Erişilebilirlik

Zelenski: “100 ülkenin desteklediği kapsamlı bir barış formülü savaşı sonlandırır”


Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Rus güçlerinin tamamının Ukrayna’dan çıkartılması ve savaş suçlarının hesabının sorulmasını içeren “barış formülü”nin hiçbir alternatifinin olmadığını kaydetti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Rus güçlerinin tamamının Ukrayna’dan çıkartılması ve savaş suçlarının hesabının sorulmasını içeren “barış formülü”nin hiçbir alternatifinin olmadığını kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna halkını savaş alanında yenemeyeceğini, bu nedenle kış yaklaşırken Ukrayna’nın hayati önem taşıyan enerji altyapısını hedef alarak ülkenin direncini kırmak için başka yollar aradığını söyledi.

Zelenski BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Rusya'nın savaş suçlarından sorumlu tutulması için uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Savaşı sona erdirmek ve adil bir barış sağlamak için yaklaşık 100 ülkenin desteklediği kapsamlı bir barış formülünün çözüm olacağını ifade etti.

Zelenski, iki yıl önce sunduğu, Rus güçlerinin tamamının Ukrayna’dan çıkartılması ve savaş suçlarının hesabının sorulmasını içeren “barış formülü”nin hiçbir alternatifinin olmadığını kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, “Halkım için barış istiyorum, gerçek ve adil bir barış. Dünyanın tüm uluslarından destek istiyorum. Biz dünyayı bölmeyeceğiz. Sizden de aynısını istiyorum. Dünyayı bölmeyin. Birleşmiş Milletler olun. Bu birliktelik bize barışı getirecektir’’ diye konuştu.

“Putin, Ukrayna halkına daha fazla eziyet etmeyi planlıyor”

Zelenski, Rusya’nın savaşın başından beri Ukrayna’daki enerji santralleri ve şebekelerini kasıtlı olarak hedef aldığını, şimdiye kadar ülkenin tüm termik santrallerini ve hidroelektrik kapasitesinin büyük bölümünü tahrip ettiğini belirtti.

Zelenski, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in kış için yeniden planladığı saldırılarla, ülkesinde yaşayan sıradan aileler, kadınlar ve çocuklar ile sıradan kasaba ve köyler olmak üzere milyonlarca Ukraynalı’ya eziyet etmeyi planladığını kaydetti. Ukrayna lideri, “Putin bu kış onları karanlıkta ve soğukta bırakarak Ukrayna'yı acı çekmeye ve teslim olmaya zorlamak istiyor” dedi.

“Rusya’nın Avrupa ve Orta Asya'daki her komşusu savaşın bir gün kendilerini de vurabileceğini hissediyor”

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya’nın ülkesindeki nükleer enerji santrallerine sonuçlarını düşünmeden acımazsızca saldırdığını belirterek, “Şimdi Zaporijya nükleer santrali ne yazık ki Rus işgaliyle birlikte nükleer bir kaza riski altında. Bu, Avrupa'da ve muhtemelen dünyadaki en büyük radyasyon yayma tehlikesi olan bir durum yarattı. Bu nedenle, sunduğum barış formülünde ilk madde Ukrayna'daki nükleer güvenlikle ilgili’’ dedi.

Zelenski, toprak olarak Ukrayna'dan 20 kat daha büyük bir ülke olan Rusya'nın hala nasıl daha fazla toprak istediğinin “çılgınca” olduğunu vurguladı.

Rusya’nın bu amaçlarını gerçekleştirmek için Kuzey Kore ve İran ile işbirlği yaptığını kaydeden Zelenski, “Rusya’nın Avrupa ve Orta Asya'daki her komşusu savaşın bir gün kendilerini de vurabileceğini hissediyor” dedi.

“Saldıran taraf veto yetkisini kullandığında BM Güvenlik Konseyi’nin savaşı durdurmak gibi bir gücü kalmıyor”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, BM bünyesinde küresel sorunların çözülemediğini belirterek, “Ne yazık ki BM'de savaş ve barış konularını gerçekten kesin bir şekilde çözüme kavuşturmak mümkün değil, çünkü çok fazla şey BM Güvenlik Konseyi'ne bağlı. Güvenlik Konseyi'nde çok fazla şey veto yetkisine bağlı. Saldıran taraf veto yetkisini kullandığında BM Güvenlik Konseyi’nin savaşı durdurmak gibi bir gücü kalmıyor” dedi.

Zelenski, ülkesinin nükleer güvenliğinin yeniden tesis edilmesi gerektiğinin de altını çizerek, önceliklerini şöyle sıraladı:

“Enerji bir silah olarak kullanılmamalı. Gıda güvenliği sağlanmalı. Esir alınan tüm asker ve sivillerimizi evlerine geri getirmeliyiz. BM Tüzüğü’ne uymalı ve tıpkı diğer uluslar için olduğu gibi bizim ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenlik hakkını garanti altına almalıyız. Ukrayna'daki çatışmalara son verecek şekilde Rus işgalcilerin geri çekilmesini sağlamalı ve savaş suçlarından sorumlu olanlardan hesap sormalıyız. Savaşın sona erdiğini açıkça ifade etmeliyiz. Barış formülü budur. Bu formülün hangi kısmı BM Şartı’nı savunan her ülke için kabul edilemez olabilir? Eğer dünyada birileri bu noktalardan herhangi birine alternatif arıyor ya da herhangi birini görmezden gelmeye çalışıyorsa, muhtemelen Putin'in yaptığının bir kısmını kendileri yapmak istiyorlar demektir.”

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG