Washington Post gazetesinin ev sahipliği yaptığı toplantıda, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in 2017 basın özgürlüğü raporu açıklandı. 180 ülkenin değerlendirildiği raporda Türkiye, yine gerileyen ülkeler arasındaydı.
Türkiye, bu yılki listenin en alarm veren ülkelerinden biri. 4 sıra gerileyerek 155. sırada yer aldı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Amerika Direktörü Delphine Halgard’ın raporu tanıtmasından sonra dünyada basın özgürlüğünün tartışıldığı bir de panel düzenlendi. Panelistlerden biri de örgütün Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’ydu.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Önderoğlu, Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında 12 yılda 56 sıra gerilemesinin sürpriz olmadığını söyledi.
Önderoğlu, “12 yıllık süreç, iktidarın medyayı da ana akım medyayı da ele geçirme sürecini özetliyor. Muhalif gazetecileri yargı tehdidi altında tutmasının da bir özeti. Ve Türkiye’de aslında haberin tek tipleştirilmesinin de bir özeti. Dolayısıyla Sınır Tanımayan Gazeteciler’in dünya basın özgürlüğü sıralamasındaki bu gerileme ne Türkiye’de çalışan gazeteciler açısından şaşırtıcı ne de Türkiye’de hukuk devletini, medya özgürlüğünü savunan çevreler için bir rastlantı” dedi.
Erol Önderoğlu, 16 Şubat’ta yapılan referandumun, tutuklu gazetecilerin beklentilerini karşılamadığını belirtti ve "Tutuklu gazetecilerin kendileri ve yakınları da aslında referandum sürecinden sonra Türkiye’nin belirli bir rahatlamaya gireceğini düşünüyorlardı. Bunun bugün artık bir yanılma olduğunu düşünmeye başlıyoruz. Çünkü OHAL’den itibaren tutuklanan gazeteciler dokuz aydır demir parmaklıkların arkasında. Haklarındaki iddianame yeni düzenlendi ve ilk duruşmaları, davaları açılıncaya kadar geçen süreyi hesaba katarsak bir yıldır cezaevinde kalmış olacaklar" diye konuştu.
Gazeteci Önderoğlu, özgürlük listesiyle gündeme gelen örgütün başka önemli çalışmalar yaptığını da dikkat çekti.
“Sınır Tanımayan Gazeteciler bir kere cezaevine tıkılan gazetecilerin unutulmaması için ve onların yargı süreçlerinin gündeme getirilmesi için birçok çalışma yürütüyor. Bunu Twitter hesabından yapıyor, toplumsal eylemlere katılarak da yapıyor, bunu panellerde ve uluslararası konferanslarda gündeme getirerek de yapıyor. Hukuki destek anlamında avukat bulamayan ya da ailesi zor duruma düşen gazeteciler için destek mekanizmaları var.”
Washington Post’tan Dana Priest’in moderatürlüğündeki panele Önderoğlu’nun yanı sıra Suriyeli gazeteci Zaina Erhaim, Kanadalı Ben Makuch ve Obama yönetiminde dışişleri bakan yardımcısı olan Tom Malinowski katıldı.