79'uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan NBC televizyonu dış haberler masasından Keir Simmons'ın sorularını yanıtladı. Röportajda Ukrayna'nın NATO üyeliği ve Gazze'nin durumu ön plana çıktı.
ABD ve Batı ittifakının diğer üyelerinin “Ukrayna'nın NATO üyesi olmasını istemediğini” kaydeden Erdoğan, Ukrayna'nın üyeliğinin “heyecanla atılacak bir adım” olmadığını söyledi.
Simmons'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski hükümetinin barış planının bir parçasının da Ukrayna'nın NATO üyesi olmak istediği, bu durumda Erdoğan'ın ilkesel olarak Ukrayna'ya “NATO'da kucak açıp açmayacağı” şeklindeki sorusuna Erdoğan, “Amerika, Ukrayna'nın her şeyden önce NATO'ya üye olmasını istemiyor. Birçok NATO üyesi Ukrayna'nın NATO'ya üye olmasını istemiyor. Bu gerçekleri görerek kararımızı vermemiz lazım” yanıtını verdi.
Erdoğan, sözlerine, “Bu gerçeklere baktığımız zaman bu işler heyecanla adım atılacak olan konular değil. Bizler de bu konularda kararlarımız verirken tabii ki bütün NATO üyelerinin duruşunu masaya yatırıyoruz ve kararlarımızı ona göre veriyoruz” şeklinde devam etti.
"Henüz nihai karar vermedik"
Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Ukrayna'yı ilkesel olarak NATO'ya kabul edip etmemesiyle ilgili soruya ise, “Şu an itibarıyla tüm NATO ülkelerinin duruşu, benim için diğer ülkeler için nedir, ne değildir, bu gelişmeleri takip ederek nihai kararımızı veririz. Heyecanla bu kararlar verilmez” diyerek yanıt verdi ve henüz nihai karara varmadığını söyledi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, BM Güvenlik Konseyi'nde dün yapılan özel Ukrayna oturumunda, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgaliyle başlayan savaşı sona erdirmek için “zafer planı” adını verdiği öneri için Batılı liderlerin desteğini istedi. Zelenski, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sadece görüşmelerle sonlandırılamayacağını, Moskova'nın barışa zorlanması gerektiğini söyledi.
Şimdiye kadar barış planıyla ilgili çok az ayrıntı veren ancak planı Başkan Joe Biden ve iki potansiyel halefi Kamala Harris ve Donald Trump'a sunmak istediğini söyleyen Zelenski, Batı tarafından desteklenmesi halinde planın Moskova üzerinde, Putin'i savaşı diplomatik yollarla sona erdirmeye zorlamaya yardımcı olabilecek geniş bir etkisi olacağını kaydetmişti.
Putin ise barış görüşmelerinin, ancak Kiev'in doğu ve güney Ukrayna'nın büyük bölümünü Rusya'ya terk etmesi ve NATO üyeliği planından vazgeçmesi halinde başlayabileceğini söylüyor.
Erdoğan, NBC röportajında Rusya ve Türkiye ilişkilerine de değindi. İki ülke ilişkilerinin “çok boyutlu, siyasi, ekonomik, kültürel, savunma sanayi ile ilgili” olduğunu kaydeden Erdoğan, “Rusya ile etkileşimin ve ekonomik ilişkilerin her gün genişlediğini” söyledi.
“Hamas'ı iyi tanıyan liderlerden bir tanesiyim, hiçbir zaman Hamas'a 'terör örgütü' demedim”
Simmons'ın kimilerinin Türkiye'yi Hamas'a kucak açtığı için eleştirdiği, ABD'nin ise Hamas'ın terörist olduğunu kaydettiği şeklindeki sözlerine yanıt olarak Erdoğan, “Biz teröristlere karşıyız. Fakat Hamas’ı iyi tanıyan liderlerden biriyim. Hiçbir zaman ben Hamas’a terör örgütü demedim” diyerek karşılık verdi.
Hamas'ı terör örgütü olarak görmediğini vurgulayan Erdoğan, “Şu anda da Hamas’a bir terör örgütü olarak bakmıyorum. Zira Hamas, topraklarını koruma gayreti içerisinde olan bir direniş grubudur. Dolayısıyla böyle bir direniş grubuna ben nasıl olur da terör örgütü derim” şeklinde konuştu.
Simmons'ın, bir NATO ülkesinin lideri olarak 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıdan sorumlu olan Hamas'ı terörist olarak görmediğini söylemesinin birçoklarını şaşkınlığa uğratacağını belirtmesi üzerine Erdoğan, “1947’li yıllardan alın bugünlere kadar Filistin, topraklarını kaybede kaybede bugünlere geldi” dedi.
Erdoğan, “Perde arkasını incelediğimizde, ne yazık ki 7 Ekim’e bu şartları hazırlayan nedenleri iyi bilmek lazım. Onları iyi anlamak lazım. Ve burada ne kadar Filistinli şehit edildi, ne kadar Filistinli öldürüldü, bunun da perde arkasını incelediğimizde durum çok farklı yerlere ulaşır” şeklinde konuştu.
Forum