Erişilebilirlik

Transatlantik Ortaklıklar Almanya’da Protesto Edildi


Avrupa Birliği ile ABD arasında planlanan Transatlantik Serbest Yatırım ve Ticaret Anlaşması (TTIP) ile AB-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması’na (CETA) karşı Almanya’da bugün yedi ayrı kentte aynı anda yapılan gösterilere yaklaşık 350 bin kişi katıldı.

Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt, Stuttgart, Münih ve Leipzig’de öğle saatlerinde başlayan gösterilere çevre örgütleri, tüketici haklarını koruma kuruluşları, sendikalar, kiliseler ve siyasi partiler destek verdi.

Yapılan konuşmalarda, özellikle TTIP’in yürürlüğe girmesi durumunda AB’de geçerli ekolojik ve sosyal standartların tehlikeye atılacağı, tarım ve gıda güvenliği konularında da Avrupalıların büyük taviz vermek zorunda kalacağı öne sürüldü.

Gösterilerde TTIP görüşmelerin kamuoyundan gizlenmesi de protesto edildi. Geçen Mayıs ayında Greenpeace örgütünün TTIP’in gizli belgelerini ifşa etmesi, konuyla ilgili eleştirilerin artmasına neden olmuştu. Belgelerde ABD’nin Avrupa parlamentolarının tüketicileri ilgilendiren kararlarına müdahale hakkı planlandığı ortaya çıkmıştı.

TTIP'in imzalanması halinde Avrupa ve ABD'de 800 milyon insanı kapsayan bir serbest ticaret bölgesi kurulmuş olacak. Ancak Berlin’deki siyasi gözlemciler ve ekonomi çevreleri, AB ve ABD arasında görüş ayrılıklarının aşılmasının imkansız ve anlaşmanın da kadük olduğu görüşünde.

ABD genetik değişime uğratılmış ürünlerini TTIP sayesinde Avrupa'ya satabilmeyi planlıyor. Gıda maddeleri ve hayvan yemlerini genetik yapısı değiştirilmemiş hammaddeyle üreten AB ülkelerindeki çiftçiler ise kendi standartlarını değiştirmek istemiyor. Son bir kamuoyu yoklamasına göre Almanların yüzde 70‘i TTİP anlaşmasına karşı

Buna karşılık AB ile Kanada arasında planlanan serbest ticaret anlaşmasının imzalanma ihtimali çok daha yüksek olarak değerlendiriliyor. CETA'nın ekim ayında yapılacak AB-Kanada Zirvesi'nde kabul edilmesi bekleniyordu; ancak anlaşma ile ilgili takvim şimdilik belirsiz.

CETA’nın yürürlüğe girmesi durumunda, ABD’li şirketler Kanada’daki şubeleri üzerinden AB ile doğrudan ticaret yapabilecekler. Bu da CETA’nın, TTIP’in arka kapıdan yürürlüğe konulması şeklinde eleştiriliyor. Eylül başında 125 binden fazla kişinin imzasıyla Federal Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin engellenmesi istendi. Serbest ticaret anlaşması CETA'nın AB üyesi ülkelerin parlamentoları tarafından da onaylanması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG