Erişilebilirlik

Türkiye’de imalat Temmuz'da daralma eğilimi gösterdi


Ocak 2012'de Konya Şeker Fabrikasında işçiler susam yağıyla hazırlanan helvayı yoğururken
Ocak 2012'de Konya Şeker Fabrikasında işçiler susam yağıyla hazırlanan helvayı yoğururken

Türkiye’de fabrikalardaki imalat, yeni siparişlerdeki artış ve üretimle birlikte bu yılın ilk altı ayı boyunca büyümesinin ardından Temmuz ayında hafif bir düşme eğilimi gösterdi.

Düşüşe geçen ayki enflasyonist baskılar sebep oldu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve S&P Global’in aylık açıkladığı Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) anketine göre, PMI Temmuz ayında büyümeyi daralmadan ayıran 50 puanlık nötr seviyenin hemen altına geriledi.

Haziran ayında 51,5 olan PMI endeksi, geçen ay için 49,9 düzeyine geriledi.

İSO’nun basın açıklamasında, firmaların yavaşlamayı büyük ölçüde enflasyonist baskılara bağladığı belirtildi.

Mayıs ayındaki seçimlerden sonra Türkiye’de döviz kuru yükselişe geçmiş ve Türk Lirası, ABD Doları gibi sağlam para birimleri karşısında rekor değer kaybı yaşamaya başlamıştı.

Basın açıklamasında, ankete katılanların yarısından fazlasının, döviz kurlarındaki artış nedeniyle girdi fiyatlarının arttığını söylediği belirtildi. Açıklamada, ankete katılan bazı katılımcıların ise ücretlerdeki yükselişin genel girdi maliyetlerinde artışa yol açtığını söylediği kaydedildi.

Açıklamada, bu gelişmelerin nihai ürün fiyatlarında artışa sebep olduğu belirtildi.

Anket, fiyat artışlarının Temmuz ayında talebi olumsuz etkilediğini ve yeni siparişlerde son beş aydır ilk kez yavaşlamaya sebep olduğunu gösterdi.

Öte yandan, firmalar kapasitelerini geliştirmeye çalıştıkça istihdam Temmuz ayında arttı.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker anket için, “Yeniden güçlenen fiyat baskıları, Temmuz ayında Türk imalat ürünlerine yönelik talebi olumsuz etkiledi. Hem girdi maliyetleri hem de satış fiyatları üçüncü çeyreğin başında çok daha yüksek oranlarda artarak firmaların yeni sipariş almasını zorlaştırdı” ifadelerini kullandı.

Harker, “Bunun sonucu olarak üretimde dört aydır süren büyüme eğilimi durdu. İmalatçılar, yeni sipariş alma yönündeki çabalarını desteklemesi bakımından enflasyonun yeniden dengelenmeye başlamasını ümit ediyor olacak” diye ekledi.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG