Erişilebilirlik

TMO tartışması: CHP suç duyurusunda bulundu, AKP ziyaret etti


CHP Milletvekili Sezgin Tanrıklu
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıklu

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) randevu vermemesi nedeniyle ürünlerini aracılara satmak zorunda kaldıkları iddiaları üzerine CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, suç duyurusunda bulundu. Aynı saatlerde AKP Milletvekili Suna Kepolu Ataman da TMO’yu ziyaret ederek bilgi aldı.

Diyarbakır’daki Toprak Mahsulleri Ofisi’nin randevu vermeyerek çiftçileri mağdur ettiği iddiaları Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu tarafından gündeme getirildi. Randevuların parayla satıldığını da iddia eden İskenderoğlu ve AKP’li milletvekilleri arasında sosyal medyada tartışma da yaşandı.

Tartışmalar bugün CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından yargıya taşındı. Tanrıkulu, iddialara ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Sezgin Tanrıkulu savcılığa verdiği dilekçede, TMO’nun geçen yıllara göre farklı bir politika uygulayarak üreticinin elindeki malları geç aldığını savundu.

Tanrıkulu, bu durumun hem üreticiyi hem tüketiciyi zor durumda bıraktığını ifade ederek şu görüşlere yer verdi: “TMO’nun söz konusu bu çalışma politikası, TCK’nın 237. maddesinde belirtilen fiyat belirleme ve TCK’nın 257. maddesinde belirtilen görevi kötüye kullanma suçlarını ihlal etmektedir. Zira TMO’nun anlaşılmaz alım politikası, kişilerin mağduriyetini ve kamunun zararı olmaktadır. TMO yetkilileri görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle sadece kamunun zararına sebep olmakla birlikte kişilere de haksız kazanç (malı düşük fiyatta alan tefeci ve aracılar) sağlamasına yola açmaktadır. Ayrıca hububat fiyatlarını etkilemek suretiyle TCK 237. maddesinde yer alan fiyatları etkileme suçunu işlediklerini değerlendirmekteyiz.”

Suç duyurusundan sonra adliye önünde açıklama yapan Tanrıkulu, TMO’nun Diyarbakır'da ve bölgede randevu vermeyerek ve ürünlerini almayarak çiftçileri, ürünlerini düşük fiyata tüccara satmak zorunda bıraktığını iddia etti.

Kendisine gelen şikayetleri de paylaşan Tanrıkulu, “Oysa yeterli bir biçimde depolama yapma imkanları var. Toprak Mahsulleri Ofisi açık alanlarda bunu yapmadı. Bana gelen şikayetlere göre ve çiftçiler arasındaki yaygın kanaate göre, aracılar devreye girmiş. Ton başına çiftçilerden 300 ile 500 lira alarak erken randevu sistemini devreye sokmuşlar. Ben buradan bir kez daha sesleniyorum, Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerine sesleniyorum. Çiftçilere zamanında randevu verin. Suç işlemeyin. Aracılara sesleniyorum. Çiftçilerin bu zor durumundan faydalanarak rüşvetle ve başka suçlarla tehdit etmeyin” dedi.

AKP’den TMO'ya Ziyaret

Tanrıkulu’nun suç duyurusunda bulunduğu saatlerde AKP İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın ile Milletvekili Suna Kepolu Ataman, Diyarbakır TMO'yu ziyaret etti. AKP’den yapılan yazılı açıklamada, ziyaretin tartışmalarla ilgili bilgi almak amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

AKP heyeti TMO Diyarbakır Başmüdürlüğü'ne ziyarette bulundu.
AKP heyeti TMO Diyarbakır Başmüdürlüğü'ne ziyarette bulundu.

Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Kepolu Ataman, TMO’nun şu ana kadar 550 bin ton buğday aldığını söyledi. Kepolu Ataman, 400 bin tonun randevu ile alındığını ifade ederek, saat 17 itibariyle 130 bin ton daha alınarak Diyarbakır’daki alım işleminin tamamlanacağını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG