Erişilebilirlik

'Türkiye ABD ve NATO'yla Müttefik Kalırsa Daha Kazançlı Çıkar'


Türkiye’de Amerika karşıtlığı artıyor. Amerika’nın darbe girişimini desteklediği, darbeyi planlayan Gülen’i koruduğu iddia ediliyor.

Türkiye ise Rusya’yla yakınlaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’nin Kasım ayında Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesiyle zarar gören ikili lişkileri onarma sözü verdiler.

Amerika, bu yakınlaşmayı önemsemez görünüyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, bu konuda sorulan soruya, "Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasının, Türkiye’yle olan ilişkimizi zayıflatması sözkonusu değil. Bu ülkeler egemen ülkelerdir. Tüm dünyayla ilişkileri vardır” diyerek yanıt verdi.

Darbe girişimine, Suriye’de hangi isyancı grubun destekleneceğine dair anlaşmazlıklara rağmen Başkan Barack Obama, ”Suriye’de IŞİD’i zayıflatma yönünde kazandığımız ivmeyi kaybetmemek için Türkiye’yle işbirliğine devam edeceğiz” diyerek Amerika ve Türkiye'nin müttefik olarak kalacağını belirtti.

Ancak bazı uzmanlara göre Türkiye-Rusya yakınlaşmasının, NATO açısından sorun yaratma riski var. Demokrasileri Koruma Vakfı'ndan Aykan Erdemir bu konuda, ”Putin için Türkiye, uydu ülke olmaktan çok NATO’nun zor müttefiki olarak daha değerli. Rusya’nın, Türkiye’nin NATO üyeliği ile şu an oynadığı rolün muğlak olması için müdahalelerde bulunacağını göreceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Uzman Henri Barkey ise ”Türkler, Amerika’nın Türkiye-Rusya yakınlaşmasından korkacağını, Türkiye’nin NATO ekseninden Rusya’ya kaymasından endişe duyacağını düşünüyor. Bu gerçekçi değil” diyerek, Türkiye'nin, Amerika ve NATO’yla olan bağlarını koruyarak daha çok kazanç sağlayacağı görüşünde.

Uzmanlar Suriye konusunda Türkiye’yle Rusya arasında derin görüş ayrılıklarının devam ettiğine dikkati çekiyor ve Türkiye’nin ekonomik açıdan Rusya’dan çok Batı’ya bağımlı olduğunu söylüyor.

Beyaz Saray’a göreyse Türkiye’nin NATO’daki geleceği, güvence altında.

XS
SM
MD
LG