Erişilebilirlik

Trump'ın sus payı davasında yargıç, başkanlık dokunulmazlığına ilişkin karar tarihini erteledi


31 Mayıs 2024 - Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, New York'taki Trump Tower'dan ayrılırken
31 Mayıs 2024 - Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, New York'taki Trump Tower'dan ayrılırken

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçiler’in 2024 başkanlık seçimlerindeki adayı Donald Trump'ın sus payı davasına bakan yargıç, başkanlık dokunulmazlığına ilişkin önemli bir kararın tarihini Trump'ın planlanan ceza kararından iki gün öncesine kadar erteledi.

Dokunulmazlık kararının 6 Eylül'de, cezanın da 18 Eylül'de verilmesine karar kılınmıştı. Ancak daha sonra Trump'ın avukatları, geçen hafta Yargıç Juan M. Merchan'dan, öncelikle yargıcın davadan çekilmesi için yaptıkları yeni teklifle ilgili kararı vermesini istedi.

Salı günü kamuoyuna açıklanan bir belgeye göre, Yargıç Juan M. Merchan dokunulmazlık kararını 16 Eylül'e erteledi.


Davadan geri çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili kararı gelecek hafta açıklaması beklenen Merchan, Cumhuriyetçi başkan adayının 18 Eylül'de "cezanın uygulanması ya da uygun görülen diğer işlemler" için mahkemede olması gerektiğini söyledi.

Trump'ın avukatı Todd Blanche ve davayı yürüten Manhattan bölge savcılığı konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

New York’taki davada jüri Mayıs ayında, Trump'ı, 2016 seçimlerinden kısa bir süre önce porno yıldızı Stormy Daniels'a ödeme yapmak için yaptığı anlaşmayı gizlemek amacıyla iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan suçlu bulmuştu. O dönemde Daniels’ın, on yıl önce Trump ile yaşadığı cinsel ilişkiyi kamuoyuna açıklamayı düşündüğü kaydedildi.

Mahkeme kayıtlarına göre, Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, Daniels'a ödeme yaptı ve daha sonra Trump’ın şirketi Cohen’e ödeme yaparak bu geri ödemeyi yasal masraf olarak kaydetti. Savcılar bunun, işlemlerin gerçek niteliğini ve sus payı anlaşmasını gizlemeye yönelik bir çaba olduğunu söyledi.


Daniels'ın iddialarını reddeden Trump, yanlış bir şey yapmadığını savunuyor ve Demokrat olan Manhattan Savcısı Alvin Bragg’i hedef alarak davanın siyasi amaçlı olduğunu ileri sürüyor.

Trump'ın avukatları, ABD Anayasaya Mahkemesi'nin başkanlık dokunulmazlığına ilişkin Temmuz ayında aldığı kararın, Mayıs ayında verilen mahkumiyet kararının bozulmasını ve Trump aleyhindeki sus payı davasının tamamen düşürülmesini gerektirdiğini söylüyor.

Trump’ın savunmasında ayrıca davanın, Trump'ın Beyaz Saray'daki bazı çalışanlarının ifadeleri ve 2018'de başkan iken paylaştığı Twitter mesajları gibi, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı uyarınca izin verilmemesi gereken” kanıtlarla “lekelendiği” iddia ediliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı, eski başkanların resmi eylemleri nedeniyle yargılanmasını engelliyor ve savcıların, bir başkomutanın resmi olmayan eylemlerinin yasadışı olduğuna dair kanıt olarak resmi eylemleri göstermesini kısıtlıyor.


Manhattan bölge savcılığı, Anayasa Mahkemesi’nin görüşünün sus payı davası üzerinde "hiçbir etkisi olmadığını", bu davanın eski başkanın dokunulmazlığının olmadığı resmi olmayan eylemleri içerdiğini savunuyor.

Diğer taraftan, Trump'ın avukatları geçen hafta Merchan'dan üçüncü kez davadan çekilmesini istedi. Cumhuriyetçi Başkan Adayı Trump’ın avukatları, yargıç Merchan’in kızının Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in 2020 başkanlık kampanyası için çalışmış olmasının, yargıcın tarafsız olma kabiliyetine ilişkin soru işaretleri yarattığı görüşünde.

Merchan geçen yıl, davalı tarafın endişelerinin "varsayımsal" olduğunu ve "imalara" ve "desteksiz spekülasyonlara" dayandığını söyleyerek önceki iki ret talebini reddetti.

Ancak Trump'ın avukatı Todd Blanche, Harris'in şu an başkanlık yarışına girmiş olmasının, bu sorunları "daha da somut" hale getirdiğini savundu ve yargıcın bunları yeterince ayrıntılı olarak ele almadığını söyledi.

Sus payı davası geçen yıl Trump aleyhine açılan dört cezai kovuşturmadan biri.

Trump'ı Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinde gizli belgeleri yasadışı olarak saklamakla suçlayan bir federal dava geçen ay reddedildi. Adalet Bakanlığı temyize gitti.

Trump'ın 2020 seçim kaybını tersine çevirme çabalarıyla ilgili federal ve Georgia eyaleti davalarından oluşan diğer davaların ise Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinden önce mahkemede görülmesi beklenmiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG