Yunanistan, Türkiye'nin ''düşmanca planlarına'' karşı tüm ''diplomatik ve askeri'' yolları kullanmaya hazır olduğu uyarısında bulundu.
Uyarı, Türkiye'nin Libya ile imzaladığı tartışmalı enerji anlaşmasının ardından geldi.
İki NATO üyesi arasında son dönemde artan tansiyonun kontroldan çıkmasından ve askeri ittifakı istikrarsızlaştırabilecek bir krize neden olmasından endişe ediliyor.
Parlamentoya hitaben konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'ye ''mantık dünyasına dönmesi'' çağrısı yaptı. Miçotakis, aksi halde Ankara'nın artan saldırganlığı ve Yunanistan'ın kendi toprağı olarak gördüğü yerleri kontrol etme planlarının ''durdurulacağını'' söyledi.
Yunan lider, coğrafyanın kişilerin isteğiyle değiştirilip çarpıtılamayacağını, Yunanistan'ın sınırlarının kendisine ait olduğunu ve hem ordunun hem de güçlü diplomatik müttefiklerinin bu sınırları savunmaya hazır olduğunu söyledi.
Milletvekilleri Miçotakis'i ayakta alkışladı. Yunan Başbakan daha sonra ABD Büyükelçisi ve Temsilciler Meclisi Kongre heyeti ile biraraya gelmek üzere parlamentodan ayrıldı.
NATO müttefiki olan komşu Yunanistan ve Türkiye tarihleri boyunca inişli çıkışlı bir ilişki yaşadı, sık sık hava ve deniz sahası hakları nedeniyle ihtilafa düştü.
Yunanistan Başbakanı'nın sözleri, Türkiye'nin Libya'nın rakip iki hükümetinden biriyle anlaşma imzalamasının ardından geldi. Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanındaki mutabakat muhtırası Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs'ın hak iddia ettiği suları kapsıyor.
Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma, Yunanistan'ın Ege Denizi'nde Türkiye sınırlarına yakın iki adaya asker mevzilendirmesi ve buralarda ABD askeri teçhizatını konuşlandırmasının ardından geldi.
Ankara, bu durumla ilgili rahatsızlığını Washington'a da bildirmişti. Türk yetkililer, adalarda bir NATO üyesi tarafından asker konuşlandırılmasını ''düşmanca bir hamle'' olarak değerlendirmiş ve Türkiye'nin de buna yanıt olarak ordusunu teyakkuza geçirebileceği uyarısında bulunmuştu.
Türkiye, Midilli ve Sisam adalarındaki askeri yapılanmanın Lozan ve Paris Anlaşmaları’na aykırı olduğunu söylüyor.
Avrupa Birliği, Türkiye'yi tutumu nedeniyle eleştirirken Washington da Rusya'dan aldığı S-400 füze savunma sisteminin NATO ittifakını riske attığını söylüyor.
Uzman George Tzogopoulos, ''Türkiye'nin Washington tarafından güvenilir Atina'daki diplomatik kaynaklar VOA'e yaptıkları açıklamada, Yunan yetkililerin gelecek günlerde Ortadoğu'yu ziyaret edeceklerini ve Türkiye'nin Libya ile enerji anlaşmasını Ankara'nın sondaj gemilerini tartışmalı sulara göndermesinden önce daha büyük bir krizi önlemek için hükümsüz bırakacaklarını söyledi.