Erişilebilirlik

“Zaporijya Nükleer Tesisinin Güvenliği Derhal Sağlanmalı”


Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde altı ay geride kaldı. Ateşkes ve barışı sağlamak için defalarca toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bugünkü gündeminde de Ukrayna vardı. BM Güvenlik Konseyi’ndeki kritik Ukrayna toplantısında ağırlıklı olarak Zaporijya nükleer tesisinin güvenliği ele alındı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, BM Güvenlik Konseyi toplantısına video konferans aracılığıyla katılarak açıklamalarda bulundu. Zelenski, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının sonlandırılması için dünya ülkelerini birleşmeye davet etti.

Zelenski, Rusya’nın durdurulmaması halinde sonuçların daha da ağır olacağını, Rusya’nın işlediği savaş suçlarının her tarafta izlerinin olduğunu belirterek, "Dünyanın geleceğine Ukrayna topraklarında karar veriliyor: Bir geleceğimiz olup olmadığına karar veriliyor. 24 Ağustos 2022'de Ukrayna'nın bağımsızlığının 31. yıldönümünü kutladığını da hatırlatmak isteriz” diye konuştu.

Guterres:” Durum alarm veriyor, nükleer tesisin güvenliği sağlanmalı”

Güvenlik Konseyi toplantısına katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugünün Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 şubat tarihinin tam altı ay sonrası olduğunu belirterek, son altı ayda aralarında yüzlerce sivilin de bulunduğu binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ya da yaralandığını belirterek, “Bugün üzücü ve trajik bir gün, son altı ayda ciddi kayıplar verildi. Bu dönemde, insanlar aile üyelerini, arkadaşlarını ve sevdiklerini kaybetti. Uluslararası insan hakları ve hukukuna yönelik ciddi ihlaller oldu. Milyonlarca Ukraynalı evlerini kaybetti, ülke içinde yerinden edildi veya mülteci oldu. Kışın başlamasıyla birlikte, yardıma ve korunmaya muhtaç milyonlarca insanla insani ihtiyaçlar hızla artmaya devam ediyor” dedi.

BM Genel Sekreteri, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya ve çevresinde yaşananlar için ciddi endişelerinin sürdüğünü belirterek,” Durum alarm veriyor. Uyarı ışıkları yanıp sönüyor. Nükleer santralin fiziki bütünlüğünü ve güvenliğini tehlikeye atabilecek herhangi bir eylem kesinlikle asla kabul edilemez. Nükleer tesisin güvenliği sağlanmalıdır” dedi.

“Elektrik kesintisi olursa feci insani sorunlar yaşanır”

Siyasi işlerden sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary diCarlo, nükleer tesisin güvenliğiyle ilgili duyduğu endişelerini dile getirdi. DiCarlo, BM Genel Sekreteri’nin sağduyu, akıl ve itidal ile diyalog çağrılarını hatırlatarak, “Şu anda, tarafların tesis çevresinde herhangi bir askeri faaliyeti durdurma ve güvenli ve emniyetli operasyonlarının sürdürülmesini sağlama konusundaki taahhütlerini almamız zorunludur. Genel Sekreter’in açık sözlü uyarısını başka bir deyişle, nükleer tesise gelebilecek herhangi bir potansiyel hasar intihar olacaktır. Tüm askeri personel ve techizat tesisten çekilmeli ve sahaya daha fazla kuvvet veya techizat konuşlandırılmamalıdır. Tesis herhangi bir askeri operasyonun parçası olarak kullanılmamalı ve bölgenin güvenliğini sağlamak için güvenli bir silahsızlandırma çevresi üzerinde bir anlaşmaya varılmalıdır. Ukrayna'daki bir nükleer tesise olası bir saldırı sadece yakın çevresine değil, tüm bölge için feci sonuçlar doğuracaktır. Nükleer tesisin Ukrayna elektrik şebekesinin kesilmesine yol açabilecek herhangi bir hasar, özellikle kış yaklaşırken feci insani sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Ukrayna: “Aklı başında olan hiç kimse bizim nükleer tesisimizi vurduğumuzu düşünemez”

Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Sergiy Kislitsa, konsey üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, nükleer tesisin güvenliği için acilen anlaşma sağlanması gerektiğini belirtti. Ukrayna temsilcisi, Rusya'nın ülkesinin kendi nükleer tesisini bombaladığı yönündeki iddialarını yalanladı.

Kislitsa, aklı başında olan hiç kimsenin Ukrayna'nın muazzam nükleer felaket riski taşıyan bir nükleer santrali kendi topraklarında hedef alacağını düşünemeyeceğini belirterek, Rusya’nın nükleer tesisi denetlemeye gelecek Uluslararası Atom Enerjisi uzmanlarını yönlendirmek için nükleer tesis personelini eğittiğini öne sürdü.

Kislitsa, nükleer tesisi denetleme görevinin, uluslararası toplumun bir Rus tiyatro gösterisini değil, gerçek durumu görmesini sağlayacak şekilde yürütmesinin gerçekten önemli olduğunu vurguladı.

Rusya: ”Kiev akıl savaşını kaybediyor”

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Vasili Nebenzia da, "Kiev rejiminin nükleer tesise yönelik saldırılara devam etmesi, Batılı patronlarının suça boyun eğmesinin doğrudan bir sonucudur" dedi. Rus temsilci Nebenzya, yapılan saldırılarda nükleer tesiste meydana gelebilecek herhangi bir olası felaketin yalnızca tesis çalışanları, itfaiye ekipleri, ilk yardım ekipleri ve onlara ellerinden gelen her şekilde yardım eden Rus ordusu arasında sorunsuz bir ortak çalışma sonucunda önlendiğini belirterek, “Bu işbirliği de nükleer tesiste sağlıklı bir çalışma ortamı olduğunu ve orada kimsenin kimseye baskı yapmadığını göstergesidir” dedi.

Nebenzia, Rusya'nın ilk günden itibaren nükleer tesise yönelik kurulacak bir BM misyonuna yönelik çabaları desteklediğini ve geçtiğimiz Haziran ayında bu misyonun görevlendirilmesini kabul ettiğini belirterek, “Misyonunun görevinin çok yakın bir zamanda gerçekleşmesini ve uzmanların nükleer tesisteki gerçek durumu teyit etmesini bekliyoruz" dedi.

Nebenzia, “Kiev akıl savaşını kaybediyor ve Rusya'ya karşı son Ukraynalı’ya karşı bir vekalet savaşı yürüten Batılı destekçileri, bu halk karşıtı, insan karşıtı rejimi desteklemekte giderek daha fazla batıyor ve tezahürlere göz yumuyor. Neo-Nazizm, aşırı milliyetçilik ve Rus düşmanlığını körüklüyor” dedi.

ABD:” Ukrayna’nın bağımsızlığını ve egemenliğini koruyacağız”

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield da, uluslararası toplumun Rusya'nın Ukrayna'nın sınırlarını zorla değiştirme girişimini asla kabul etmeyeceğini söyledi. Greenfield, dünya liderlerinin önümüzdeki ay New York'ta yapılacak genel kurul toplantısında BM şartlarına olan bağlılıklarını yeniden teyit edeceklerini belirterek, “Moskova, gayri meşru otorite kurmaya çabalarını sürdürse de, BM şartlarını savunmaya ve Ukrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumaya devam edeceğiz ” dedi.

Greenfield, Rusya'nın uluslararası topluma meydan okumasında altı ayı geride kaldığını belirterek, “Rusya, altı aydır bariz yalanlar ve BM Sözleşmesi'nin ihlalleri de dahil olmak üzere uluslararası hukuku hiçe sayıyor. Rusya'nın altı ay süren saldırıları Ukraynalı sivilleri öldürüyor ve sivil altyapıyı yok ediyor. Altı aydır aileler bölünüyor, milyonlarca insan yerinden ediliyor. Altı aydır cinayetler sürüyor. Rusya'nın hedefi o kadar açıkça görülüyor. Hedefleri Ukrayna'yı parçalamak ve dünya haritasından silmek. Biz Ukrayna’nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumaya devam edeceğiz” dedi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG