ABD Başkanı Donald Trump, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’dan üçte iki çoğunluğu sağlayarak geçen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı (NDAA) veto edeceğini açıkladı. Başkan Trump, daha önce de yasayı, Kongre'den geçmesi halinde veto edeceğini dile getirmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, veto kararıyla ilgili Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Trump, büyük harflerle yazdığı mesajında, “Savunma yasamızın en büyük kazananı Çin! Veto edeceğim!” ifadelerini kullandı.
Toplam 741 milyar dolarlık bütçe tasarısı, Türkiye’ye karşı daha önce alınan yaptırım kararlarının uygulanmasını öngörüyor. Türkiye’ye yaptırımın gerekçesiyse Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleri.
Söz konusu yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde 78’e karşı 335 oyla kabul edildikten sonra Senato’daki oylamada da 13’e karşı 84 oyla geçti.
Trump’ın yasayı veto etmek için önünde Pazar günleri hariç 10 gün süre bulunuyor. Yasa yeniden Kongre'ye gider ve aynı şekilde üçte iki çoğunlukla geçerse bu defa Trump’ın veto hakkı bulunmuyor. Trump’ın imzalamaması durumunda da yasa otomatik olarak yürürlüğe giriyor.
Savunma bütçe tasarıları 59 yıldır herhangi bir veto görmeden ABD Başkanları tarafından kabul ediliyor. Bu durumun da Başkan Trump üzerinde bir baskı oluşturması ve veto tehdidini yeniden gözden geçirmesine neden olması bekleniyor.
1961 yılından bu yana her yıl Kongre tarafından kabul edilen savunma tasarısı, Amerikan askerlerinin maaşlarına yapılacak zamdan, kaç gemi ya da uçak alınabileceğine ve Çin ile Rusya’ya karşı nasıl adım atılması gerektiğine kadar savunmaya ilişkin tüm konularını kapsıyor.
Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın vetoyla ilgili Çin’e atıfta bulunmasına dair bir açıklamada bulunmadı.
Demokrat Partili Senatör Jack Reed, partilerüstü uzlaşmayla hazırlanan ve Kongre'den geçen yasanın, Çin’e karşı Trump yönetiminin hiç olmadığı kadar sert uygulamalar içerdiğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, yasaya sosyal medya şirketlerini, platformlarında yapılan paylaşımlardan sorumlu tutulmasını sağlayacak bir madde içermediği ve Amerikan iç savaşında kölelikten yana eyaletlerden bazı generallerin isimlerinin askeri üslerden kaldırılmasını önerdiği için karşı çıkıyordu.