Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Batı yapımı uzun menzilli füzelerle Rus topraklarını vurmasına izin vermesi halinde Batı'nın doğrudan Rusya ile savaşa girmiş olacağını söyledi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski aylardır Kiev'in müttefiklerinden, Moskova'nın saldırı düzenleme kabiliyetini sınırlandırmak için, Ukrayna'nın uzun menzilli ABD ATACMS ve İngiliz Storm Shadows gibi Batılı füzeleri Rus topraklarının derinliklerine ateşlemesine izin vermelerini talep ediyor.
Putin, böyle bir hamlenin Kiev'e uzun menzilli füzeler tedarik eden ülkeleri doğrudan savaşın içine çekeceğini, zira uydu hedefleme verilerinin ve füzelerin uçuş yollarının programlanmasının NATO askeri personeli tarafından yapılması gerekeceğini ve Kiev'in bu kabiliyetlere sahip olmadığını söyledi.
Rus devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Dolayısıyla mesele Ukrayna rejiminin bu silahlarla Rusya'yı vurmasına izin verip vermeme meselesi değildir. Bu, NATO ülkelerinin doğrudan askeri bir çatışmaya dahil olup olmamasına karar verme meselesidir” diyen Putin “bu karar alınırsa, NATO ülkelerinin, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa doğrudan dahil olmasından başka bir anlama gelmeyecektir. Bu onların doğrudan katılımı olacaktır ve bu da elbette çatışmanın özünü, doğasını önemli ölçüde değiştirecektir” sözleriyle tavrını net bir şekilde ortaya koydu.
Rusya’nın yeni tehditlere “uygun cevaplar” vermek zorunda kalacağını belirten Putin, bu tedbirlerin neler olabileceğini açıklamadı ancak geçmişte Batı'nın düşmanlarını Rus silahlarıyla silahlandırarak, yurtdışındaki Batılı hedefleri vurma seçeneğinden bahsetmiş ve Haziran ayında ABD ve Avrupalı müttefiklerinin vuruş mesafesine konvansiyonel füzeler yerleştirmekten söz etmişti.
Dünyanın en büyük nükleer gücü Rusya nükleer doktrinini, bir başka ifadeyle Moskova'nın hangi durumlarda nükleer silah kullanacağını gözden geçirme sürecinde. Bir taraftan da Putin, etkili bir dış politika şahini tarafından, Rusya'nın “Ukrayna'daki NATO saldırganlığını destekleyen” ülkelere karşı nükleer silah kullanmaya istekli olduğunu belirtecek şekilde değiştirmesi için baskı görüyor.
Rusya ayrıca şu anda Çin ile büyük deniz tatbikatları düzenliyor ve başlıca emtia ihracatına sınırlama getirmeyi düşünüyor.
Batı, Kiev'in Rusya'yı vurmak için uzun menzilli silahlarını kullanmasına izin verip vermeme tartışmasını, İran'dan balistik füzeler aldığını söylediği Moskova'nın savaşı tırmandırdığını söylediği şeye bir cevabın parçası olarak yürütüyor. Tahran iddiaların “çirkin propaganda” olduğunu söylüyor.
Rusya Şubat 2022’de on binlerce askerle Ukrayna'yı işgal ederek Soğuk Savaş'ın derinliklerinden bu yana Rusya ile Batı arasındaki en büyük çatışmayı tetikledi.
Putin bu çatışmayı, 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından, Ukrayna da dahil olmak üzere Moskova'nın etki alanı olarak gördüğü bölgelere tecavüz ederek Rusya'yı küçük düşürdüğünü söylediği, gerileyen ve çökmekte olan Batı ile varoluşsal bir savaşın parçası olarak görüyor.
Batı ve Ukrayna işgali imparatorluk tarzı bir toprak gaspı olarak tanımlıyor ve Rusya'yı savaş alanında yenmeye yemin ediyor. Rusya Ukrayna topraklarının yüzde 18'inden fazlasını kontrol ediyor.
Forum