Erişilebilirlik

Paris'te Ukrayna'ya 1 Milyar Euro Bağış Toplandı


PARİS - Ukrayna halkının zorlu savaş ve kış koşullarını atlatabilmesi için Paris'te düzenlenen uluslararası konferansın sonunda yaklaşık 1 milyar Euro'luk bağış sözü verildi.

Fransa'nın başkenti Paris, Ukrayna'nın kış koşullarına direnebilmesi ve yeniden yapılandırılması için iki ayrı konferansa evsahipliği yaptı.

Paris'te Ukrayna'ya 1 Milyar Euro Bağış Toplandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Ukrayna'ya uluslararası yardım için toplanan ilk Konferansa, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski eş başkanlık yaptı.

İkinci konferans ise, Fransa ve Ukrayna arasında, Ukrayna'nın savaş sonrası yeniden yapılandırılmasına destek amacıyla yapıldı.

Konferansa, video konferans yoluyla katılan Zelenski, katılımcı ülkelerden enerji ve elektrik ihtiyacı için "acilen 800 milyon Euro" yardım istedi. Konferans sonunda yardım miktarı 1 Milyar Euro'ya ulaştı.

Dünyadan Başbakan, Dışişleri Bakanı ve büyükelçi seviyesinde katılım sağlanan konferansta, 46 ülke ve BM, AB, IMF ve Dünya Bankası gibi 24 uluslararası kuruluştan temsilci katıldı. Toplantıya Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile çevrimiçi olarak katılan Ukrayna lideri Volodimir Zelenski eşbaşkanlık yaptı.

Ukrayna'ya Avrupa yardımlarını belirleyen AB Komisyonu'nun Başkanı Ursula von der Leyen de konferansa şahsen katıldı. Zelenski'yi salonda eşi Olena Zelenska ile Ukrayna Başbakanı Denis Şimal temsil etti.

Türkiye'yi temsil eden Paris Büyükelçisi Ali Onaner; Macron, Olena Zelenski, Denis Şimal, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile aynı masada oturdu.

Macron: "Rusya kurnaz bir strateji seçti"

Toplantıda ilk sözü alan ev sahibi Emmanuel Macron, Ukraynalılar'ın "korkakça davranan ve amacı onları karanlığa ve soğuğa gömmek olan Rusya'ya karşı bu kış direnmelerine yardım etmek istediklerini" söyledi.

"Askeri zayıflıkları ortaya çıkan Rusya, Ukrayna'ya diz çöktürmek için sivil altyapıyı yok etmeyi amaçlayan kurnaz bir strateji seçti" sözleriyle Rusya'yı eleştiren Macron, Moskova'yı "cepheyi tutamadığı için arka tarafı kırmaya çalışmak, siviller arasında terörü yaymak amacıyla korkakça davranmakla" suçladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Rusya'nın açıkça kabul ettiği bu eylemler, yalnızca Ukrayna halkının direnişini baltalamayı amaçlamıyor, aynı zamanda savaş suçu teşkil ediyor ve cezasız kalmayacak" dedi.

Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerdeki ısrarı nedeniyle sık sık eleştirilen Emmanuel Macron, "Adil ve kalıcı bir barışın koşullarına karar vermenin Ukrayna'ya bağlı olduğunu" da açıkça sözlerine ekledi.

Macron, Zelenski'nin 10 maddelik barış planını "Üzerinde barışı birlikte inşa edeceğimiz mükemmel bir temel" diye tanımladı. Rusya ise, gün içinde bu planın kabul edilemeyeceğini açıkladı.

"Ukrayna'ya 63 yeni jeneratör gönderiyoruz"

Bu konferansla amaçlarının Ukrayna halkının "kış koşullarında direnme kapasitesini desteklemek" olduğunu vurgulayan Macron, Fransa'nın Ukrayna'ya konferans çerçevesinde acil kış yardımı olarak belirlenen 48,5 milyon Euro ile toplamda 200 milyon Euro yardımda bulunduğunu söyledi.

Bu yardımın 15 milyonunun enerji ve elektriğe erişim, 14 milyonunun sağlık altyapısı, 5 milyonunun suya erişim, 8 milyonunun ise ulaşım alt yapısı için kullanılacağını kaydetti.

Macron, "Bu yardım ayrıca özellikle çok kısa vadede 63 yeni yüksek güçlü elektrik jeneratörünün ve birkaç transformatörün taşınmasını olanaklı kılacak. Bunlar Kasım ayında teslim edilen 100 jeneratöre ek olarak gönderiliyor" dedi.

Uluslararası yardımın daha iyi koordine edilmesi için AB içinden ve dışından yardım edecek ülkelerde "Paris Mekanizması'nı" kurduklarını belirten Macron, bu mekanizmanın her ülkedeki yardım noktaları ile temas sağlanması suretiyle, Ukrayna'nın ihtiyaçlarını daha etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirmek için çalışacağını belirtti.

Zelenski’den Fransa’ya teşekkür

Macron'un ardından dev ekrandan Konferans Salonu'na bağlanan Zelenski de katılımcı ülkelerden, acil elektrik ve yakıt ihtiyaçları için 800 milyon Euro istedi.

Ukrayna'nın içinde bulunduğu durumu rakamlarla detaylı bir şekilde aktaran Zelenski, Ukrayna'da merkezi olmayan bir elektrik sistemi inşa edildiğini belirterek, "jeneratörlerin zırhlı araçlar ve kurşun geçirmez yelekler kadar önemli hale geldiğini" açıkladı ve Fransa'ya jeneratör yardımı için teşekkür etti.

Zelenski, "Elektrik kesintisine ve enerji terörüne karşı koymak için her şeyi yapacağız. Bombalamalar nedeniyle elektrik santrallerimizin çoğu zarar görüyor, mühendislerimiz her gün milyonlarca Ukraynalı'yı elektrik şebekesinden ayırmak zorunda kalıyor. Enerji sektöründe en az 800 milyon Euro'luk acil yardıma ihtiyaç var" dedi.

Paris'teki konferansın sonunda Ukrayna'ya yaklaşık bir milyar Euro'luk bağış sözü verildi. Fransız Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ukrayna halkının kışı geçirebilmesi için 1 Milyar Euro'luk bağış toplamayı sağladıklarını açıkladı. Colonna, "Bu bağış miktarının 415 milyonunun enerji sektörüne, 25 milyonun suya, 38 milyonun gıdaya, 17 milyonun sağlığa, 22 milyonun ulaşıma; 493 milyonun da ihtiyaca göre kullanılacağını" dile getirdi.

Konferansa katılan Ukrayna Başbakanı Denis Şimal, "Uygar dünya tarafından Ukrayna'ya verilen son derece güçlü bir destek. Ülkemiz karanlığa gömülmeyecek. Bu karanlık zamanda müttefikimiz olarak kalan tüm ülkelere minnettarız" dedi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG