Erişilebilirlik

AB’nin en üst düzey mahkemesi Adalet Divanı’ndan ABD teknoloji devleri Apple ve Google aleyhine iki karar çıktı


Avrupa Birliği Adalet Divanı Salı günü, Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager’in Amerikan teknoloji devi Apple'ın İrlanda vergi anlaşmasına ve Google'ın rekabete aykırı uygulamalarına karşı yürüttüğü mücadeleyi destekleyen kararlar açıkladı.
Avrupa Birliği Adalet Divanı Salı günü, Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager’in Amerikan teknoloji devi Apple'ın İrlanda vergi anlaşmasına ve Google'ın rekabete aykırı uygulamalarına karşı yürüttüğü mücadeleyi destekleyen kararlar açıkladı.

Avrupa'nın en üst mahkemesi olan Avrupa Birliği Adalet Divanı Salı günü, Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager’in Amerikan teknoloji devi Apple'ın İrlanda vergi anlaşmasına ve Google'ın rekabete aykırı uygulamalarına karşı yürüttüğü mücadeleyi destekleyen kararlar açıkladı.

Kasım ayında görev süresi sona erecek olan Vestager, büyük teknoloji firmalarının bazı Avrupa Birliği ülkeleriyle yaptığı vergi düzenlemeleri ve küçük rakiplerini engelleme girişimlerine karşı verdiği mücadeleyle tanınıyor. Vestager’in mahkemede kazandığı hukuki zaferler, halefini de benzer bir tutum sergileme konusunda cesaretlendirebilir.

Vestager, kararları sevinçle karşıladı. Apple kararıyla ilgili olarak X paylaşımında “Bugün Avrupa vatandaşları ve vergi adaleti için büyük bir kazanım” diyen Vestager, Google kararını da dijital adalet için büyük bir kazanım olarak övdü.

Avrupa Komisyonu 2016 yılında Apple'ın İrlanda'ya 13 milyar Euro vergi ödemesine hükmetmiş ve iPhone üreticisinin 20 yılı aşkın bir süredir İrlanda'nın vergi yükünü 2014 yılında yüz binde beşe kadar düşüren iki vergi kararından faydalandığını söylemişti.

Lüksemburg merkezli Avrupa Birliği Adalet Divanı Vestager'in yanında yer aldı.

Mahkeme yargıçları, kararda “Adalet Divanı konuyla ilgili nihai kararını verdi ve Avrupa Komisyonu'nun 2016 tarihli kararını teyit etti: İrlanda, Apple'a İrlanda'nın geri alması gereken yasadışı yardımda bulunmuştur” ifadesini kullandı.

Yargıçlar ayrıca Apple'ın İrlanda'da yerleşik iki biriminin, İrlanda'da vergilendirilen ve İrlanda vergi makamlarının bu tür ön kararlarından yararlanamayan yerleşik şirketlere kıyasla avantajlı vergi muamelesinden yararlandığını kaydetti.

AB soruşturmasının kapsadığı 2003-2014 döneminde İrlanda'daki vergi yasalarına uygun olarak ülkede elde edilen karın yüzde 12,5'i olan 577 milyon dolar vergi ödediğini belirten Apple, karardan hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Apple, “Avrupa Komisyonu kuralları geriye dönük olarak değiştirmeye çalışıyor ve uluslararası vergi hukuku gereği gelirimizin zaten ABD'de vergiye tabi olduğunu görmezden geliyor” dedi.

Apple ayrıca, 28 Eylül'de sona eren mali dördüncü çeyrekte yaklaşık 10 milyar dolara kadar tek seferlik bir gelir vergisi ücreti kaydetmeyi beklediğini belirtti.

Düşük vergi oranlarıyla büyük teknoloji şirketlerinin Avrupa'daki merkezlerini kurmalarına yardımcı olan İrlanda da fikri mülkiyet işlemlerine uyguladığı verginin diğer OECD ülkeleriyle uyumlu olduğunu söyleyerek AB'nin kararına itiraz etmişti.

Yine de küresel kurumlar vergisi kurallarının revizyondan geçirilmesinde işbirliği yapan İrlanda, bir zamanlar düşünülemeyecek bir adımla yüzde 12,5'lik kurumlar vergisi oranından vazgeçmeye karşı yürüttüğü muhalefeti sonlandırdı. Ancak o zamandan bu yana İrlanda’nın çok uluslu şirketlerden aldığı vergi arttı.

Google’a tekelleşme cezası

Mahkeme ayrıca Alphabet’in sahibi olduğu Google'ın yedi yıl önce Vestager tarafından verilen 2 milyar 420 milyon Euro’luk para cezasına karşı yaptığı itirazı da reddetti.

Yargıçlar, “Pazarın özellikleri ve davanın özel koşulları ışığında, Google'ın davranışı ayrımcıydı ve esasa ilişkin rekabet kapsamına girmiyordu” dedi.

Google karardan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Bir sözcü, “Bu karar çok özel bir dizi olguyla ilgili. Avrupa Komisyonu'nun kararına uymak için 2017 yılında değişiklikler yaptık” dedi.

Avrupa Komisyonu 2017 yılında dünyanın en popüler internet arama motoru Google’ı, kendi fiyat karşılaştırmalı alışveriş hizmetini kullanarak Avrupalı küçük rakiplerine karşı haksız avantaj elde ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırmıştı.

Google son 10 yılda AB antitröst cezalarından 8,25 milyar Euro kazandı. Android mobil işletim sistemi ve AdSense reklam hizmetiyle ilgili iki karara itiraz eden Google, şimdi kararları bekliyor.

Firma ayrıca kendi reklam hizmetlerine avantaj sağlamakla suçlanmasının ardından, geçen yıl çıkarılan ve kârlı reklam teknolojisi işinin bir kısmını satmaya zorlayabilecek AB antitröst suçlamalarına karşı da mücadele ediyor.

Nihai olan her iki karar da temyiz edilemeyecek.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG