Erişilebilirlik

Venezuela’yı Nüfusun Dörtte Biri Terk Etti


CARACAS - Venezuela’da yıllardır süren ekonomik krizin yol açtığı tahribatın en çarpıcı sonuçlardan biri, 2015’ten bu yana 4 Venezuelalıdan birinin ülkesini terk etmek zorunda kalmış olması.

Venezuelalı göçmen ve mültecilere yardım eden yerel ve uluslararası kurumların koordinasyonunun sağlandığı R4V platformu verilerine göre, ülkesini terk eden Venezuelalıların sayısı 6 milyon 805 bin 209’a ulaştı.

Ukrayna’dan sonra en çok göç veren ülke

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre Venezuela 6,86 milyon kişinin ülkeden göç ettiği Ukrayna’dan sonra en çok göç veren ülke konumunda.

Venezuelalı göçmenlerin 5,7 milyonu dil, kültür ve tarihsel ortaklıklarının bulunduğu Latin Amerika ülkelerinde yaşıyor.

Göçmenlerin çoğunun herhangi bir pasaporta ve vizeye sahip olmamasından dolayı göçün daha çok kara yoluyla kaçak bir şekilde yapılması coğrafi yakınlığın önemini artırıyor.

Venezuela’dan en çok göç alan ülkeler 2,48 milyonla Kolombiya; 1,22 milyonla Peru ve 502 binle Ekvador.

Uzmanlar bölge ülkelerinde yaşanan yapısal sosyoekonomik sorunların Venezuelalıların kitlesel göçüyle birlikte arttığına dikkat çekiyor.

“Göçün yol açtığı tahribatı onarmak 35-40 yıl alabilir”

Venezuela’da Ocak ayından bu yana hiper enflasyonun sona ermesi ve dolarda önceki yıllara nazaran görece bir istikrarın yakalanmasının makro ekonomik veriler olduğuna ve bu rakamların halkın sofrasına doğrudan yansımadığına dikkat çeken Venezuelalı göç uzmanı sosyolog Emilio Osorio, “Uzun süren krizde beli bükülen dar gelirliler ve birikimlerini harcayan orta sınıflar çareyi göç etmekte buluyor” diyor.

Araştırmaların Venezuela’da 5 yaş ve altındaki çocukların yüzde 35’inin yetersiz beslendiğini gösterdiğini ve ortalama yaşam beklentisinin erkeklerde üç, kadınlarda iki yaş azaldığını kaydeden uzman, özellikle dar gelirlilerin çareyi ülkeyi terk etmekte bulduğunu belirtiyor.

Emilio Osorio
Emilio Osorio

Emilio Osorio’ya göre yurt dışında hemen herkesin bir akrabasının olması da göç kararı almayı nispeten kolaylaştırıyor.

Göç eden Venezuelalıların 20 ile 40 yaş aralığındaki genç ve üretken nüfus olduğuna dikkat çeken Osorio göçün, nüfusun yaş ortalamasının artması, kalifiye işgücü kaybı, üretimde ve tüketimde azalma, yaşam kalitesinin azalması gibi olumsuz sonuçlara yol açtığını belirtiyor.

Göç uzmanına göre, son yedi yıldaki göçün Venezuela’da yol açtığı bilgi birikimi ve beceri kaybının 35-40 yılda telafi edilemeyecek.

“Ülkeler de kitlesel göçe hazırlıksız”

2014 yılına kadar göçmen profilinin daha çok orta sınıf ve üzeri eğitimli kişiler olduğuna ancak sonrasında göçün kitleselleştiğine dikkat çeken Osorio, Venezuelalıların göç ettiği Latin Amerika ülkelerinin kitlesel bir göçe hazırlıklı olmamasının göç edilen ülkelerdeki sosyoekonomik sorunları derinleştirdiğine dikkat çekiyor.

Göç alan çok sayıda ülkedeki bazı milliyetçi kesimlerin radikalleşerek durumu Venezuelalı karşıtlığı ekseninde yabancı düşmanlığına kadar vardırdığını kaydeden uzman; Kolombiya, Peru ve Şili gibi ülkelerde solun iktidara gelmesindeki faktörlerden birinin göç unsuru olduğuna dikkat çekiyor.

XS
SM
MD
LG