Karaman’ın Ermenek ilçesindeki bir kömür madeninde salı günü saat 12:45’te meydana gelen kazanın ardından madende kalan 18 işçiden umut kesilmek üzere. Olayın ardından yapılan ilk müdahalede madende mahsur kalan 20 işçi kurtarılırken dünden bu yana devam eden arama kurtarma çalışmalarından şu ana kadar sonuç çıkmış değil
İşçilerin madende mahsur kalmasının nedeni olarak ani su baskını gösteriliyor. Olayın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman milletvekili ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’la birlikte Ermenek’e giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 350 metre derin olan madende 11-12 bin ton su bulunduğunu söyledi. Madenin tabanında bulunan 18 işçinin su seviyesinin altında bir noktada olduğu tahmin ediliyor.
Cumhuriyet Resepsiyonu’nu iptal eden Erdoğan’a göre, suçlu işveren
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenek’teki maden kazası sonrasında yeni cumhurbaşkanlığındaki Cumhuriyet Resepsiyonu’nu iptal etti ve Çarşamba günü akşam üstü Ermenek’e gitti.
AFAD Koordinasyon Merkezi’nde kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı işvereni suçladı. Erdoğan, “Ülkemizde madencilikle ilgili yapılan çalışmaların Soma olayından sonra çok daha farklı şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Bu yasal düzenlemeyle birlikte buralarda çalışan işçilerimize çok daha farklı imkanlar getirdik. Bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. İşverenlerin bunları hazmedemeyişi ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi. Bu olayın olduğu anda yemeğin aşağıda yenmesine yönelik baskılar, böyle bir sıkıntıyı doğurmuştur” diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu da öğle saatlerinde Ermenek’e vardı. Önce AFAD merkezinde arama kurtarma çalışmalarını takip eden yetkililerden bilgi alan ve acılı ailelerle bir araya gelen Davutoğlu daha sonra gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. İki uçak, üç helikopter ve 90 araç malzemeyle 30 kurumun koordineli bir şekilde kriz yönetimi gerçekleştirdiğini belirten Başbakan, su baskını nedeniyle çamurlaşan ve balçıklaşan ortamda çalışmaların istenen hızla ilerlemediğini söyledi.
Davutoğlu: ‘Bir ihmal varsa hesabı sorulacak’
Mecidiyeköy’de Torunlar Rezidans’ta meydana gelen asansör faciası sonrası iyeni kurulan hükümetin ayağının tozuyla iş güvenliği sorunlarına eğildiğini vurgulayan Davutoğlu, “Son çıkan yasayla işçilerimizin hakları geniş ölçüde ele alındı, altı saat şartı ve diğer bir çok hususlar da. Yeraltında çalışan madencilerimizin haklarını gözeten düzenlemeler yaptık. Enerji bakanımıza, çalışma ve sosyal güvenlik bakanımıza gerekli talimatları da verdim. En detayına kadar incelenecek, nerede bir ihmal varsa bunun hesabı sorulacak. Yok ama herhangi bir ihmal ya da yanlış uygulama yoksa bu kazanın oluş sebebiyle ilgili süreç ortaya konacak ve ek alınması gereken tedbirler alınacak” dedi.
Maden ocağının sahibi 2009’da AKP’den belediye başkan adayıydı
Adli soruşturmaların başlatıldığının altını çizen Başbakan, kimsenin bu soruşturmadan azade olmayacağının güvencesini verdi. Has Şekerler Enerji Nakliyat Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar, Ermenek Güzelyurt Beldesi’nin eski belediye başkanı. 1994-2004 yılları arasında ANAP’tan belediye başkanlığı yapan Uyar, 2009’da AKP’den katıldığı seçimi ise kaybetti.
Kılıçdaroğlu: ‘İş kazalarında Avrupa birincisiyiz, bir ülke böyle yönetilmez’
Muhalefet ise hükümeti gerekli önlemleri almamakla suçluyor. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iş kazalarında Türkiye’nin Avrupa birincisi olduğunu hatırlattı. CHP lideri,
“Ermenek’e şimdi başbakan gidiyor, cumhurbaşkanı gidiyor, kurtarıcılar gidiyor. Oysa bütün bu olaylardan önce, sadece bir mühendis, aklı başında namuslu bir mühendis gönderselerdi, bu ölümlerin hiç birisi olmayacaktı. Sormadan edemiyorum Bu ülkede gerçekten hükümet var mı? İnsanın hayatı bu kadar ucuz mu ? Neden bizde insanlar ölüyor da Fransa'da ölmüyor Amerika'da ölmüyor. Rusya'da ölmüyor. Bu ülke böyle yönetilemez” dedi.
HDP: ‘Maden kazalarının sorumlusu AKP hükümeti’
Halkların Demokratik Partisi ise son dönemde arka arkaya yaşanan iş kazalarını “iş cinayeti” olarak tanımladı. Partinin eş genel başkan yardımcısı Günay Kubilay, yayınladığı açıklamada hükümeti hedef aldı. Kubilay, “Devlet eliyle iş cinayetlerine karşı cezasızlık politikası izlenmesi sonucunda, iş cinayetlerinin failleri ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor, yaşamını yitiren işçiler neredeyse suçlu ilan ediliyor. Bu anlayışla iş cinayetleri önlenemez. İş cinayetlerinin birinci dereceden politik sorumlusu, gerekli önlemleri almayan patronların sırtını sıvazlayan, gerekli yasal düzenlemeleri ve denetimleri yapmayan AKP hükümetidir”dedi.
Bir yılda maden kazaları en az 354 can aldı
Türkiye’deki iş kazalarını en iyi takip eden sivil toplum kuruluşu olan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı rapora göre, son bir yılda en az 354 maden işçisi meydana gelene maden kazalarında hayatını kaybetti.