Erişilebilirlik

Ukrayna’daki Saldırıda Can Kaybı 25’e Yükseldi


Rusya Savunma Bakanlığı, kuvvetlerinin, Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’nde, ülkenin doğusundaki bir demiryolu istasyonuna saldırdığını doğrularken, Kiev, saldırıda 25 sivilin öldüğünü açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın günlük brifinginde, dün bir İskender füzesinin Donbas’ın doğusundaki cephe hattında bulunan ve Ukrayna kuvvetlerine silah teslim etmek üzere kurulmuş olan Chaplyne istasyonunda bir askeri treni vurduğu belirtildi.

Günlük brifingde Moskova ayrıca, Ukrayna'nın Poltava ve Dnipropetrovsk bölgelerindeki hava üslerine yapılan saldırılarda sekiz Ukrayna savaş uçağını imha ettiğini açıkladı. Bu, Ukrayna hava kuvvetleri için son haftalardaki en ağır kayıplardan biri olarak görülüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko, tren istasyonunu hedef alan saldırıda beş tren vagonunun ateş alması sonucu 21 kişinin öldüğünü, civarda bir eve isabet etmesi sonucu da bir çocuğun öldüğünü söylemişti. Timoşenko, bugün enkazdan üç cesedin daha çıkarılmasıyla ölü sayısının 25'e yükseldiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıda yaklaşık 200 Ukrayna askeri personelinin öldüğünü açıkladı.

Reuters bu yöndeki haberleri doğrulayamadı.

Chaplyne saldırısı ve Harkiv, Mikolaiv, Nikopol ile Dnipro da dahil olmak üzere ön cephedeki kasabalara yapılan topçu bombardımanları, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin dün Ukrayna'nın Moskova'nın hakimiyetindeki Sovyet yönetiminden bağımsızlığını ilan etmesinin 31’nci yıldönümü öncesinde Rus provokasyonlarına ilişkin uyarılarının ardından geldi.

Zelenksi, saldırının hemen ardından en az 22 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını söylemişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne görüntülü bir konuşmayla hitap eden Zelenski, “Hiç şüphesiz işgalcileri topraklarımızdan çıkaracağız. Bu kötülüğün hiçbir izi özgür Ukrayna’mızda kalmayacak” ifadelerini kullanmıştı.

Zelenski’nin, BM Güvenlik Konseyi'nde saldırıyı anlatmasının ardından Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken paylaştığı Twitter mesajında, "Rusya'nın Ukrayna'da sivillerle dolu bir tren istasyonuna füze saldırısı bir vahşet kalıbına uyuyor" ifadesini kullandı.

ABD’den Ukrayna’ya 3 Milyar Dolarlık Askeri Yardım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Chaplyne'de arama kurtarma çalışmaları sona ererken, Rus işgali altındaki Donetsk'in yaklaşık 145 km batısında bulunan küçük kasabanın sakinleri, harap olmuş evlerinin enkazı arasında sevdiklerinin yasını tutuyor

Bölge sakini Sergiy, 11 yaşındaki oğlunu saldırıda kaybetti. Sergiy, "Onu enkazın arasında aradık ve burada yatıyordu. Kimse onun burada olduğunu bilmiyordu. Kimse bilmiyordu" diyerek oğlunun üstü örtülü cansız bedenin yanına çömeldi.

Rusya sivilleri hedef aldığını reddediyor. Ayrıca, demiryolu altyapısının Ukrayna'ya Batı silahlarını sağlamaya hizmet ettiği için meşru bir hedef olduğunu söylüyor.

Ayrıca dün Rus kuvvetlerinin Ukrayna'yı işgal etmesinin ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yıkıcı çatışmasını başlatmasının altıncı ayıydı.

Ukrayna'nın doğusunda bulunan ve Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya nükleer santralının yakınındaki bölgede çıkan çatışma, Moskova ve Kiev'in, santralı bombalayarak bir felaket riski yaratacağı suçlamalarıyla geçtiğimiz haftalarda büyük bir endişe kaynağı haline geldi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG