Türk kamuoyu, Türkiye’nin dış politikasını nasıl görüyor, nasıl algılıyor? Türkiye’de bir üniversite, bu soruların yanıtını aradı.
Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyelerinden Doçent Doktor Sinem Açıkmeşe, araştırmanın koordinatörü. ‘Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması’ için 26 ilde 18 yaş üzeri bin kişiyle görüşüldü.
ABD ile ilgili en destek gören tanımlama: ‘Sömürgeci’
Amerika dost ülke olarak görünmüyor. Hatta katılımcıların yüzde 35,3’ü Amerika’yı tehdit olarak görüyor. Türkiye dış politikasını yürütürken ‘hangi ülkelerle hareket etsin?’ sorusuna ABD’nin oranı yine düşük: 12,6. Tek başına yürütmelidir. Amerika’nın Türk halkının kafasında olumlu bir imajı yok.
Ankete katılanların yüzde 51,9’u Amerika’yı güvenilmez, sömürgeci, düşman, çıkarcı gibi olumsuz sıfatlarla değerlendirdiği dikkat çekiyor. Ancak ankete katılanların hala yüzde 45,7’sinin Amerika hakkında olumlu düşüncelere sahip olduğu ortaya çıktı.
Türk-Amerikan ilişkileri arasındaki en önemli sorunlar sıralamasında başı ‘terörle mücadele’ başlığı çekerken, bunu Filistin-İsrail sorunu ve Ermeni iddiaları takip ediyor. Öte yandan anket katılımcılarının yüzde 69,8’i iki ülkenin özellikle ekonomik ve askeri alanlarda işbirliği yaptığına da inanıyor.
IŞİD tehdit ama…
Araştırmadan çıkan ilginç sonuçlardan biri de halkın, IŞİD’i bir tehdit olarak algılandığı, ancak örgüte karşı pasif bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini savunanların çoğunlukta olması.
Türkiye’nin dış politikada dostu olmadığını düşünenler ağırlıkta. Türkiye’nin en yakın dostu ise anket katılımcılarına göre, yüzde 37,2 ile Azerbaycan.
Türkiye’nin dış politika konusundaki imajı sorulduğunda katılımcıların yüzde 45,5’i “İslam ülkesidir” yanıtını verirken, yüzde 26,4’ü Avrupa ülkesi, yüzde 20,3’ü de Ortadoğu ülkesidir dedikleri gözlendi. Açıkmeşe, bu yanıtların coğrafi bölgelere göre farklılık gösterdiğine dikkat çekiyor.