Erişilebilirlik

Ukrayna Doğuda Rusya'ya Karşı Koymaya Devam Ediyor


Rusya ve Ukrayna arasındaki şiddetli çatışmalar, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bugün de devam etti. Kiev'in Paris'te biraraya gelen müttefikleriyse Ukraynalılar'ın dondurucu kış aylarını atlatmalarına yardımcı olmak için 1 milyar Euro'luk yardım sağlanması üzerinde anlaştı.

Rus kuvvetleri, Kremlin'in ilhak ettiğini açıkladığı dört bölgeden ikisi olan Donetsk ve Luhansk'ın tam kontrolunu ele geçirmek için mücadele ediyor.

Moskova ayrıca füze ve SİHA saldırılarıyla Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef almayı sürdürüyor.

Bugün Ukrayna genelinde hava akını sirenlerinin sesi yükseldi; ancak yeni saldırılar olduğuna ilişkin bildirim yapılmadı.

Donetsk'in Moskova kontrolundaki kısmının Rusya tarafından atanan yerel yöneticisi Denis Puşilin, Rus medyasına yaptığı açıklamada, Donetks Halk Cumhuriyeti'nin yarısından biraz fazlasının "özgürlüğüne kavuşturulduğunu" söyledi. Ancak Reuters haber ajansı, bu açıklamayı bağımsız kaynaklardan doğrulatamadığını duyurdu.

Donetsk'te son haftalarda yaşanan şiddetli çatışmalar, bölgenin hangi kısımlarının Rus, hangi kısımlarınınsa Ukrayna kontrolunda olduğunu anlamayı zorlaştırıyor.

Bölge Valisi Pavlo Kirilenko, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, son 24 saatte Donetsk'te, üç sivilin öldüğünü bildirdi. Güneydeki Herson bölgesinin valisi Yaroslav Yanuşeviç de Rus topçu saldırıları sonucu üç kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını açıkladı.

Yanuşeviç, Rusya'nın Herson'un Ukrayna kontrolundaki kısmına 57 topçu saldırısı yaptığını söyledi.

Zelenski, Cuma günkü açıklamasında, Rusya'nın Donetsk cephesine yönelik topçu saldırılarının Bahmut kentiyle ağır hasar alan Avdiyivka'yı enkaz altında bıraktığını söyledi.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinden dün gelen açıklamada, Rusya'nın bu iki kenti ele geçirme çabalarını yoğunlaştırdığı bildirilmişti.

Belarus'tan geniş kapsamlı askeri hazırlılık tatbikatı

Rusya'nın yakın müttefiki Belarus, ülkenin güneyinde muhabere hazırlıklarını arttırma amacıyla sürpriz bir askeri teftiş düzenledi. Belarus'un son dönemde askeri tatbikatları arttırması, komşusu Ukrayna'yı kaygılandırıyor.

Belarus'un geçen hafta terörle mücadele tatbikatı düzenlemesi, Ukrayna'nın Minsk'in niyetini sorgulamasına yol açmış, Belarus'un askeri ve ekonomik açıdan müttefiki olduğu Rusya'nın yanında savaşa gireceği kaygısını pekiştirmişti.

Belarus Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntülü açıklamada, Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksander Volfoviç, teftişin Belarus'un tüm komuta birimlerini kapsadığı, ancak öncelikle "Belarus sınırında ya da ülke içinde" herhangi bir tırmanmaya ilk yanıtı verecek birimleri içerdiğini kaydetti.

Aleksander Volfoviç, bir askeri birimin "güney sınırındaki bir hedefi" güvenlik altına alma misyonuyla görevlendirildiğini, bu görevin, Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü ve “özel askeri operasyon” olarak tanımladığı harekatın analizinden kaynaklandığını söyledi.

Belarus, Ukrayna'daki savaşa girmeyeceğini açıklamış ancak Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeyini Belarus topraklarından işgal etmesine izin vermişti.

Lukaşenko, Ekim ayında da Belarus askerlerinin Ukrayna sınırında Rus kuvvetlerinin yanına konuşlandırılması talimatında bulunmuştu.

Batılı askeri uzmanlar, Belarus'un küçük ordusunun savaşta ciddi bir fark yaratmata yetecek güç ve muharebe deneyiminden yoksun olduğunu ancak Belarus kuvvetlerinin, kuzeyden müdahalesinin, Rus kuvvetleriyle güneyde ve doğuda savaşan Ukrayna açısından külfetli bir dikkat dağıtma eylemi olacağını düşünüyor.

Belarus Savunma Bakanlığı, daha önceki açıklamasında, bugün açıklanan tatbikatın parçası olarak askerlerin "belirlenen bölgelere" hızla ilerleyeceğini, ülkenin batı ve doğusundaki Neman ve Berezina nehirleri üzerinde köprü kuracağını söylemişti.

Açıklamada, "Bu süre içinde askeri teçhizat ve personelin sevkiyatı ile vatandaşların bazı yollardan ve bölgelerden geçişinin geçici süreliğine engellenmesi planlanıyor" denilmişti.

Bu arada Belarus devlet haber ajansı Belta, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Andrey Lukyanoviç'in, hava kuvvetleri ve hava savunma birimlerinin başına getirildiğini bildirdi.

Bu değişiklik, Lukyanoviç'in selefinin geçen ay yaş haddi nedeniyle görevinden alınması nedeniyle yapıldı.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ayrıca Sergey Aleyinik'i Dışişleri Bakanlığı'na atadı.

Eski Dışişleri Bakanı Vladimir Makei, geçen ay 64 yaşında aniden hayatını kaybetmişti. Yetkililer, Makei'nin ölüm nedenine ilişkin açıklama yapmadı.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG