Erişilebilirlik

Ukraynalı öğrenciler ABD üniversiteleri için burs almaya çalışıyor


Massachusetts'te gönüllü bir grup Ukraynalı lise öğrencilerine ABD okullarından burs sağlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Hepsi yetenekli, akıllı ve hevesli… Hepsi de bir savaşın ortasında. Ancak 84 Ukraynalı lise öğrencisi savaşın hayallerini yıkmasına izin vermiyor ve kar amacı gütmeyen bir örgütün yardımıyla Amerika’daki üniversitelere ve yatılı okullara başvuru yapıyor.

Ukrayna'nın kuzeybatısındaki Zitomir bölgesinden 17 yaşında bir lise mezunu olan Anastasiia Zhukovska, aynı zamanda Ukrayna Küresel Burs Programı 2023 finalisti. Zhukovska, Williams College'a gitmeyi hayal ettiğini söylüyor.

Zhukovska'nın hayali biyoloji alanında ABD'de eğitim görmek.

Genç öğrenci Ukrayna'ya dönerek bilgi ve becerilerini Ukrayna üniversiteleriyle paylaşmak, biyolojiyle ilgilenen yeni nesil bilimadamları yetiştirmek istediğini söylüyor.

Anastasiia yalnızca tam bursla ABD'de okuyabilecek maddi imkana sahip. Massachusetts merkezli, gönüllüler tarafından yönetilen Ukrayna Küresel Burs Programı onun gibi yetenekli çocukların faydalanabilmesi için 2015 yılında oluşturuldu.

Burs almaya hak kazanmaları için adayların ders notlarının çok iyi olması, İngilizce ve matematik sınavlarını geçmeleri ve birçok mülakata girmeleri gerekiyor. Daha sonra finalistler Varşova yakınındaki bir kampta toplanarak burada ABD üniversitelerine başvuru sürecinin hazırlıklarını yapıyor.

Ukrayna Küresel Burs Programı Başkanı Julia Lemesh, programın çok yoğun bir bilgi ve eğitim kampı olduğunu, başvuru süreciyle ilgili çok ayrıntılı ilerlediklerini belirtti.

Lemesh, başvuru mektubunu hazırlamak dahil bütün bu konseptin Ukraynalı öğrenciler için çok yeni olduğunu ve bunları okullarında öğrenmediklerini söyledi.

Ukrayna Küresel Burs Programı, öğrencilerin yaşlarına göre ABD üniversiteleri ya da yatılı okullarından tam finansal destek almalarına yardım ediyor.

İkinci yılda ise öğrenciler savaş koşulları altında; roketler düşerken, elektrikler kesilirken ve internet bağlantısı koparken kabul sürecini öğrenmeye çalışıyor.

2022 yılı Ukrayna Küresel Burs finalisti Maria Duolingo İngilizce testine dört kez girdiğini, üçünde de testin sonunda internet bağlantısının gittiğini, bu yüzden de sertifika alamadığını anlatıyor.

Zaporijyalı 16 yaşındaki Maria geçen yıl programın finalistlerindendi. Başvuru sürecine bölge işgal altındayken başladı. Sınavlara çalışırken Ukrayna hükümetinin kontrolündeki bölgeye kaçmak zorunda kaldı.

Şehrin dışında çok uzun kuyruklar oluştuğunu anlatan Maria "Orada bir gece, iki gün geçirdim. Ödevlerimi aracın içinde yaptım ve bu çok stresliydi" dedi.

Maria şimdi Pennsylvania'daki bir özel okul olan Hill School'dan yılda 95 bin dolarlık tam burs alıyor.

Ukrayna Küresel Burs Programı, öğrencilerinin yüzde 86'sının burs aldığını söylüyor. Programın başlamasından bu yana öğrenciler 50 milyon dolardan fazla burs almaya hak kazandı.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG