Erişilebilirlik

Apple yapay zeka destekli yeni iPhone modelini tanıttı


Dünyanın en büyük 100 şirketi listesinde ikinci sırada bulunan teknoloji şirketi Apple, 2023’te elde ettiği 383 milyar dolarlık toplam gelirinin yarısını iPhone modellerinden kazanıyor.
Dünyanın en büyük 100 şirketi listesinde ikinci sırada bulunan teknoloji şirketi Apple, 2023’te elde ettiği 383 milyar dolarlık toplam gelirinin yarısını iPhone modellerinden kazanıyor.

Apple, uzun süredir beklenen yapay zeka destekli yeni akıllı telefon modeli iPhone 16'yı dün tanıttı.

Yeni model gerek milyonlarca kullanıcı, gerekse de Apple’ın rakipleri tarafından merakla bekleniyordu. Çünkü dünyanın en büyük 100 şirketi listesinde ikinci sırada bulunan teknoloji şirketi, 2023’te elde ettiği 383 milyar dolarlık toplam gelirinin yarısını iPhone modellerinden kazanıyor.

Son dönemde telefon satışları görece yavaşlayan Apple, iPhone 16’nın yeni özellikleri ile kendisinden uzaklaşmayana tüketicileri teşvik edeceğini umuyordu. Ancak bu yeni model, yapay zeka özelliklerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle Çin’de hayal kırıklığı yarattı.

Apple, Çin'de 16'lara güç verecek yapay zeka ortağını henüz açıklamadı ve şirketin yapay zeka yazılımı Apple Intelligence, yalnızca önümüzdeki yıl Çince dilinde kullanıma sunulacak.
iPhone 16 lansmanı, Huawei'nin günün ilerleyen saatlerinde üç yönlü katlanabilir akıllı telefonunu tanıtmasından önce Çin sosyal medyasındaki tartışmalara hâkim oldu.

Çin'in X benzeri platformu Weibo'da, en çok trend olan 10 konudan üçü iPhone 16 lansmanıyla ilgiliydi ve yapay zeka özellikleri önemli bir tartışma konusuydu. “iPhone 16 Çin versiyonu henüz yapay zekayı desteklemiyor” hashtag'i Weibo'da 11,33 milyon görüntüleme ve 1.500'den fazla yorum aldı.
Bir Weibo kullanıcısı “Yapay zekayı kullanamayacaksanız satın almanın ne anlamı var?” diye yazdı.

iPhone 16’nın yapay zeka özelliklerinin Çin’de henüz desteklenmemesi, Huawei'nin pazara hâkim olduğu bu ülkede hayal kırıklığına neden oldu.
iPhone 16’nın yapay zeka özelliklerinin Çin’de henüz desteklenmemesi, Huawei'nin pazara hâkim olduğu bu ülkede hayal kırıklığına neden oldu.

Bir diğeri ise “Yapay zeka yoksa fiyat yarısına inmeli. Çünkü en büyük satın alma nedeni yapay zeka” yorumunu yaptı.

iPhone 16 ve 16 Plus, yerini aldıkları modellerle aynı fiyata sahip olacak. Çin'de, yabancı markalı telefonların kullanımına yönelik hükümet kısıtlamaları ve artan yerel rekabet akıllı telefon satışlarını olumsuz etkilediğinden, Apple bu yılın başlarında agresif bir şekilde fiyatları düşürdü.

Weibo'daki diğer kullanıcılar Apple'ın yeni modelini, Çinli firmanın kendi iç pazarında Apple'a karşı liderliğini genişletmeye çalıştığı sırada piyasaya sürülecek olan Huawei'nin yeni telefonuyla karşılaştırdı.

Bir Weibo kullanıcısı, “iPhone 16'da yapay zeka olup olmaması beni etkilemiyor, çünkü Huawei'nin üç katlı telefonunu satın alacağım” diye yazarak Huawei'nin en son modellerinin Çin'de artan popülaritesinin altını çizdi ve ikinci çeyrekte ülkenin üç numaralı akıllı telefon satıcısı olarak Apple'ın yerini almasına yardımcı oldu.

Ancak bazı analistler, iPhone 16'da yapay zeka özelliklerinin bulunmamasının yakın vadeli satışlar üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını öngördü.

Bazı analistler, iPhone 16'da yapay zeka özelliklerinin bulunmamasının yakın vadeli satışlar üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını öngördü.
Bazı analistler, iPhone 16'da yapay zeka özelliklerinin bulunmamasının yakın vadeli satışlar üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını öngördü.

Teknoloji pazarı araştırma şirketi Canalys analisti Toby Zhu, “Çinli tüketiciler henüz yapay zeka yetenekleri tarafından yükseltme yapmaya yönlendirilmiyor. Ancak uzun vadede, yerli markalar yapay zekayı amiral gemisi ürünleri için önemli bir farklılaştırıcı olarak kullandıkça, bu durum Apple'ı olumsuz etkileyecektir” görüşünde.

Zhu, Apple'ın rekabetçi kalabilmek için tekliflerini yerelleştirmesi ve Çin'de hızla bir yapay zeka uygulama ve hizmet ekosistemi kurması gerektiğini söyledi.

IDC analisti Will Wong'a göre Apple'ın güçlü işletim sistemi, Çinli tüketiciler için bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

Wong “Apple'ın en önemli rekabet avantajı güçlü müşteri bağlılığıdır. Bu nedenle, iPhone 11, 12 veya 13 serisi kullanıcılarının değiştirme ihtiyaçları, yapay zekanın yokluğunda Apple'ın satışlarını desteklemeye devam edebilir” diyor.

Wong’a göre “Kimin kazanacağını söylemek için henüz çok erken.”
Yeni iPhone için ön siparişler 13 Eylül’de Çin'de JD.com gibi online perakendeciler aracılığıyla başlayacak ve teslimatlar 20 Eylül'de yapılacak.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG