsk şehrinin güneyindeki Nelipivka köyünü ele geçirdiğini bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı köyün el değiştirdiğini kabul etmedi ancak Rus güçlerinin köy ve çevresinde 10 saldırı düzenlediğini açıkladı.

Zelenski geçen hafta New York'ta ABD'nin Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ile görüştükten sonra da hızlı bir askeri harekâtın gerekliliği konusunda benzer açıklamalarda bulundu.

Demokrat Parti başkan adayı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise, Kiev'e sürekli destek sözü verdi. Zelenski, Trump ile görüşmesinin ardından Fox News'e verdiği röportajda, eski ABD başkanının yeniden seçilmesi halinde Trump'ın Ukrayna'yı destekleyeceğine dair “çok doğrudan bilgi” aldığını söyledi.

Trump ABD'nin Ukrayna'nın savaş çabaları için yaptığı harcamaları sorgulamıştı. Zelenski'nin geçen hafta ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında, seçimi kazanması halinde çatışmaya hızlı bir çözüm bulacağına dair daha önceki açıklamalarını tekrarladı ancak ayrıntı vermedi.

Rusya’da yeni asker alımları için kararname

Bu arada Kremlin'in dün yayınladığı kararnameye göre Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, 1 Ekim'den yıl sonuna kadar orduya 133 bin yeni askerin alınmasını emretti.

Rus devlet gazetesi Rossiyskaya Gazeta'da yayınlanan kararnamede, 18-30 yaş arası, yedekte olmayan ve Federal Kanun uyarınca zorunlu askerliğe tabi olan 133 bin vatandaşın askere alınması çağrısında bulunuluyor.

Gazeteye göre Rusya Askere Alma Dairesi Başkanı Koramiral Vladimir Tsimlyanski, “askere alınanların yeni bölgelerdeki özel askeri operasyona katılmak üzere çağrılmayacağını” belirtti ve askeri birliklerde 12 aylık hizmet süresinin değişmediğini söyledi.

Rusya, Şubat 2022'de geniş çaplı bir işgalle başlattığı Ukrayna savaşını özel bir askeri operasyon olarak adlandırıyor. Kiev ve müttefikleri ise bunu kışkırtılmamış, emperyalist bir toprak ele geçirme girişimi olarak nitelendiriyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG