Erişilebilirlik

Trump’ın Sözleri Türkiye’de Ciddiye Alınmadı


2012 yılında Trump Towers Mall açılışı için İstanbul'a gelen Donald Trump ve kızı Ivanka Trump
2012 yılında Trump Towers Mall açılışı için İstanbul'a gelen Donald Trump ve kızı Ivanka Trump

Cumhuriyetçi Başkan aday adayı Donald Trump'ın, ‘Müslümanlar’ın ABD’ye girişi yasaklansın’ sözleri Türkiye’de iç politik mesaj olarak algılandı. Prof. Ersin Kalaycıoğlu, ABD’nin Müslüman müttefiklerinin Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nı esas aldığını söylerken Türk Amerikan İşadamları Konseyi Başkanı Ekim Alptekin, “Bu sözler ABD ruhuna aykırı, Trump’ın başkanlığı artık mümkün değil” dedi.

Daha önce Amerika’ya giren Müslümanların fişlenmesi ve ülkedeki camilerin izlenmesi önerilerinde bulunan Cumhuriyetçi Parti Başkan aday adaylarından Donald Trump, bu kez Müslümanlar’ın ABD’ye girişinin yasaklanmasını istedi. Güney Carolina’daki mitinginde bu sözleri sarf eden 2016 Seçimleri’nde Cumhuriyetçi Başkan aday adayı birçok çevreden tepki aldı.

Türkiye’nin önde gelen ABD uzmanlarından Profesör Ersin Kalaycıoğlu, Trump’ın sözlerini şaşırtıcı bulmuyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Amerikan sağında köklü bir İslam karşıtlığı olduğunu işaret ediyor.

“Müslümanlara karşı bakış açısı başta 11 Eylül saldırıları olmak üzere çok yakın zamanda geçen olaylar yüzünden Amerikan sağında özellikle evanjelik çevrelerde çok olumsuz. Kökleri çok eskilere gidiyor. Özellikle IŞİD saldırılarından sonra oy devşirme potansiyeli gördükleri için bu olanağı kullanıyorlar. Temel amaç, duygu sömürüsüyle oy toplamak.’’

Ersin Kayalycıoğlu: ‘ABD’deki pozitif Müslüman algısını Humeyni değiştirdi, 11 Eylül saldırıları olumsuz algıyı perçinledi’

Amerika’da Müslüman algısının 1950’li yıllarda Şah Rıza Pehlevi üzerinden kurulduğunu söyleyen Profesör Kalaycıoğlu, olumlu bakış açısının Pehlevi’nin devrilmesinden sonra dağıldığını 11 Eylül saldırılarından sonra olumsuz yaklaşımın pekiştiğini söylüyor.

“Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan’la 1932 yılında ilişki kurdu. Onlar için Araplar büyük ölçüde hafif eksantrik, çok para harcayan petrol zengini bir görüntü arz ediyordu. İslam algısını uzunca bir süre Şah Rıza Pehlevi belirledi. Laik Türkiye de Şah dönemi İran’ı gibi bu olumlu algıyı güçlendirdi. Ama ne zaman ki Humeyni işbaşına geldi, rehine krizi oldu. Ondan sonra durum değişti. 11 Eylül’le pozitif imaj tamamen berhava oldu. Yakın zamanda meydana gelen katliamlar da saldırgan düşman imajını perçinledi. Donald Trump iç siyasette bunu kullanıyor.”

İstanbul'daki Trump Towers Mall
İstanbul'daki Trump Towers Mall

‘Trump’ın Türkiye algısının negatif olduğunu söylemek zor’

Profesör Kalaycıoğlu, Trump’ın bu sözlerinin İslam dünyasındaki Amerikan müttefiklerinin tepkisine neden olmayacağı görüşünde.

“Donald Trump’ın Türkiye imajının negatif olduğunu söylemek zor. ABD’nin Ortadoğu’daki diğer müttefiki Suudi Arabistan’la meselesi yok. Kaldı ki, Suudi Arabistan IŞİD benzeri hukuki sistem uyguluyor. IŞİD’in kadıları çoğunlukla Suudi Arabistan kökenli. Ama Suudi Arabistan algısı zengin ve eksantrik yani orada bir değişiklik yok. Bu tür nüanslar sokaktaki adamın reaksiyon vereceği şeyler değil. Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nın müttefiklerine nasıl baktığı ortada. O nedenle Müslüman ülkeler açısından sorun teşkil etmez.’’

Ekim Alptekin: ‘Trump’ın sözleri beni endişelendirmiyor’

Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin de ABD’yi çok yakından tanıyan bir işadamı. 2002 ve 2003 yıllarında Amerikan Kongresi’nde çalışan Alptekin, Amerika’nın Sesi’ne verdiği röportajda bu açıklamanın kendisinde hiçbir şekilde endişe yaratmadığını söylüyor.

“Bu sistemi az çok tanıdığımı düşünüyorum. Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyanın bir numaralı demokrasisi, bir numaralı askeri ve siyasi gücü olması sadece çoğunluğun iktidar olmasından kaynaklanmıyor. ABD’nin demokrasi özeti bu değil. Çoğunluk orada her istediğini yapamaz. Demokrasi kendi başına bir amaç değil insanların haklarını koruyarak toplum düzeyinde refah düzeyi yaratmaktır. Amerikan sistemine güvendiğim için ben endişeli değilim.”

‘Trump bu sözleriyle başkan adaylığı şansını kaybetti’

Türkiye’de anayasasının ülkenin önünü tıkarken Amerikan anayasasının ülkenin en büyük güç kaynaklarından biri olduğunu belirten TAİK Başkanı, bu anayasa Trump’ın başkan dahi bile olsa Müslümanlar’a ayrımcılık yapamayacağını savunuyor.

“Kaldı ki bu sözlerinin Trump için dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra başkan olacağına hiç inanmıyorum. Çünkü Amerikan halkına güveniyorum. Trump’ın sözleri Amerikan ruhuna aykırı. Velev ki başkan oldu bu tür abartılı planlarını uygulaması asla mümkün değil. Ne Amerikan mahkemeleri ne de sivil yurttaşlar buna izin verir. Tamamen gündemde kalabilmek bir kampanya stratejisi izliyor. Kendi dediği şeye inandığını da düşünmüyorum. Düşünün ABD’de yüzlerce binlerce Müslüman yatırımcı var. Benim yüzlerce çalışanım var. Fabrikayı kapatıp gitmemi istiyorlar. Amerikan savunma sanayisi için çok önemli Müslüman işadamı var. Bunların ülkeden ayrılmasını istiyor olamazlar.”

Ekim Alptekin, bu tarz söylemlerle gündemde kalan Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı olamasa bile bağımsız olarak seçime katılmayı tercih edebileceğini belirtiyor ve ekliyor, ‘‘Trump kendine yeni bir konum yaratıyor olabilir. Zira eğer bağımsız olarak başkanlık yarışına katılırsa, Hillary Clinton veya başka bir Demokrat adayın seçime kazanması kesinleşir. O durumda Beyaz Saray’ın kapısını ticari olarak kendisine açmış olur.”

XS
SM
MD
LG