Erişilebilirlik

"Rusya Ukrayna'da Daha Uzun Süre Savaşabilir"


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun Ukrayna'da uzun süre savaşmaya devam edeceği olasılığına işaret etti; ancak şu anda ilave asker seferber etmenin "hiçbir anlamı" olmadığını söyledi.

Putin, bugün yaptığı açıklamada, 10'uncu ayına giren Ukrayna işgali hakkında, "Özel askeri operasyonun süresi uzun olabilir" dedi.

Putin, insan hakları konseyiyle yaptığı ve televizyonda yayınlanan toplantısında, Rusya'nın "elindeki tüm araçlarla kendisini savunacağını" söyledi ve Rusya'nın Batı tarafından "var olma hakkı olmayan ikinci sınıf ülke" olarak görüldüğünü kaydetti.

Nükleer savaş riskinin büyüdüğünü söyleyen Putin, Rusya'nın nükleer silahları sorumsuzca kullanma tehdidinde bulunmayacağını belirtti.

Putin, "Çıldırmadık, nükleer silahların ne olduğunun farkındayız. Diğer tüm nükleer güç sahibi ülkelerden daha ileri ve modern nükleer araçlara sahibiz, bu açık bir gerçek. Ancak bu silahları bir jilet gibi sağa sola sallama niyetimiz yok" şeklinde konuştu.

Eylül ve Ekim aylarında en az 300 bin yedek askeri silah altına alma talimatı veren Putin, şu anda ikinci bir seferberlik ilanı için herhangi bir gerekçe bulunmadığını dile getirdi.

Putin'e göre seferber edilen 300 bin kişinin 150 bini Ukrayna'da konuşlandırıldı.

Bu 150 bin askerin 77 bini muharebe birimlerinde, geri kalanı savunma görevlerinde yer alıyor. Geri kalan 150 bin askerse hala eğitim merkezlerinde bulunuyor.

Putin, "Bu şartlar altında ilave seferberlikten bahsetmenin hiçbir anlamı yok" dedi.

Savaşın ne kadar süreceğine ilişkin çok az açıklama yapan Putin, Temmuz ayında, Rusya'nın savaşa daha yeni başladığını kaydetmişti.

Rusya o zamandan bu yana bir dizi yenilgiyle karşılaştı. Ancak Putin, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana çıkan en yıkıcı savaşı başlatmaktan pişman olmadığını söylemişti.

"Rus top ateşi Ukrayna'nın doğusunda en az 6 kişinin ölümüne yol açtı"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rus top ateşinin en az 6 kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kirolo Timoşenko, ölü sayısının 8 olduğunu, bir çarşı, otobüs durağı, benzin istasyonları ve konutların saldırıya maruz kaldığını, saldırıda 5 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Zelenski, Telegram üzerinden paylaştığı mesajında, "Teröristler barış içindeki Kurakhove kasabasına saldırdı. Teröristler insan değildir. Bunun hesabını verecekler" dedi.

Kurakhove kasabası, savaşın en ağır çatışmalarının yaşandığı Donetsk bölgesinde bulunuyor.

Ukrayna'nın komşusu Belarus'tan asker ve askeri teçhizat sevkiyatı

Rusya'nın müttefiki Belarus'tan bugün yapılan açıklamada terör tehdidi olarak tanımlanan duruma karşı koymak için asker ve askeri teçhizat sevkiyatına başlandığı bildirildi.

Bu durum, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı yeni bir cephe açılması için sadık komşusu Belarus'a baskı yapıyor olabileceğini gündeme getirdi.

İki yıl önce çıkan halk ayaklanmasını Rus askerleri sayesinde bastıran Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Moskova’nın ülkesini Ukrayna işgali için bir hazırlık alanı olarak kullanmasına izin verse de şimdiye kadar ordusunun savaşa katılmasını engellemişti.

Ancak son haftalarda Moskova'dan Belarus'a yönelik müdahale işaretleri arttı ve Cumartesi günü Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun başkent Minsk'e sürpriz ziyaretiyle doruğa ulaştı.

Şoygu ve Belarus Savunma Bakanı Viktor Krenin, iki ülke arasındaki güvenlik işbirliği anlaşmasında bazı değişikliklere imza attı. Anlaşmanın yeni imzalanan şartlarına ilişkin açıklama yapılmadı.

Ukrayna, Ekim ayından beri binlerce Rus askerinin Belarus'ta konuşlandırıldığını kaydediyor.

Belarus yetkilileri, sınırda faaliyet gösteren partizanların oluşturduğu "terör" tehdidinden giderek daha çok bahsediyor.

Belarus devlet haber ajansı BelTA'ya göre Belarus Güvenlik Konseyi, bugünkü açıklamasında, önümüzdeki iki gün içinde askerlerin ve askeri teçhizatın ülke içinde sevkiyatının yapılacağını bildirdi.

Bazı yolların ve ulaşım noktalarının kısıtlanacağı, tatbikat için boş silahların kullanılacağı kaydedildi.

Belarus, sevkiyatı yapılacak asker sayısına, askeri teçhizatın türüne, kapatılacak yol ve ulaşım bağlantılarının yerine ya da askeri tatbikatların türüne ilişkin açıklama yapmadı.

Başkent Minsk'te yaşayanlar, kentte olağandışı bir hareketliliğe ilişkin açık işaret görmediklerini belirtti.

Hesaplar değişiyor

Geçmişte bazı Batılı diplomatlar Belarus'un nispeten küçük bir orduya sahip olduğunu ve Moskova'nın Lukaşenko'yu zayıflatacak bir halk muhalefetini kışkırtmaktan çekineceğini belirterek, bu ülkenin savaşa katılmasına şüpheyle yaklaşmışlardı.

Ukraynalı yetkililer de Rusya'nın Belarus'ta henüz saldırı için yeterli sayıda askeri bulunmadığını ve sınıra yakın bir yerde yapılacak harekatın bir tuzak olabileceğini düşündüklerini söylemişlerdi.

Savaş Çalışması Enstitüsü, bu ay, Belarus'un "Ukrayna kuvvetleriyle ilgili veri operasyonu" düzenlediğine inandığını kaydetmişti.

Ancak bazı uzmanlar, son haftalardaki hareketliliğin, Belarus'un asker gönderdiğine ilişkin gerçek bir sinyal olabileceği görüşünde.

Polonya'daki savunma odaklı düşünce kuruluşu Rochan Danışmanlık'tan Belarus uzmanı Konrad Muzika, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Belarus aslında birkaç aydır Rusya'nın yanında savaşa girmek için hazırlanıyor. Savaşa girmek için ihtiyaçları olacak her türlü beceri testten geçirildi" dedi.

Muzika, asker seferber etme tatbikatlarının yapıldığını, savaş zamanı posta hizmetlerinin nasıl işleyeceğinin test edildiğini söyledi.

Belarus uzmanı, "Belarus'un savaşa katılacağına ilişkin kararın verildiği olasılığını gözardı edemeyiz. Bunun olup olmadığını bilmiyorum, ama askeri göstergeler açısından bakıldığında her şey, Belarus silahlı kuvvetlerinin muharebeye hazırlık yaptığına işaret ediyor" diye konuştu.

BM: "Rus kuvvetleri Ukrayna savaşının başında yüzlerce sivili öldürdü"

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden bugün açıklanan bir rapora göre Rus kuvvetleri, Ukrayna işgalinin ilk günlerinde en az 441 sivili öldürdü.

Çok sayıda kasabaya yapılan saldırıları ve yargısız infazları belgeleyen BM, bunların savaş suçu olabileceğinin altını çizdi.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Dairesi; Kiev, Çernihiv ve Sumi bölgelerinde ölen sivil sayısının çok daha yüksek olabileceğini bildirdi.

Raporda, "Söz konusu suçlar, bu bölgelerin kontrolunu elinde tutan Rus silahlı kuvvetleri tarafından işlendi ve (341 erkek, 72 kadın, 20 erkek çocuğu, 8 kız çocuğu) 441 sivilin ölümüyle sonuçlandı" denildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, açıklamasında, "Raporda belgelenen yargısız infazların savaş suçu teşkil eden kasti cinayet olduğuna ilişkin güçlü göstergeler var" dedi.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), BM'nin Ukrayna'daki İnsan Hakları İzleme Misyonu aracılığıyla 102 köy ve kasabadan deliller topladı.

Rusya, konuya ilişkin açıklama taleplerine yanıt vermedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 4 Aralık'a kadar 6 bin 702 sivil ölümü tespit ettiğini, tüm tarafların insan hakları ihlali olasılıklarını izlediğini bildirdi.

Yeni raporun kapsamı, "Kiev, Çernihiv ve Sumi’de sivillerin öldürüldüğüne dair iddiaların yaygınlığı" ve OHCHR'ın Rus güçleri çekildikten sonra buradaki ölümleri doğrulama ve belgeleme kabiliyeti nedeniyle, çatışmaların ilk günlerinde Rus kontrolündeki bölgelerle sınırlandırıldı.

Yeni rapordaki belgeler, çok sayıda sivilin kasten öldürülmüş olabileceğine işaret ediyor. Ekim ayı itibarıyla üç bölgede toplam 198 sivilin daha kasten öldürülmüş olabileceği doğrulanmaya çalışılıyor.

XS
SM
MD
LG