Venezueka'da geçen yıl Ekim ayında yapılan ön seçimlerde, muhalif oyların yüzde 90’ından fazlasını alarak, iktidardaki Nicolas Maduro’ya karşı muhalefetin ortak adayı olarak seçilen Maria Corina’ya ve Primero Justicia (Önce Adalet) partisi başkanı Henrique Capriles’e getirilen siyasi yasağın onaylanmasına tepkiler artıyor.
Anayasa Mahkemesi, Cuma günü, kararı "María Corina Machado Parisca isimli vatandaş 15 yıl süreyle kamu görevlerinden men edilmiştir" diye duyurdu.
Vente Venezuela adlı partinin başkanı Corina’ya getirilen siyasi yasağın gerekçeleri, muhalif liderin ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlara ve bir önceki başkanlık seçimlerinin meşru olmadığı gerekçesiyle kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido’ya ve şiddet olaylarına destek vermesi olarak gösteriliyor.
Venezuelalı muhaliflere göreyse kararın gerekçesi hukuki değil, siyasi. Muhalifler, kararın gerekçesinin Nicolas Maduro’nun, ön seçimlerde oyların yüzde 93,13’ünü alarak muhalefette birliği sağlamayı başaran Maria Corina ile yarışmaktan kaçınması olduğunu iddia ediyor ve yaşananları sandıktan çıkacak iradeye erken ve haksız bir müdahale olarak değerlendiriyor.
Siyasi yasakların kaldırılacağı taahhüt edilmişti
Siyasi kutuplaşmanın en üst düzeyde yaşandığı ülkelerden olan Venezuela’da hükümet ile muhalefetin, Norveç’in arabuluculuğu ve ABD’nin de desteğiyle Barbados’ta, bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerine dair seçme ve seçilme hakkı, seçimlere uluslararası gözlemcilerin katılması gibi başlıklarda uzlaşmaya varmasının ardından, ABD, Venezuela’nın petrol ve altın ticaretine uyguladığı yaptırımlarda hafifletmeye gitmişti.
Güvenlik Konseyi Direktörü Juan Gonzalez, Ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, yaptırımların 6 aylığına hafifletildiğini, Venezuela hükümetinin taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda izinlerin yenilenmeyeceğini kaydetmişti.
ABD yaptırım politikasını yeniden değerlendiriyor
Corina’dan sonra ülkedeki en önemli muhalif liderlerden olan Capriles’e siyasetten men kararı alınması kararına sadece ülkedeki muhalif parti ve sivil toplum örgütlerinden değil, uluslararası tepkiler de geliyor.
https://twitter.com/StateDeptSpox/status/1751257417940135967?s=20
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Miller sosyal medya hesabından “Anayasa Mahkemesi’nin Maria Corina ve Henrique Capriles’e siyasi yasaklarını onaması, adil bir başkanlık seçimini baltalamaktadır. Bu ve muhalefete ve sivil topluma yönelik uygulamalardan dolayı ABD, yaptırım politikalarını yeniden gözden geçirmektedir” mesajı attı.
Karara ABD’nin yanı sıra İngiltere, Arjantin, Ekvador, Uruguay ve Amerika kıtasındaki devletlerden oluşan Amerikan Devletleri Örgütü’nden (OAS) de tepki geldi.
Forum