Erişilebilirlik

Türkiye ile ABD dijital işbirliği konusunda çalışıyor: “Yeşil ekonomide de büyüme potansiyeli büyük”


ABD-Türkiye Dijital Forumu’nda ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neema Gulliani konuştu.
ABD-Türkiye Dijital Forumu’nda ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neema Gulliani konuştu.

Türkiye ile Amerika arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla teknik düzeyde toplantılar devam ediyor.

İki ülke arasında 2023’te 34 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacmini, hedeflenen 100 milyar dolar seviyesine ulaştırmak için başta dijital ekonomi ve yeşil ekonomi çerçevesindeki olanaklar tartışılıyor.

Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Am Cham Türkiye’nin Türk ve Amerikan Ticaret Bakanlıklarının katılımıyla dün düzenlediği ABD-Türkiye Dijital Forumu’na ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neema Gulliani ve ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh ile birlikte Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürü Hüsnü Dilemre katıldı

ABD ve Türkiye ticari ilişkilerini geliştirmek için dijital ekonomiden yararlanmaya çalışacak

Yapay zeka, bulut teknolojileri, 5G ve siber güvenlik konu başlıklarının ele alındığı forumda, teknoloji transferi ve potansiyel işbirliği fırsatları masaya yatırıldı.

Forumda konuşan ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, iki ülke arasında ticari ilişkilerin özellikle de hızla büyüyen dijital ekonomi çerçevesinde güçlenmesinin hem Türkiye’ye hem de ABD’ye çok şey kazandıracağını söyledi.

ABD Başkonsolosu: “Ticari bağlarımız büyümeye devam ediyor, bağlarımız derin ve son derece önemli”

ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neema Gulliani ve ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh bugün de Am Cham Türkiye’nin 20. Genel Kurulu’na katıldılar. Genel kurulda Türkiye’nin eski ABD Büyükelçisi Murat Mercan ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat da yer aldı.

Toplantıda konuşan ABD Başkonsolosu, iki ülke arasında 2021’de 27,8 milyar dolar olan dış ticaret hacmini aradan geçen iki yılda neredeyse yüzde 25 arttıran iş dünyasına teşekkür etti.

Eadeh, “Bugün müşterek menfaatlerimizi ve ülkelerimiz arasında gelişen köklü ilişkileri vurguluyor ve kutluyoruz. Ticaret verilerinin de gösterdiği gibi, ticari bağlarımız büyümeye devam ediyor. İkili ticaretteki kayda değer büyüme yalnızca Amerikan şirketlerinin Türk ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu değil, yaratılan yüzlerce, hatta binlerce istihdam olanağını ve ortak refahı da yansıtıyor. Ticari bağlarımız derin ve son derece önemli; sizler aktif rol oynayarak her iki ülkeye de fayda sağlıyorsunuz” dedi.

“Mayıs’ta yapılacak toplantı sonrası Türkiye’den bir delegasyonu ABD’deki yatırımcılara götüreceğiz”

ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neema Gulliani ve ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, bugün Bloomberg HT’den Zeynep Özyol’a verdikleri röportajda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri büyütmek için dijital diyalogun önemine dikkat çekti.

ABD Başkonsolosu, “Ben gerçekten iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinden ötürü heyecan duyuyorum. Çünkü gerçekten de çok güçlü ikili ilişkilerin en temel noktası burası. Nema (Gulliani) dün ‘dijital diyalog’ta önemli bir toplantıya katıldı. İş dünyasının önemli katılımcıları da oradaydı. ABD ve Türkiye arasındaki ticareti geliştirmek için her şeyi yapıyoruz. Mayıs’ta bir toplantı gerçekleşecek sonrasında da Türkiye’den delegasyonu ABD’deki yatırımcılara götüreceğiz. Bizim şirketlerimiz burada dijital alanda pek çok farklı yatırım yapıyor. Ama aynı zamanda iletişim gibi farklı alanlarda da yatırım yapıldığını biliyoruz. Şu anda özellikle yeşil ekonomi alanında çok büyük bir büyüme potansiyeli var. Enerji, sağlık ve ulaşım gibi sektörleri bu bağlamda önemli buluyor ve çok yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gulliani: “Sağlıklı rekabet olduğu zaman inovasyon artabiliyor”

ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neema Gulliani ise veri akışı ve siber güvenlik konularında tam bir işbirliği olması gerektiğine vurgu yaptı.

Müsteşar Yardımcısı, “Ülkelerin bir şekilde veri akışını canlandırırken farklı hukuki çerçeveye tabi olduklarını biliyoruz. Ama burada tabii ki daha fazla Türkiye içerisinde de bu veri akışları ile beraber farklı bir tablo olmasını istiyoruz. Veri akışlarına baktığımız zaman açıkça görünen artık gündelik hayatın bir parçası olduğu. Şirketler için bu insan kaynakları olabilir, dünyadaki piyasalara erişim olabilir, dünyada pek çok şirket özellikle KOBİ’ler, bu gibi verilere çok bağlı halde. Dolayısıyla şu anda serbest dolaşımlı verileri sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve herkes bunun farkında. Ülkeler biraraya geliyor, birlikte çalışıyor. Yapay zekanın gelecekteki fırsatlarına baktığınız zaman sadece büyük şirketler için değil KOBİ’ler için de pek çok farklı fırsat var. Burada, sağlıklı rekabet olduğu zaman inovasyon artabiliyor. Türkiye ve ABD hükümeti bu konuyla alakalı çalışmalara imza atıyor ve yeni bir ortaklık yaptık. Bir yerel üniversiteyle beraber pek çok genç burada siber güvenlik konusunda, ki bunlar çok kritik yenilikçi yapılar, çalışmalara katılıyor” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG