Erişilebilirlik

Yeni iPhone Apple’ın ihracat yasağı uyguladığı Rusya’da satışta


Apple, Mart 2022'de Rusya'daki tüm ürün satışlarını durdurmuştu.
Apple, Mart 2022'de Rusya'daki tüm ürün satışlarını durdurmuştu.

Rus perakendeciler Apple'ın en yeni iPhone modelinin ön satışını başlatarak şirketin Rusya'ya ihracat yasağını deldi ve tüketicilere ABD'dekinden yüzlerce dolar daha pahalı cihazları ön siparişle alma imkânı tanıdı.

Rusya'nın önde gelen elektronik perakendecisi M.Video-Eldorado ve mobil şebeke operatörü MTS, iPhone 16'yı Rusya'da ilk tanıtanlar olduğunu iddia etti.

M.Video, telefon teslimatlarının önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağını söyledi. MTS ise mağaza satışların çok yakında başlamasını beklediğini söyledi.

Apple, Mart 2022'de Rusya'daki tüm ürün satışlarını durdurmuş ve Moskova'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak ApplePay gibi hizmetlerine son vermiş, Batı'nın uyguladığı yaptırımlar ise Rusya'ya teknoloji ihracatını engellemeye çalışmıştı.

Ruslar iPhone 16 için ABD'li tüketicilerden birkaç yüz dolar daha fazla ödemek zorunda kalacak.

Rusya'ya ihracatı durduran yabancı markalar, tüketicilere ulaşmak için genellikle Türkiye, Kazakistan, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Rusya'ya yaptırım uygulamayan ülkeleri kullanıyor.

Reuters, yeni iPhone'ların ülkeye hangi rotadan gireceğini belirleyemedi.

İşgalden bu yana Rusya'dan çıkan markalar için Rus hükümeti tarafından onaylanan paralel ya da gri ithalat programı, Rusya'dan ayrılmak isteyen şirketlerin mallarını mevcut tutuyor ve firmaların bir pazardan çıkarken tedarik zincirlerini kontrol etmede karşılaştığı zorlukları gösteriyor.

M.Video, fiyatların 128GB iPhone 16 için 112,999 rubleden (bin 225 dolar) başlayacağını ve ABD fiyatı olan 799 dolardan 400 dolar daha pahalı olduğunu söyledi. 1TB iPhone Pro Max, ABD'deki 1.599 dolarlık fiyatına kıyasla Rusya'da 249 bin 999 rubleye (2 bin 710 dolar) ön siparişe sunuldu.

MTS'nin fiyatları M.Video'dan biraz daha yüksekti ve ön siparişler için 25 bin Ruble depozito talep ettiğini açıkladı.

Batı malları ve teknolojisi Rusya'da popülerliğini koruyor ve bu da Moskova'nın yerli üretimle azaltmak istediği potansiyel bir güvenlik açığı.

Kremlin, Batılı istihbarat kurumlarının gözetleme yazılımı kullanarak iPhone'ları ele geçirdiğini söyleyerek yetkililere iPhone'ları kullanmayı bırakmalarını söylemiş, Apple bu iddiaları reddetmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG