Erişilebilirlik

New York Temyiz Mahkemesi, sus payı davasının ardından Trump'ın yayın yasağı emrinin yürürlükte kalmasına karar verdi


New York'taki Temyiz Mahkemesi eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sus payı davasındaki yayın yasağını kaldırma talebini reddetti.
New York'taki Temyiz Mahkemesi eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sus payı davasındaki yayın yasağını kaldırma talebini reddetti.

New York'taki Temyiz Mahkemesi Perşembe günü aldığı kararla, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sus payı davasındaki yayın yasağını kaldırma talebini reddetti. Mahkeme, avukatlarının Trump hakkında Mayıs ayında alınan mahkumiyet kararının "kısıtlamaların kaldırılmasını gerektirecek koşullarda bir değişiklik teşkil ettiği" yönündeki savunmasını reddetti.

Donald Trump, eski porno yıldızı Stormy Daniels’a aralarında yaşanan ilişkiyle ilgili olarak 2016 başkanlık seçimleri öncesinde konuşmaması için sus payı ödemesi yapmak ve bu ödemeleri finansal kayıtlarda uygunsuz şekilde göstermekten suçlu bulunmuştu.

Temyiz Mahkemesi sus payı davasının ardından Trump'ın yayın yasağı emrinin yürürlükte kalmasına karar verdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Eyaletin orta düzey temyiz mahkemesindeki beş yargıçtan oluşan mahkeme heyeti, duruşma yargıcı Juan M. Merchan'ın, Trump hüküm giyene kadar yayın yasağının bazı kısımlarını uzatmakta haklı olduğuna hükmetti.

Karar, Trump'ın avukatlarının temyiz mahkemesinden yayın yasağını derhal kaldırmasını talep etmelerinden bir gün sonra geldi. Avukatlar sözkonusu yasağı, Trump'ın ifade özgürlüğüne yönelik "Anayasa’ya aykırı, seçimlere müdahale eden" bir engel olarak nitelendirmiş ve bu gerekçeyle başvurmuşlardı.

Trump'ın avukatları, Associated Press haber ajansıyla paylaştıkları mahkeme başvurusunun bir kopyasında, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in başkanlık yarışına girmesinin, eski bir savcı olarak "hüküm giymiş bir suçluyu" karşısına alması nedeniyle konuya yeni bir aciliyet kazandırdığını savunuyorlar. Trump'ın avukatı Todd Blanche, "Harris bu dava hakkında özgürce konuşabilirken Başkan Trump'ın konuşamaması mantıksız" savunmasını yaptı. Avukat kararın ardından yorum yapmayı reddetti.

Ne olmuştu?

Sus payı davasının yargıcı, dava sürecinde Donald Trump’ın davalı olduğu kişilere yönelik medya aracılığıyla yaptığı açıklamalarla saldırması nedeniyle kendisine yönelik olarak davayla ilgili konuşma yasağı getirdi. Duruşmalar sırasında Trump açıklamalarına devam etmesi nedeniyle 10 bin dolar para cezası aldı ve tekrarlaması halinde hapis cezasına çarptırılacağı konusunda hakim tarafından uyarıldı.

Yargıç Haziran ayında bazı kısıtlamaları kaldırarak Trump'ın tanıklar ve jüri üyeleri hakkında yorum yapmasını serbest bıraktı ancak duruşma savcılarını, mahkeme çalışanlarını ve ailelerini - kendi kızı da dahil olmak üzere – kapsam dışında tuttu.

Donald Trump'ın sözkonuda davada alacağı cezanın açıklanacağı ceza duruşmasının 11 Temmuz'da yapılması planlanıyordu ancak Hakim Merchan, Anayasa Mahkemesi'nin başkanlık dokunulmazlığı kararının ardından mahkumiyetinin iptal edilmesi yönündeki savunma talebini değerlendirmesi gerekçesiyle duruşmayı 18 Eylül’e erteledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG