Erişilebilirlik

Trump 454 milyon dolarlık para cezası kararının bozulması için temyiz mahkemesine başvurdu


ABD Başkanı Donald Trump ve şirketleri 500 milyon dolara yakın para cezasına çarptırılmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump ve şirketleri 500 milyon dolara yakın para cezasına çarptırılmıştı.

Eski ABD Başkanı ve 5 Kasım’da yapılacak seçimlerde Cumhuriyet Parti’nin adayı Donald Trump, avukatları aracılığıyla New York’ta görülen davada geçtiğimiz Şubat ayında verilen 454 milyon dolarlık para cezasına itiraz etti.

Trump 454 milyon dolarlık para cezası kararının bozulması için temyiz mahkemesine başvurdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00


Trump’ın avukatları, dün akşam New York Eyalet Yüksek Mahkemesi Birinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne yaptıkları 116 sayfalık yazılı başvuruda, 454 milyon dolarlık para cezasının çok yüksek olduğunu belirterek Hakim Arthur Engoron’un kararının ya iptali ya da kesilen cezada önemli bir indirime gidilmesini istedi.

Kesilen para cezasıyla ilgili suçlamaların çoğunun zaman aşımına uğradığı iddia edildi

Temyiz mahkemesine yapılan başvuruda, mahkemenin Trump’a verdiği para cezasının büyük bir çoğunluğunun çok önceki yıllar gerçekleştiği, mahkeme tarafından ceza verilen söz konusu ihlallere ilişkin zaman aşımı süresinin dolduğu iddia edildi.

Avukatları, verilen cezayla ilgili hakimin çok fazla hesap hatası yaptığını ayrıca kararda belirtildiği gibi eski yapılan bu işlemler nedeniyle, hiç kimsenin maddi bir zarara girmediği kaydedildi.

Eski ABD Başkanı Trump'ın davası New York şehrinde görülmüştü.
Eski ABD Başkanı Trump'ın davası New York şehrinde görülmüştü.

Trump’ın avukatları mahkemenin kararında ifade ettiği gibi şirketleriyle iş yapan hiç kimsenin söz konusu işlerde bir dolandırıcılıktan bahsetmediği belirtildi. Dolandırıcılık iddiasının her zaman ortaklarıyla onurlu işler yapan Trump için çok ağır olduğunu belirten avukatları, “Dolandırıcılık iddiasının aksine Trump’la iş yapanlar onunla her yaptıkları işlerden övgüyle söz ettiler. Daha da fazla iş yapmak için istekli olduklarını her zaman belirttiler” dedi.

Trump aleyhine dava açarak ceza almasını sağlayan New York Eyalet Başsavcısı Leticia James’in ofisi sözcüsüyse, eski başkanın temyiz argümanlarının yeni bir şey olmadığını belirterek ceza verilen davanın, hukuka dayalı olarak kazanıldığını, temyiz mahkemesini de kazanacaklarını ifade etti.

Trump mal varlığına el konulmaması için 175 milyon teminat yatırmıştı

Eyalet Başsavcısı James, Trump aleyhine açtığı davada eski başkanın sahip olduğu servetin maddi değerini milyarlarca dolar abartıp hileye başvurmak, sahip olduğu şirketlerinin net değerini büyük ölçüde şişirerek bankaları ve sigortacıları aldatmakla suçlamıştı. Savcı, Trump aleyhine açılan davada ayrıca şirketlerine daha düşük faizle ve daha iyi kredi koşulları sağlamak için servetini hileli bir şekilde milyarlarca dolar fazla gösterdiğini iddia etmişti.

Mahkeme, savcılığın iddialarını kabul ederek Trump’ı 454 milyon dolar tutarında para cezasına mahkum etmişti. Trump, savcılığın malvarlığına el koymasını engellemek için Nisan ayında 175 milyon dolarlık tutarında teminat yatırmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG